Ugrás a fő tartalomra

Felhő Szelet - az önbizalom próbája

Az eredeti recept nagyon szimpatikus lett nekem, mivel így kezdődik.....nem bánom hogy sűrűn kell legyártanom, mert egyszerű elkészíteni..." Hát ez menni fog nekem is. A hozzávalók egy hete már megvannak, de mivel pihennie kell egy éjszakát a hűtőben, legyen péntek este, lazán összedobom. Este 8 órakor kezdtem neki. Kutyaszorítóba kerültem. Abba hagyni nem lehetett, a befejezés meg olyan messze még...
a hét műtárgya
A hozzávalók és elkészítés menetét pontosan követtem az eredeti receptben. Inkább konyhai kalandjaimat  írom ki magamból, mert felzaklató volt :)
  • a szelet alját és tetejét vékony tésztának (x2) kinyújtva, a tepsi hátoldalán megsütni. Hogy téglalap alakú, illetve ugyanakkora legyen a két lap, hát itt kicsit elvesztem. Szépen vagdostam le a kilógó részeket, 12 szeletet sikerült így létrehoznom. Persze az alja nagyobb  lett, mint a teteje :) majd lesz belőle inka piramis. 
Timi szerint, eddigi életem legjobbja :)
  • A vanília puding liszttel és tojások sárgájával elkeverve , majd óvatosan a tejet bele. Csomómentesre keverni. Ez sem sikerült. Lassan, sűrűre főzni, nem lekozmálni. Jaj, mi lesz ebből? :(
  • Életemben először dolgoztam Hulala növényi tejszínnel. Kemény habot verni belőle. Persze, este fél tízkor. Társasházban, ahol a konyha falon átlóg a magánélet. Kemény hab lett, ismét bizakodom. 
az utolsók
  • A pudingnak ki kell hűlnie, hogy össze lehessen keverni habosra kevert tojás, margarin és cukor masszával. Édes ízt és tartást ad a pudingnak....... kezdem látni a francia krémes titkát :). A puding pedig lassan, NAGYON LASSAN hűlt. Fél 11-re sikerült langyosnál jobban lehűlnie, összekevertem a margarinos krémmel. Mivel volt hőfok, a margarinos krém szemmel láthatóan nem hozta azt a szilárdságot, amit vártam tőle. Nah, be a hűtőbe 15 percre. 
csoda, közelről
  • Elkezdődött a rétegek összeállítása. Semmi önbizalmam nem maradt, a konyha úszik a mosatlanban, mindjárt 11, mit szerencsétlenkedem én itt. Aztán, a pudingos krém tetejére került a Hulala, majd rá az előre felszeletelt fedő süti lapok. Szülinapi krémlapáttal dolgoztam, ami inkább mintázó, de sokat lehetett vele egyszerre kenni. 3 óra hosszú süti, az én felkészültségemmel. És alapjában véve valóban egyszerű. 
Gyönyörű szép, 12 db (négyfős családunknak épp megfelelő) sütit tettem be a hűtőbe, s kívántam jó éjszakát, megfelelő összeérést. Reggel 9-kor aztán megkaptam azokat a jelzőket, melyeket eddig , szerény kis konyhai létem során, ennyire koncentráltan nem. Kb, jobban sikerült, mint a Túró Rudi torta. Olyan könnyű, krémes, őrjítő és finom, hogy. De nagyon. 

Megjegyzések

  1. Nos a küzdelmeid ellenére igen mutatós sütike sikeredett belőle! :)Ügyes vagy!
    Én azt hiszem az egyévesem mellett ezt most kihagyom! :D

    VálaszTörlés
  2. Gergő!
    Nagyon ügyes vagy.
    Szuper lett!
    Nekem is van egy ilyen 3 órás sütim a Lajcsi szelet, és pont az a fiam kedvence:-))
    Egy apró ötlet, bár lehet, hogy ismered, de itt nem alkalmaztad:
    a pudingos lábost én ilyenkor hideg vízbe állítom és többször átkeverem, akkor gyorsan kihűl:-)))

    VálaszTörlés
  3. Asszem megérte a vért és verítéket! Még hogy inka piramis :-D

    VálaszTörlés
  4. Szerintem a francia krémes egyszerűbb ennél, főleg ha készre nyújtott leveles tésztából készíted.
    Én vagyok a család sztárszakácsa, mert isteni francia krémest tudok csinálni. Pedig tök egyszerű!

    VálaszTörlés
  5. Olvastalak...:)Látom megszenvedtél az ízekért:)
    Legközelebb, már egyszerűbb lesz!!!
    Nagyon ügyi voltál!
    S az íze kárpótol a fáradtságért!!!:)

    VálaszTörlés
  6. Mindig az első nekifutás a legnehezebb. Legközelebb már kirázod a kisujjadból. Nagyon guszta lett!:)

    VálaszTörlés
  7. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  8. Én személyesen is kóstoltam. Mit is mondhatnék róla? Csak ilyen közhelyeket, pedig nem ezt érdemli:
    -inkább tőle halok meg, mint érte.
    -rohadjon meg az összes fogyókúra, éljenek a sütemények!
    -hajrá cukor!!!

    S végül:
    -BÜSZKE VAGYOK RÁ, HOGY AZ ÉN FÉRJEM ILYENEKKEL KÉNYEZTET. :-)

    VálaszTörlés
  9. azta!!! csak gratulálni tudok!!!

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm mindenkinek a méltatást,ez a CSODA SÜTI (nagybetűvel) igazán megérdemli...itt is, még egyszer köszi az eredeti receptért és a biztatásért feketepillangónak .... 2 héten belül ismét nekifutok, de ott nagyobb tétje lesz, Anyukámnak szülinapi meglepi.

    Nem az első eset, hogy kevéssé bízom magamban, de legtöbbször a végeredmény visszaigazol....

    Köszi (Ismeretlen) Timi feleségem :)

    VálaszTörlés
  11. Köszi - egy hét múlva jön a második próbálkozás :)

    VálaszTörlés
  12. Hű, de nagyon szép lett!
    Én a macaronokkal jártam így!Azt hittem sosem fogok vele végezni.

    VálaszTörlés
  13. Igen, tulajdonképpen itt a vaníliás(+lisztes) puding sűrítés. Másodszorra megcsináltam, szülinapra, azóta fejből is fog menni, azt hiszem - olyan jó lett!

    VálaszTörlés
  14. Nagyon guszta, de a trükkről nem írtál, hogy maradt meg ilyen szép magas lett a krém! gratulálok!!

    VálaszTörlés
  15. SZia Rosina! Köszi. Nincs trükk. ALul pudingpor és lisztes sűrítés + cukor+ tojás, és sűrű, formázható a krém. Felette pedig sima Hulala növényi tejszínhab, ami jól felverve valóban sűrű, szép és majdnem tetszőlegesen alakítható krém habot ad.

    VálaszTörlés
  16. Na, ide is írok. Szóval, téglalapot én sem tudok nyújtani (bár azóta lehet, hogy Te már igen), és általában ami csomósodhat, az csomósodik is nálam. De sebaj, nem ez a lényeg. Meghoztad a kedvem a felhöszelethez.

    VálaszTörlés
  17. Ez egy sok lépcsős embert/ lányát próbáló munka. De nagyon megéri a szórakozást. Tökéletes sütit nyerünk általa.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke