Nulladik szülinap, van olyan is, nem ? Hogy ilyen alkalomra sütök, azt természetesen csak utólag találhattam ki. Mert egy születésnap, főleg a nulladik nem annyira kiszámítható, hogy meghívjuk rá az összes rokont, barátot. Pláne úgy, hogy az ünnepelt még nem is ehet a tortából. De a kis családnak és a szerencsés munkatársaknak jut. Két gyerekes és három gyerekes apukaként is megsütöttem, s mind a kétszer igen igen jól sikerült. Köszönöm az ötletet Zöldpötty Fanninak. Ha már ehet ilyet jövőre a Kamilla, megsütöm ismét, mert úgyis sikeresen az eperszezon közepén született. Elvileg Pavlova a torta alapja, sosem ettem még olyat.
Hozzávalók:- 7 tojás fehérje
- 20 dkg porcukor
- 3 ek. cukrozatlan kakaópor
- 5 dkg reszelt csokoládé (most épp csokinyuszi)
- csipet só
- 1 ek. balzsamecet (nálam mézes alma volt)
- fél liter Hulala növényi tejszín vagy bármilyen egyéb, jó hab alapú tejszín
- 20 dkg eper
- kapcsos tortaforma
- sütőpapír
Elkészítés
A tojás fehérjéket alaposan, csipet sóval, géppel felverem, kemény hab lesz belőle. Belekevertem (szitálva - és keverve együtt elég bonyolult) a porcukrot, majd a kakaóport és a reszelt csokit. Óvatosan kevergetem. Bele tettem a kis ecetet is. Sütőpapírral kibélelt, kapcsos tortaformába tettem (26cm). Elsimítottam a krémet benne. Előmelegített sütőben, közepes lángon, fél órát sütöttem. A duplájára kelt sütés közben. Amikor már nem rezgett a matéria a formában, akkor kapcsoltam le a sütőt. Benne hagytam kihűlni. Össze is csúszott rendesen, de hát ez tészta nem az a tészta. Míg hűlt, az előzőleg behűtött növényi tejszínből valóban kemény habot vertem kézi mixerrel. Jöhet a torta létrehozása. Alapozás negyedekre vágott eperrel. Egy vastag réteg habot rá. A hab tetejére megint eper darabokat szurkálni. Megint hab és a tetejére is eper. Egy órára be a hűtőbe. Aztán feltálalni. Nagyon gyorsan fogy. Nehéz szeletelni, de a hab köntösben megbúvó eper és a lágyan csokis alsó rész teljes megelégedettségre szolgál. Céges party-ra pedig különösképp ajánlom.
Szívesen születnék én is hozzátok, ha ilyen a fogadtatás... :)
VálaszTörlésAz első képet nehezen tudom értelmezni: magán a tésztaalapon van az eper? azt is kicsit belesütötted és utána jött a hab?
VálaszTörlésegyébként szívesen az ötletért.
Nos, amikor megsütöttem az alapot, megfordítottam, hogy a sütőpapírról lejöhessen. Úgy hagytam. SOk eprem volt, ezért a tésztára is raktam, csak úgy, magában epret. Majd habot, majd epret beleszurkálva. Nem sütöttem együtt, de elég jó ötlet lehet az is :)
VálaszTörlésSok boldogságot az ünnepeltnek :))))
VálaszTörlésDe jó nagyon irigy
Micsoda habos-babos történet, nagyon tetszik!
VálaszTörléscuki és finom - köszi :)
VálaszTörléshű, máshol olvastam, hogy van 2 hetes családtag felétek.
VálaszTörlésnagy-nagy gratu, egészséget mindenkinek.
köszi, át is írom magamat 3gyerekre :)
VálaszTörlés:D
VálaszTörlés