Ugrás a fő tartalomra

Fluta - töltött lángos

Könyvesboltban nézelődtem amíg a megrendelt könyveket vette át a Timi. Kezembe került a száz csodás házi sütemény című kiadvány. Két receptet volt időm elolvasni, s felírni csak a címüket. Az egyik volt a Fluta, ami Alföld, Felvidék, sváb eredet, minden lehet. Kicsit keresgéltem aztán a neten, voltak találatok, pl. az Óbudai Múzeumtól, de amit én olvastam, mégis kicsit más volt. Nagyon gyorsan elfogyott, pénztárca kímélő, alap kaja. Házi Baracklekvárral, természetesen. Kívül és belül. Egyaránt. 
Hozzávalók:
- 50 dkg krumpli
- 20 dkg liszt
- 1 tojás
- 1 ek cukor
- csipet só
- házi barack lekvár
- olaj a sütéshez

Elkészítés
A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk s enyhén sós vízben megfőzzük. Puhára. Leszűrjük és alaposan áttörtjük, mintha krumplipüré készülne. Hozzáadjuk a lisztet, tojást,csipet sót és a cukrot. Alaposan összekeverjük először fakanállal, majd kézzel is. Tésztát gyúrunk belőle. Kicsit ragadós volt, de lisztezett felületre borítva hamar elkészülünk vele. Laposra nyújtjuk, kb. ujjnyi vastagságúra. Kis pohárral (pogácsa  szaggatóval) köröket vágunk belőle. A kör közepére (hello, Pataky A.) teszünk egy kanál lekvárt. 

Biztonsági játékos vagyok, a sárga az házi barack, nem annyira sűrű, a piros az sütésálló vegyes gyümölcs. A széle tovább nyomkodásával szélesítjük, bővítjük a köröket, hogy a benne lévő lekvárt be tudjuk csomagolni. Batyú szerűen felhajtogatjuk a széleket, a tetején összecsípjük, kicsit formázzuk. Ha ügyesek vagyunk (azok vagyunk) akkor sütés közben nem folyik ki a lekvár. Tehát gombóckát, batyuk megformázva. Közben az olaj (eredetiben biztos zsír) serpenyőben izzítva mehetnek bele a gombóckák, s mindkét oldalukat, közepes lángon, szép barnára sütjük.

Amikor az FB-n megkérdeztem a barátokat, hogy mi van a képen, hamar megfejtették, hogy valami krumplis, töltött lángos dolog. Egy-két fluta (szokjuk ezt a szót) ugyan kifolyós lekvárral sült meg, de tökéletesek lettek.
Frissen tökéletes. Meleg, krumplis, édes, a lekvártól ragacsos - ne szégyelljük, tegyünk még a tetejére is lekvárt, úgy az igazi. És persze lehet töltelék nélkül sütni, s csak a tetejére lekvár/porcukor. De minek. 

Megjegyzések

  1. Anyám szögletesre vágta, vagy ahogy sikerült, és nem töltötte. A ragacsosság attól függ, mennyi lisztet teszel a krumplihoz. De én inkább kicsit küzdök vele, mert ha túl sok a liszt, akkor meg kemény lesz a tészta.
    Szeretjük. Flutának pedig csak ezen a vidéken ismerik, felénk, Baja, Kalocsa környékén.

    VálaszTörlés
  2. A tésztát olajban sütve töltetlenül, sósan krumplipogácsaként ismertem. Barackos gombócra emlékeztet, csak olajban sütve. Nagyon finom lehet. :)))

    VálaszTörlés
  3. Köszi :)

    A tészta puha volt, kellemes volt enni, a lekvár pedig pont belevaló..... nekem ez most már csak FLUTA lesz s megmaradt töltöttnek..... ha vékonyabb lenne s nem lenne benne töltelék, akkor igazán lángos forma lenne.... így majdnem fánk :)

    A pogácsának még nem próbáltam, bár elég jó állagú volt a tésztája, lehet hogy legközelebb az lesz belőle :)

    VálaszTörlés
  4. Big lájk! Ebből most ennék egy-kettőt :))

    VálaszTörlés
  5. Nagyon tetszik a recept. Ha a Mamától hazajött az aprónép tuti kipróbálom.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke