Spárga Gratin Csoda

Akciós volt a spárga egy hétig. 299 Ft egy csomag, vettem is belőle 3 csomaggal. Hirtelen elhatározás volt, kicsit meg is bántam, mert a hámozás nem barátom. A Körös spárga termesztő szövetkezet recept lapját láttam a boltban, amiben a következő volt: a spárga hámozásához ajánljuk a hámozó használatát. Hurrá! Sima zöldség hámozóval is eltartott legalább egy óráig a három csomag (másfél kg) meghámozása. A zöldet is hámoztam, bár azt nem mindenki javasolja. Jaj, hát mi legyen belőle, ami nem krém leves? Keres, kutat, az otthon lévő alap készletekhez igazítva (ne kelljen már fekete erdő sonkát, meg kecskesajtot venni hozzá :) lett belőle Asparagus Gratin a Closet Cooking oldaláról, ami jaj de finom lett. Mercy, mercy. Szorozva sokkal, mert egy kg spárgát kell ellőni. Piteformában megsütve. 
Hozzávalók: 
- 1 csomag zöld spárga
- 1 csomag  fehér spárga
- 20 dkg vaj
- 5 evőkanál liszt
- só, bors
- sok, sok reszelt sajt (15 dkg)
- koktél paradicsom (opcionálisan)

Elkészítés
Spárga hámozó hiányában, a hagyományos zöldség hámozót használtam. Ami krumplira tökéletes. Itt, spárga esetében viszont bele őszültem, mire megpucoltam. Tudom, lehet pucolt, konzerv spárgát is venni, arany árban. Ez a legnehezebb része az egész receptnek. Kitartást mindenkinek. A fás részeket levágtam, azt annyira nem szeretjük. Mint kiderült a lányaim különben sem szeretik a spárgát. Bakker, hát akkor nem esztek finomat. Közben egy közepes lábosban felteszek forrni vizet, kicsit sóval. Lefedem és hagyom forrni pár percig. Leveszem a gázról és gyorsan bele teszem a megpucolt, és harmadokra vágott spárgákat. Max. 8 percig hagyom így benne, mintegy leforrázva. Roppanós, al dente marad mind :)
Vajat olvasztok, olyan barnás, bugyborékolósra. Megszórom liszttel, elkevergetem. Hozzáteszek egy pohárral a spárga főző vizéből, összekeverem. Jó sűrűre főzöm, alacsony lángon. Hozzáadom a reszelt sajt 80 %-át, minél többet. Addig főzöm, amíg el nem olvad benne teljesen. A spárgát már korábban leszűrtem, én egy pite formába raktam bele. Ráöntöttem ezt a finom gratin szószt és összekevertem, mert különben, magától nem keveredik el. Tetejére paradicsomot karikáztam, majd még kis reszelt sajt. Be a sütőbe. 20 perc alatt, közepes lángon, el is készült, a krémes, finomság. Amiből a lányok nem kérnek, mert nem szeretik. Hát úgy kell nekik, kimaradnak a jóból.


Megjegyzések

 1. Első osztályú. Ráadásul a spárga elkészítése művészet. Sőt! - már jó spárgát venni is művészet:)

  VálaszTörlés
 2. ez az utolsó kép kicsit japánosra sikerült. az íze viszont nagyon finom :)

  VálaszTörlés
 3. elkészítettem én is. nagyon fincsi, köszi a receptet! :)

  VálaszTörlés
 4. Hello kisvuk, ha nem csak nekem tetszett, akkor már megérte :) szívesen!

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések