Ugrás a fő tartalomra

Classic Cuts - Töltött Paprika

Nemes egyszerűség. Az az étel, amit sosem mertem elkészíteni, mert beláthatatlanul bonyolultnak tűnt. Meg nem is szerettem a paprikát főzve. De ahogy 20 év után, a saját lecsómat már megettem (Görögországban), úgy ha kér a nép, akkor mély levegő, jöjjön a klasszikus finomság. Elolvasva, megfőzve is egyszerű, az íze páratlan, a bátortalanok legyenek bátrak és töltsék csak azokat a paprikákat. Receptet köszönöm Krisztina konyhájának. Nagyszerű. Dobjunk össze valami finomat. És a tv paprika szójáték is megoldódott, végre.



Hozzávalók:
- fél kg vegyes darált hús (sertés-marha)
- 5 nagyobb (TV) paprika 
- 500 ml passzírozott paradicsom 
- 1 konzerv hámozott paradicsom
- 1 dl rizs
- 4 izmos gerezd fokhagyma
- fél fej vörös hagyma
- 1 tojás
- 1 ek. zsír
- só, bors, petrezselyem, cukor

Elkészítés

Megtisztítjuk és összenyomjuk a fokhagymákat. Apróra vágjuk a vöröshagymát. Megmossuk a rizst és kiválogatjuk belőle a nem oda valókat. A mellékelt képen látható összetevőket gondosan összekeverjük, gyúrjuk. Megpucoljuk a paprikákat, szárukat levágjuk, magházukat kiszedjük, azaz csumázunk (de szép magyar szó ez is :). A hús tölteléket elkezdjük beletömködni a paprikába. Vigyázzunk, ne repedjen szét a paprika, de ha igazi tv-t vettünk, akkor nem lehet baj. A maradékból vizes kézzel kis gombóckákat formálunk, jó is lesz az a gyerekeknek. 

Egy közepes lábosba beleteszem a passzírozott paradicsomot (szigorúan nem sűrítmény), a hámozott paradicsomot (az is saját levében), sót, borsot, kis cukrot és felteszem főzni. Rögtön mennek is bele óvatosan a paprikák és a gombóckát. Annyi vízzel engedtem csak fel, hogy éppen ellepje. Közepes lángos, amíg puhára nem fő. Nem könnyű ezt a pillanatot elcsípni, nálam ez mondjuk fél órát követően jött el. Itt kel egy kis konyhai tapasztalat, talán. 
ez piros, de a fényviszonyok csalókák, na meg a világos rántás

Ezt követően olajból és lisztből rántást készítettem. Kellett volna bele pirospaprika is, de elfeledtem. A rántással jól besűrítettem, kicsit még rotyogtattam a mártást. Tehát, mielőtt megkérdezitek, a töltött paprika miért nem piros, itt a megoldás. Mert lágyítottam a színén. Megszórtam petrezselyemmel. Tökéletesen finom, utolérhetetlenül zamatos, kenyér nélkül fogyasztva majdnem diétás. A szomszédom bogyiszlói paprikákat tölt meg, hetente egyszer. Tud valamit. 
 

Megjegyzések

  1. ha szeretnéd itt az én verzióm de csak ha szeretnéd:-)

    http://robull.blog.kulinarisvilag.hu/2010/03/10/totott-paprika-vizsga-modon/

    üdv:Robull

    VálaszTörlés
  2. Rendben. Készítsd és mond el a véleményed. Szerintem ha még finomabbat akarsz főzz egy ütős (karajból vagy valamiből) húslevest, szűrd át ülepítsd szűrd át megint jó sűrű szűrőn és abból a léből főzz paradicsomot és abban a lében főzd meg a gombócokat is. Ha rám hallgatsz a végén rakod bele a paradicsom mártásba a paprikákat különben ciktóberre lesz kész. Paradicsomban lasabban fő meg a töltike meg a gombócka. Láttad a tegnapi műveimet?

    VálaszTörlés
  3. Vah, éljen a tudás megosztás :) ha összerázódunk Kamillával (azaz alszik eleget, és akkor amikor mi is alszunk) belefoghatok ilyen ínyencségekbe is. Karaj java? elég jól néz ki :) de nálunk még egyeztetünk, mielőtt főzök. Kivéve a SÜTIK

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól néz ki, mi is szoktunk töltött paprikát készíteni, és szerintem a paprika adja meg a jó ízt neki, mondjuk a paprikát én nem eszem meg belőle, csak a tölteléket.:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép lett és örülök, hogy ízlett :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke