Ugrás a fő tartalomra

Nagyon Zöld : Cukkini-Spenót Gratin


A "Gratin" szó egyes források szerint bármiféle étel lehet, aminek a tetejére sajtot/zsemlemorzsát teszünk, s ropogósra, barnára sütjük. Saját, sütő táljában tálaljuk. A fenti különlegesség mind teljesíti ezeket az elvárásokat. Egyszerű, gyors és ötletes étel, ami nagyon zöld. De tényleg. Cukkini, Spenót, Petrezselyem. Angolul is majdnem így vannak. Ebben a sorrendben. Már nincsenek fenntartásaim, az egész család jó étvággyal megette. Sőt, Kíra azt is mondta, hogy finom benne a tészta. Original: Simplyrecipes.com
Hozzávalók:
- 900 gr cukkini
- 450 gr fagyasztott spenót
- 1 nagy vöröshagyma (+ bacon opcionálisan)
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 ek. olívaolaj
- 1 csokor petrezselyem
- 100 gr reszelt, füstölt sajt
- 3 tojás
- só, bors
Elkészítés
  1. A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk és héjával együtt megreszeljük. Besózzuk és 30 percig állni hagyjuk, hadd eresszen levet. Ezt követően kinyomkodjuk belőle a nedvességet. 
  2. A fagyasztott spenótot felengedjük. Egy szűrő és kanál segítségével kinyomkodjuk a nedvességet.  
  3. A hagymát felszeleteljük s az olíva olajon megpirítjuk. (Opcionálisan a baconnal együtt). 
  4. A petrezselymet és a fokhagyma gerezdeket kis sóval, aprító gépbe tesszük, aprítjuk.
  5. A cukkinit, spenótot, pirított hagymát, aprított petrezselymet, fokhagymát egy nagy tálba tesszük. Hozzá adjuk a 3 tojás és a reszelt sajt felét. Alaposan elkeverjük. Sóval, borssal ízesítjük. 
  6. A sütőt 180 C-ra előmelegítjük. 
  7. Kerámia sütőformát kivajazzuk/olajozunk, s a keveréket beleöntjük. Maradék reszelt sajttal megszórjuk.
  8. 35 perc alatt barnára sütjük. 
  9. 5 percet hűlt, s mint egy tortát, könnyedén kivesszük a formából/szeleteljük. Friss tejföllel illetve mozzarella golyókkal ettük.  

Szerintem hibátlan, nélkülözi a spenóttal és a cukkinivel szemben fennálló averziókat, mert ebben a kombinációban úgy csúszik mint egy jégvitorlás. Tökéletes gyerek etető recept. Igen kislányom, tészta van benne :)


Forrás: simplyrecipes.com

Megjegyzések

  1. Ez nagyon nekem való eleség...Zöld és hal párti vagyok, csak sajnos ritkán eszem, mert a családban szinte csak én szeretem...Vittem a receptjét, köszönöm! Nagyon guszta!!

    VálaszTörlés
  2. Köszi és egészségedre. Aprított tonhal vagy lazac is jól kiegészítené, az biztos!

    VálaszTörlés
  3. Nekem is tetszik, bár a családom tuti fintorogna a színe miatt. Nem baj, majd kisebb adaggal készítek. :)))

    VálaszTörlés
  4. Bacont bele és nincs fintor, nincs undor, csak krémes zöldség :)

    VálaszTörlés
  5. ÁÁÁ, nem kell bele semmi extra. Pont így jó, ahogy van :))

    VálaszTörlés
  6. Légyszíves , nézz be hozzám, szeretnék díjat adni neked!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon tetszik!!! Nálunk a cukkini és a spenót is kedvelt, úgyhogy ezt is kipróbálom! Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  8. Szia Mónika! Ez egy nagyon érdekes recept, az ízek elmossák egymás határait, tényleg érdemes kipróbálni. Köszi a látogatást!

    VálaszTörlés
  9. A két semleges ízű összetevőhöz nagyon jól illik a fokhagyma, nagyon jó kis recept!

    VálaszTörlés
  10. Elkészült!!!! Tényleg nagyon finom! Hamarosan jövök a leírással...

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke