Ugrás a fő tartalomra

Csokis-banános zabtorta - sütés nélkül

Azt hiszem az édességre mindenki vevő. Pláne az olyanra, ahol bedobálhatók a megfelelően divatos szakkifejezések, hívószavak. Lássunk hozzá: gluténmentes (ha olyan zabot veszel), cukormentes (nem adunk hozzá cukrot), laktózmentes (úgy is lehet), sütés nélküli. Megszólítottalak? Nem? Olvass tovább. 


Fél óra alatt össze lehet állítani, aztán egy kis pihentetés persze nem árt, de ez ugye a legnehezebb feladat. Az inspiráció egy FB (Cookrate) oldalról, egy videóból van, de tovább fejlesztettem, javítottam, miután az eredeti verziónál sokkal jobban sikerült, szóval nem copyrightos a recept. 

Összetevők egy 22 cm-es tortához

  • 280 gr (nagyszemű) zabpehely
  • 200 ml laktózmentes/sima/növényi tej
  • 3 db banán
  • 30 gr kakaópor (nem cukrozott)
  • 4 gr őrölt fahéj
  • 120 gr magas kakaótartalmú csokoládé
  • 30 ml olaj
  • 2 db banán
  • 40 gr pörkölt, sós földimogyoró
Elkészítés

  1. A legmerészebbek a zabpelyhet pár percig, száraz serpenyőben megpirítják (opcionális).
  2. A 3 banánt meghámozzuk, hozzáöntjük a tetszés és ízlés szerinti tejet, kakaóport és őrölt fahéjat. Botmixerrel alaposan, krémesre turmixoljuk. Mehet persze ez villával is. 
  3. Beleöntjük a zabpelyhet és alaposan átkeverjük.
  4. A kapcsos tortaforma (22 cm)  alját sütő papírral vagy fóliával kibéleljük. 
  5. Mérleg segítségével kettéosztjuk a zabos, banános keveréket. 380 gr kb a fele.  
  6. Az első felét belesimítjuk a forma aljába.
  7. A maradék két banánt meghámozzuk, felkarikázzuk és szépen elrendezzük a zab torta tetején. 
  8. Rásimítjuk a keverék második felét, szépen, egyenletesen. 
  9. Vízgőz fölött a feldarabolt csokoládét a kis olajjal megolvasztjuk. Hamar megvan.
  10. Ráöntjük és ecset segítségével egyentelesen beterítjük a torta felszínét. 
  11. A sós, pörkölt földimogyorót kicsit megdaráljuk, vagy egy mozsárban apróbbra törjük. 
  12. Megszórjuk a tortát a mogyoróval, nem baj, ha még a csoki meleg alatta. 
  13. Várunk egy-két órát, hogy a pihe-puhaság elmúljon (úgy is nagyon finom, kóstolták húsvétkor a vendégek) hogy a zab kicsit felszívja a nedvességet. 
  14. Levesszük a kapcsos formát, előtte kicsit késsel segítünk, hogy ne tapadjon oda a torta fele a formához. Így már  könyebb lesz szeletelni.  
Hűtőbe szerintem nem érdemes tenni (megkeményedik) és úgyis hamar elfogy. 



Kalóriát nem számlálunk, jókedvűen fogyasztjuk! 

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke