Classic Cuts - Töltött Paprika

Nemes egyszerűség. Az az étel, amit sosem mertem elkészíteni, mert beláthatatlanul bonyolultnak tűnt. Meg nem is szerettem a paprikát főzve. De ahogy 20 év után, a saját lecsómat már megettem (Görögországban), úgy ha kér a nép, akkor mély levegő, jöjjön a klasszikus finomság. Elolvasva, megfőzve is egyszerű, az íze páratlan, a bátortalanok legyenek bátrak és töltsék csak azokat a paprikákat. Receptet köszönöm Krisztina konyhájának. Nagyszerű. Dobjunk össze valami finomat. És a tv paprika szójáték is megoldódott, végre.



Hozzávalók:
- fél kg vegyes darált hús (sertés-marha)
- 5 nagyobb (TV) paprika 
- 500 ml passzírozott paradicsom 
- 1 konzerv hámozott paradicsom
- 1 dl rizs
- 4 izmos gerezd fokhagyma
- fél fej vörös hagyma
- 1 tojás
- 1 ek. zsír
- só, bors, petrezselyem, cukor

Elkészítés

Megtisztítjuk és összenyomjuk a fokhagymákat. Apróra vágjuk a vöröshagymát. Megmossuk a rizst és kiválogatjuk belőle a nem oda valókat. A mellékelt képen látható összetevőket gondosan összekeverjük, gyúrjuk. Megpucoljuk a paprikákat, szárukat levágjuk, magházukat kiszedjük, azaz csumázunk (de szép magyar szó ez is :). A hús tölteléket elkezdjük beletömködni a paprikába. Vigyázzunk, ne repedjen szét a paprika, de ha igazi tv-t vettünk, akkor nem lehet baj. A maradékból vizes kézzel kis gombóckákat formálunk, jó is lesz az a gyerekeknek. 

Egy közepes lábosba beleteszem a passzírozott paradicsomot (szigorúan nem sűrítmény), a hámozott paradicsomot (az is saját levében), sót, borsot, kis cukrot és felteszem főzni. Rögtön mennek is bele óvatosan a paprikák és a gombóckát. Annyi vízzel engedtem csak fel, hogy éppen ellepje. Közepes lángos, amíg puhára nem fő. Nem könnyű ezt a pillanatot elcsípni, nálam ez mondjuk fél órát követően jött el. Itt kel egy kis konyhai tapasztalat, talán. 
ez piros, de a fényviszonyok csalókák, na meg a világos rántás

Ezt követően olajból és lisztből rántást készítettem. Kellett volna bele pirospaprika is, de elfeledtem. A rántással jól besűrítettem, kicsit még rotyogtattam a mártást. Tehát, mielőtt megkérdezitek, a töltött paprika miért nem piros, itt a megoldás. Mert lágyítottam a színén. Megszórtam petrezselyemmel. Tökéletesen finom, utolérhetetlenül zamatos, kenyér nélkül fogyasztva majdnem diétás. A szomszédom bogyiszlói paprikákat tölt meg, hetente egyszer. Tud valamit. 
 

Megjegyzések

  1. ha szeretnéd itt az én verzióm de csak ha szeretnéd:-)

    http://robull.blog.kulinarisvilag.hu/2010/03/10/totott-paprika-vizsga-modon/

    üdv:Robull

    VálaszTörlés
  2. Rendben. Készítsd és mond el a véleményed. Szerintem ha még finomabbat akarsz főzz egy ütős (karajból vagy valamiből) húslevest, szűrd át ülepítsd szűrd át megint jó sűrű szűrőn és abból a léből főzz paradicsomot és abban a lében főzd meg a gombócokat is. Ha rám hallgatsz a végén rakod bele a paradicsom mártásba a paprikákat különben ciktóberre lesz kész. Paradicsomban lasabban fő meg a töltike meg a gombócka. Láttad a tegnapi műveimet?

    VálaszTörlés
  3. Vah, éljen a tudás megosztás :) ha összerázódunk Kamillával (azaz alszik eleget, és akkor amikor mi is alszunk) belefoghatok ilyen ínyencségekbe is. Karaj java? elég jól néz ki :) de nálunk még egyeztetünk, mielőtt főzök. Kivéve a SÜTIK

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól néz ki, mi is szoktunk töltött paprikát készíteni, és szerintem a paprika adja meg a jó ízt neki, mondjuk a paprikát én nem eszem meg belőle, csak a tölteléket.:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép lett és örülök, hogy ízlett :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések