Könyvesboltban nézelődtem amíg a megrendelt könyveket vette át a Timi. Kezembe került a száz csodás házi sütemény című kiadvány. Két receptet volt időm elolvasni, s felírni csak a címüket. Az egyik volt a Fluta, ami Alföld, Felvidék, sváb eredet, minden lehet. Kicsit keresgéltem aztán a neten, voltak találatok, pl. az Óbudai Múzeumtól, de amit én olvastam, mégis kicsit más volt. Nagyon gyorsan elfogyott, pénztárca kímélő, alap kaja. Házi Baracklekvárral, természetesen. Kívül és belül. Egyaránt.
Hozzávalók:- 50 dkg krumpli
- 20 dkg liszt
- 1 tojás
- 1 ek cukor
- csipet só
- házi barack lekvár
- olaj a sütéshez
Elkészítés
A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk s enyhén sós vízben megfőzzük. Puhára. Leszűrjük és alaposan áttörtjük, mintha krumplipüré készülne. Hozzáadjuk a lisztet, tojást,csipet sót és a cukrot. Alaposan összekeverjük először fakanállal, majd kézzel is. Tésztát gyúrunk belőle. Kicsit ragadós volt, de lisztezett felületre borítva hamar elkészülünk vele. Laposra nyújtjuk, kb. ujjnyi vastagságúra. Kis pohárral (pogácsa szaggatóval) köröket vágunk belőle. A kör közepére (hello, Pataky A.) teszünk egy kanál lekvárt.
Biztonsági játékos vagyok, a sárga az házi barack, nem annyira sűrű, a piros az sütésálló vegyes gyümölcs. A széle tovább nyomkodásával szélesítjük, bővítjük a köröket, hogy a benne lévő lekvárt be tudjuk csomagolni. Batyú szerűen felhajtogatjuk a széleket, a tetején összecsípjük, kicsit formázzuk. Ha ügyesek vagyunk (azok vagyunk) akkor sütés közben nem folyik ki a lekvár. Tehát gombóckát, batyuk megformázva. Közben az olaj (eredetiben biztos zsír) serpenyőben izzítva mehetnek bele a gombóckák, s mindkét oldalukat, közepes lángon, szép barnára sütjük.
Amikor az FB-n megkérdeztem a barátokat, hogy mi van a képen, hamar megfejtették, hogy valami krumplis, töltött lángos dolog. Egy-két fluta (szokjuk ezt a szót) ugyan kifolyós lekvárral sült meg, de tökéletesek lettek.
Frissen tökéletes. Meleg, krumplis, édes, a lekvártól ragacsos - ne szégyelljük, tegyünk még a tetejére is lekvárt, úgy az igazi. És persze lehet töltelék nélkül sütni, s csak a tetejére lekvár/porcukor. De minek.
Anyám szögletesre vágta, vagy ahogy sikerült, és nem töltötte. A ragacsosság attól függ, mennyi lisztet teszel a krumplihoz. De én inkább kicsit küzdök vele, mert ha túl sok a liszt, akkor meg kemény lesz a tészta.
VálaszTörlésSzeretjük. Flutának pedig csak ezen a vidéken ismerik, felénk, Baja, Kalocsa környékén.
A tésztát olajban sütve töltetlenül, sósan krumplipogácsaként ismertem. Barackos gombócra emlékeztet, csak olajban sütve. Nagyon finom lehet. :)))
VálaszTörlésKöszi :)
VálaszTörlésA tészta puha volt, kellemes volt enni, a lekvár pedig pont belevaló..... nekem ez most már csak FLUTA lesz s megmaradt töltöttnek..... ha vékonyabb lenne s nem lenne benne töltelék, akkor igazán lángos forma lenne.... így majdnem fánk :)
A pogácsának még nem próbáltam, bár elég jó állagú volt a tésztája, lehet hogy legközelebb az lesz belőle :)
Big lájk! Ebből most ennék egy-kettőt :))
VálaszTörlésNagyon tetszik a recept. Ha a Mamától hazajött az aprónép tuti kipróbálom.
VálaszTörlés