Cukkini Cobbler

Hogy a cukkinit, míg van, milyen különböző formában és ízben lehet felhasználni, nem csak engem izgat. Egy univerzális, semleges ízű, könnyű és finom növényke, mely nálunk leginább csokis tortában landol. Itt most ismét édes verzió következik. A cobbler egyelőre pontos magyar fordításban nem fellelhető, leginkább ropogós, kekszes sütit jelent, zamatos gyümölcs töltelékkel. Ami itt cukkini. Na. Amire természetesen nem jössz rá. Mert olyan almás. Biztos a fahéj miatt. Is. Sikeres zöldségrejtő süti ez is. 

Hozzávalók:
- 250 gr hámozott, magozott, felkockázott cukkini (4 db közepes)
- 80 ml citromlé
- 100 gr cukor
- 1/2 tk őrölt fahéj
- 1/4 tk darált dió
- 300 gr liszt
- 200 gr cukor (ez talán csökkenthető)
- 1/2 tk őrölt fahéj
- 200 gr hideg vaj, feldarabolva

Elkészítés

Előmelegítjük a sütőt 200 C-ra. Kivajazunk egy 20 cm-es formát.

A meghámozott, mag nélküli és kockára vágott cukkinit, a citromlevet egy serpenyőben, közepes lángon összepirítjuk. Tíz perc alatt puha lesz. 100 gr cukrot szórunk rá, illetve az őrölt mogyorót és a fahéjból fél teáskanállal. 

Összekeverjük a lisztet, a maradék cukrot és fahéjat egy nagy tálban. Hozzáadjuk a darabokra vágott hideg vajat és alaposan, embert próbáló kitartással, simára gyúrjuk. Nem lett egyenletes tészta, kicsit morzsálós maradt. Nem baj. A tésztából 3 evőkanállal hozzáadunk a cukkinis keverékhez. 

A tésztát két felé választjuk szét. Az első felét belenyomkodjuk a kivajazott formába. Tetejére, egyenletesen eloszlatva jön a cukkinis krém. Ennek a tetejére pedig a tészta maradék része, rámorzsálva, kicsit nyomkodva. A sütőben 35-40 perc alatt, 200 C-on elkészül. 

Nekem az alja kicsit túl ropogós lett. Elég tehát rövidebben sütni, pláne ha egyszerű gázsütő áll rendelkezésre.


Megjegyzések

  1. Trükkös recept. A látvány alapján sem jönnék rá, hogy cukkini. :)

    VálaszTörlés
  2. Cukkini bármilyen formában nyerő

    VálaszTörlés
  3. Hogy te miket kitalálsz! Tényleg jó ötlet! Az idén már letermett a cukkinim, de gyűjtöm a recepteket, hogy minél változatosabban készíthessem el.

    VálaszTörlés
  4. Köszi a kommenteket. Nem én találtam ki, inkább csak rátaláltam. Mert kerestem. Nekem ízlett. Mert a semleges állag a citromtól és fahéjtól csodás almás jelleget öltött. Próbáljátok ki!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések