Ugrás a fő tartalomra

Cukkini Cobbler

Hogy a cukkinit, míg van, milyen különböző formában és ízben lehet felhasználni, nem csak engem izgat. Egy univerzális, semleges ízű, könnyű és finom növényke, mely nálunk leginább csokis tortában landol. Itt most ismét édes verzió következik. A cobbler egyelőre pontos magyar fordításban nem fellelhető, leginkább ropogós, kekszes sütit jelent, zamatos gyümölcs töltelékkel. Ami itt cukkini. Na. Amire természetesen nem jössz rá. Mert olyan almás. Biztos a fahéj miatt. Is. Sikeres zöldségrejtő süti ez is. 

Hozzávalók:
- 250 gr hámozott, magozott, felkockázott cukkini (4 db közepes)
- 80 ml citromlé
- 100 gr cukor
- 1/2 tk őrölt fahéj
- 1/4 tk darált dió
- 300 gr liszt
- 200 gr cukor (ez talán csökkenthető)
- 1/2 tk őrölt fahéj
- 200 gr hideg vaj, feldarabolva

Elkészítés

Előmelegítjük a sütőt 200 C-ra. Kivajazunk egy 20 cm-es formát.

A meghámozott, mag nélküli és kockára vágott cukkinit, a citromlevet egy serpenyőben, közepes lángon összepirítjuk. Tíz perc alatt puha lesz. 100 gr cukrot szórunk rá, illetve az őrölt mogyorót és a fahéjból fél teáskanállal. 

Összekeverjük a lisztet, a maradék cukrot és fahéjat egy nagy tálban. Hozzáadjuk a darabokra vágott hideg vajat és alaposan, embert próbáló kitartással, simára gyúrjuk. Nem lett egyenletes tészta, kicsit morzsálós maradt. Nem baj. A tésztából 3 evőkanállal hozzáadunk a cukkinis keverékhez. 

A tésztát két felé választjuk szét. Az első felét belenyomkodjuk a kivajazott formába. Tetejére, egyenletesen eloszlatva jön a cukkinis krém. Ennek a tetejére pedig a tészta maradék része, rámorzsálva, kicsit nyomkodva. A sütőben 35-40 perc alatt, 200 C-on elkészül. 

Nekem az alja kicsit túl ropogós lett. Elég tehát rövidebben sütni, pláne ha egyszerű gázsütő áll rendelkezésre.


Megjegyzések

  1. Trükkös recept. A látvány alapján sem jönnék rá, hogy cukkini. :)

    VálaszTörlés
  2. Cukkini bármilyen formában nyerő

    VálaszTörlés
  3. Hogy te miket kitalálsz! Tényleg jó ötlet! Az idén már letermett a cukkinim, de gyűjtöm a recepteket, hogy minél változatosabban készíthessem el.

    VálaszTörlés
  4. Köszi a kommenteket. Nem én találtam ki, inkább csak rátaláltam. Mert kerestem. Nekem ízlett. Mert a semleges állag a citromtól és fahéjtól csodás almás jelleget öltött. Próbáljátok ki!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke