Ugrás a fő tartalomra

Habos-Epres Szülinapi Torta Kamillának

Nulladik szülinap, van olyan is, nem ? Hogy ilyen alkalomra sütök, azt természetesen csak utólag találhattam ki. Mert egy születésnap, főleg a nulladik nem annyira kiszámítható, hogy meghívjuk rá az összes rokont, barátot. Pláne úgy, hogy az ünnepelt még nem is ehet a tortából. De a kis családnak és a szerencsés munkatársaknak jut. Két gyerekes és három gyerekes apukaként is megsütöttem, s mind a kétszer igen igen jól sikerült. Köszönöm az ötletet Zöldpötty Fanninak. Ha már ehet ilyet jövőre a Kamilla, megsütöm ismét, mert úgyis sikeresen az eperszezon közepén született. Elvileg Pavlova a torta alapja, sosem ettem még olyat. 
Hozzávalók:
- 7 tojás fehérje
- 20 dkg porcukor
- 3 ek. cukrozatlan kakaópor
- 5 dkg reszelt csokoládé (most épp csokinyuszi)
- csipet só
- 1 ek. balzsamecet (nálam mézes alma volt)

- fél liter Hulala növényi tejszín vagy bármilyen egyéb, jó hab alapú tejszín
- 20 dkg eper
- kapcsos tortaforma
- sütőpapír

Elkészítés
A tojás fehérjéket alaposan, csipet sóval, géppel felverem, kemény hab lesz belőle. Belekevertem (szitálva - és keverve együtt elég bonyolult) a porcukrot, majd a kakaóport és a reszelt csokit. Óvatosan kevergetem. Bele tettem a kis ecetet is. Sütőpapírral kibélelt, kapcsos tortaformába tettem (26cm). Elsimítottam a krémet benne. Előmelegített sütőben, közepes lángon, fél órát sütöttem. A duplájára kelt sütés közben. Amikor már nem rezgett a matéria a formában, akkor kapcsoltam le a sütőt. Benne hagytam kihűlni. Össze is csúszott rendesen, de hát ez tészta nem az a tészta. Míg hűlt, az előzőleg behűtött növényi tejszínből valóban kemény habot vertem kézi mixerrel. Jöhet a torta létrehozása. Alapozás negyedekre vágott eperrel. Egy vastag réteg habot rá. A hab tetejére megint eper darabokat szurkálni. Megint hab és a tetejére is eper. Egy órára be a hűtőbe. Aztán feltálalni. Nagyon gyorsan fogy. Nehéz szeletelni, de a hab köntösben megbúvó eper és a lágyan csokis alsó rész teljes megelégedettségre szolgál. Céges party-ra pedig különösképp ajánlom.

Megjegyzések

  1. Szívesen születnék én is hozzátok, ha ilyen a fogadtatás... :)

    VálaszTörlés
  2. Az első képet nehezen tudom értelmezni: magán a tésztaalapon van az eper? azt is kicsit belesütötted és utána jött a hab?
    egyébként szívesen az ötletért.

    VálaszTörlés
  3. Nos, amikor megsütöttem az alapot, megfordítottam, hogy a sütőpapírról lejöhessen. Úgy hagytam. SOk eprem volt, ezért a tésztára is raktam, csak úgy, magában epret. Majd habot, majd epret beleszurkálva. Nem sütöttem együtt, de elég jó ötlet lehet az is :)

    VálaszTörlés
  4. Sok boldogságot az ünnepeltnek :))))
    De jó nagyon irigy

    VálaszTörlés
  5. Micsoda habos-babos történet, nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  6. hű, máshol olvastam, hogy van 2 hetes családtag felétek.
    nagy-nagy gratu, egészséget mindenkinek.

    VálaszTörlés
  7. köszi, át is írom magamat 3gyerekre :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke