Ugrás a fő tartalomra

Tökéletes Csiga - Fahéj-Kakaó-Gyömbér

Sokféle csigával találkoztunk már, egyik jobb volt. A másik jobb volt. És persze voltak a béna csigák. Amik csak lapultak és nem másztak. Közös volt bennük, hogy általában hamar elfogytak és az aljukon kifolyó csokis, cukros máz odaégett. Ami most következik, az nem ilyen. Kicsit hosszabb volt az előkészítés - a kis csigák lassan nőnek, ám megérte. Ez a másik jobb. Ha nem a legjobb. Köszönet az Édes és Keserű blognak.
Hozzávalók a csigákhoz:                                       A töltelékhez:
- fél kocka, 25 gr friss élesztő                                   - 6 evőkanál cukor
- 125 ml meleg víz                                                    - 2 evőkanál kakaópor
- 120 gr liszt a kovászhoz                                         - gyömbér por ízlés szerint
- 480 gr liszt később a csigához                                - 100 gr olvasztott vaj         
- 4 tojás                                                                      - 1,5 evőkanál fahéj         
- 1,5 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- 120 gr puha vaj
Elkészítés
  1. Az élesztőt belemorzsoljuk a meleg vízbe egy kanál cukorral. 10 perc alatt felfuttatjuk. 
  2. Hozzáadunk 120 gr lisztet, elkeverjük, majd 30 percig kelni hagyjuk. Kovászt készítünk.
  3. A többi lisztet, cukort, sót összekeverjük. Hozzáadjuk a puha vajat és a tojásokat.
  4. Összekeverjük a kovásszal. Alaposan meggyúrjuk. Szép, sárga, ruganyos tésztát kapunk. 
  5. Meleg helyen 2 órán át kelesztjük. (Begyújtottam a sütőt, bele a tálat, majd elzártam a gázt.
Lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk. A töltelékhez való összetevőket összekeverjük, de 20 gr olvasztott vajat félreteszünk. Megkóstoljuk a krémet, teszünk még bele gyömbért, ízlés szerint. Egyenletesen és bőségesen megkenjük a tésztát az ízletes krémmel. Mint a beiglit, hosszú oldalánál kezdve, szorosan felcsavarjuk, a végeit összecsippentjük. Sütőlemezre sütőpapírt teszünk, majd a tekercsből 1 cm-es karikákat vágunk. Elhelyezzük egymás mellé őket a sütőlemezen. A maradék vajjal megkenjük valamennyit. Hűtőbe tesszük egy éjszakára, letakarva. Reggel, előmelegített (180 C) sütő tetején még 20 percet hagyjuk kelni. Sütőbe téve, barnára sütjük, kb. 20 perc alatt. Kicsit hagyjuk kihűlni s jöhet rá a porcukor. 

Megjegyzések

  1. Ez igen! Nagyon guszták, és gyömbérrel fahéjjal turbózva különlegesen finomak lehetnek. :)))

    VálaszTörlés
  2. Álom! Meg is éheztem! Megyek is a kakaós kalácsomért a konyhába:PPP

    VálaszTörlés
  3. De kár, hogy kovász is kell hozzá, mert már kép alapján is tökéletesnek tűnnek :))

    VálaszTörlés
  4. Jaj, nagyon köszönöm a méltatást. Ez, így, éjszakai pihentetéssel tényleg egy takaros és takarékos csigát eredményezett :) kis munka este, nagy öröm reggel!

    A kovász pedig rövid meló, 10 + 30 perc, viszont ezen múlik a boldogság!

    VálaszTörlés
  5. Nos ha összesen 40 percen múlik a boldogság, akkor én is kipróbálom :)))
    Igaz van egy jó kakaós csiga receptem, de ezt is ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  6. Nekem is van, de kell néha újítani!!! :D Vittem!

    VálaszTörlés
  7. Barbi! Az én jó kakaós csiga receptem a TIÉD!!!! :)))))

    VálaszTörlés
  8. Elkészültek a csigák, "kicsit" másként töltve, de ez tényleg nagyon-nagyon finom! Köszi...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök és ez nagy megtiszteltetés. Az eredeti receptelő felé is :) Jó étvágyat hozzá :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke