Ugrás a fő tartalomra

Spárga Gratin Csoda

Akciós volt a spárga egy hétig. 299 Ft egy csomag, vettem is belőle 3 csomaggal. Hirtelen elhatározás volt, kicsit meg is bántam, mert a hámozás nem barátom. A Körös spárga termesztő szövetkezet recept lapját láttam a boltban, amiben a következő volt: a spárga hámozásához ajánljuk a hámozó használatát. Hurrá! Sima zöldség hámozóval is eltartott legalább egy óráig a három csomag (másfél kg) meghámozása. A zöldet is hámoztam, bár azt nem mindenki javasolja. Jaj, hát mi legyen belőle, ami nem krém leves? Keres, kutat, az otthon lévő alap készletekhez igazítva (ne kelljen már fekete erdő sonkát, meg kecskesajtot venni hozzá :) lett belőle Asparagus Gratin a Closet Cooking oldaláról, ami jaj de finom lett. Mercy, mercy. Szorozva sokkal, mert egy kg spárgát kell ellőni. Piteformában megsütve. 
Hozzávalók: 
- 1 csomag zöld spárga
- 1 csomag  fehér spárga
- 20 dkg vaj
- 5 evőkanál liszt
- só, bors
- sok, sok reszelt sajt (15 dkg)
- koktél paradicsom (opcionálisan)

Elkészítés
Spárga hámozó hiányában, a hagyományos zöldség hámozót használtam. Ami krumplira tökéletes. Itt, spárga esetében viszont bele őszültem, mire megpucoltam. Tudom, lehet pucolt, konzerv spárgát is venni, arany árban. Ez a legnehezebb része az egész receptnek. Kitartást mindenkinek. A fás részeket levágtam, azt annyira nem szeretjük. Mint kiderült a lányaim különben sem szeretik a spárgát. Bakker, hát akkor nem esztek finomat. Közben egy közepes lábosban felteszek forrni vizet, kicsit sóval. Lefedem és hagyom forrni pár percig. Leveszem a gázról és gyorsan bele teszem a megpucolt, és harmadokra vágott spárgákat. Max. 8 percig hagyom így benne, mintegy leforrázva. Roppanós, al dente marad mind :)
Vajat olvasztok, olyan barnás, bugyborékolósra. Megszórom liszttel, elkevergetem. Hozzáteszek egy pohárral a spárga főző vizéből, összekeverem. Jó sűrűre főzöm, alacsony lángon. Hozzáadom a reszelt sajt 80 %-át, minél többet. Addig főzöm, amíg el nem olvad benne teljesen. A spárgát már korábban leszűrtem, én egy pite formába raktam bele. Ráöntöttem ezt a finom gratin szószt és összekevertem, mert különben, magától nem keveredik el. Tetejére paradicsomot karikáztam, majd még kis reszelt sajt. Be a sütőbe. 20 perc alatt, közepes lángon, el is készült, a krémes, finomság. Amiből a lányok nem kérnek, mert nem szeretik. Hát úgy kell nekik, kimaradnak a jóból.


Megjegyzések

  1. Első osztályú. Ráadásul a spárga elkészítése művészet. Sőt! - már jó spárgát venni is művészet:)

    VálaszTörlés
  2. ez az utolsó kép kicsit japánosra sikerült. az íze viszont nagyon finom :)

    VálaszTörlés
  3. elkészítettem én is. nagyon fincsi, köszi a receptet! :)

    VálaszTörlés
  4. Hello kisvuk, ha nem csak nekem tetszett, akkor már megérte :) szívesen!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke