Nagyon Zöld : Cukkini-Spenót Gratin


A "Gratin" szó egyes források szerint bármiféle étel lehet, aminek a tetejére sajtot/zsemlemorzsát teszünk, s ropogósra, barnára sütjük. Saját, sütő táljában tálaljuk. A fenti különlegesség mind teljesíti ezeket az elvárásokat. Egyszerű, gyors és ötletes étel, ami nagyon zöld. De tényleg. Cukkini, Spenót, Petrezselyem. Angolul is majdnem így vannak. Ebben a sorrendben. Már nincsenek fenntartásaim, az egész család jó étvággyal megette. Sőt, Kíra azt is mondta, hogy finom benne a tészta. Original: Simplyrecipes.com
Hozzávalók:
- 900 gr cukkini
- 450 gr fagyasztott spenót
- 1 nagy vöröshagyma (+ bacon opcionálisan)
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 ek. olívaolaj
- 1 csokor petrezselyem
- 100 gr reszelt, füstölt sajt
- 3 tojás
- só, bors
Elkészítés
  1. A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk és héjával együtt megreszeljük. Besózzuk és 30 percig állni hagyjuk, hadd eresszen levet. Ezt követően kinyomkodjuk belőle a nedvességet. 
  2. A fagyasztott spenótot felengedjük. Egy szűrő és kanál segítségével kinyomkodjuk a nedvességet.  
  3. A hagymát felszeleteljük s az olíva olajon megpirítjuk. (Opcionálisan a baconnal együtt). 
  4. A petrezselymet és a fokhagyma gerezdeket kis sóval, aprító gépbe tesszük, aprítjuk.
  5. A cukkinit, spenótot, pirított hagymát, aprított petrezselymet, fokhagymát egy nagy tálba tesszük. Hozzá adjuk a 3 tojás és a reszelt sajt felét. Alaposan elkeverjük. Sóval, borssal ízesítjük. 
  6. A sütőt 180 C-ra előmelegítjük. 
  7. Kerámia sütőformát kivajazzuk/olajozunk, s a keveréket beleöntjük. Maradék reszelt sajttal megszórjuk.
  8. 35 perc alatt barnára sütjük. 
  9. 5 percet hűlt, s mint egy tortát, könnyedén kivesszük a formából/szeleteljük. Friss tejföllel illetve mozzarella golyókkal ettük.  

Szerintem hibátlan, nélkülözi a spenóttal és a cukkinivel szemben fennálló averziókat, mert ebben a kombinációban úgy csúszik mint egy jégvitorlás. Tökéletes gyerek etető recept. Igen kislányom, tészta van benne :)


Forrás: simplyrecipes.com

Megjegyzések

  1. Ez nagyon nekem való eleség...Zöld és hal párti vagyok, csak sajnos ritkán eszem, mert a családban szinte csak én szeretem...Vittem a receptjét, köszönöm! Nagyon guszta!!

    VálaszTörlés
  2. Köszi és egészségedre. Aprított tonhal vagy lazac is jól kiegészítené, az biztos!

    VálaszTörlés
  3. Nekem is tetszik, bár a családom tuti fintorogna a színe miatt. Nem baj, majd kisebb adaggal készítek. :)))

    VálaszTörlés
  4. Bacont bele és nincs fintor, nincs undor, csak krémes zöldség :)

    VálaszTörlés
  5. ÁÁÁ, nem kell bele semmi extra. Pont így jó, ahogy van :))

    VálaszTörlés
  6. Légyszíves , nézz be hozzám, szeretnék díjat adni neked!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon tetszik!!! Nálunk a cukkini és a spenót is kedvelt, úgyhogy ezt is kipróbálom! Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  8. Szia Mónika! Ez egy nagyon érdekes recept, az ízek elmossák egymás határait, tényleg érdemes kipróbálni. Köszi a látogatást!

    VálaszTörlés
  9. A két semleges ízű összetevőhöz nagyon jól illik a fokhagyma, nagyon jó kis recept!

    VálaszTörlés
  10. Elkészült!!!! Tényleg nagyon finom! Hamarosan jövök a leírással...

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések