Azt hiszem az édességre mindenki vevő. Pláne az olyanra, ahol bedobálhatók a megfelelően divatos szakkifejezések, hívószavak. Lássunk hozzá: gluténmentes (ha olyan zabot veszel), cukormentes (nem adunk hozzá cukrot), laktózmentes (úgy is lehet), sütés nélküli. Megszólítottalak? Nem? Olvass tovább.
Fél óra alatt össze lehet állítani, aztán egy kis pihentetés persze nem árt, de ez ugye a legnehezebb feladat. Az inspiráció egy FB (Cookrate) oldalról, egy videóból van, de tovább fejlesztettem, javítottam, miután az eredeti verziónál sokkal jobban sikerült, szóval nem copyrightos a recept.
Összetevők egy 22 cm-es tortához
- 280 gr (nagyszemű) zabpehely
- 200 ml laktózmentes/sima/növényi tej
- 3 db banán
- 30 gr kakaópor (nem cukrozott)
- 4 gr őrölt fahéj
- 120 gr magas kakaótartalmú csokoládé
- 30 ml olaj
- 2 db banán
- 40 gr pörkölt, sós földimogyoró
Elkészítés
- A legmerészebbek a zabpelyhet pár percig, száraz serpenyőben megpirítják (opcionális).
- A 3 banánt meghámozzuk, hozzáöntjük a tetszés és ízlés szerinti tejet, kakaóport és őrölt fahéjat. Botmixerrel alaposan, krémesre turmixoljuk. Mehet persze ez villával is.
- Beleöntjük a zabpelyhet és alaposan átkeverjük.
- A kapcsos tortaforma (22 cm) alját sütő papírral vagy fóliával kibéleljük.
- Mérleg segítségével kettéosztjuk a zabos, banános keveréket. 380 gr kb a fele.
- Az első felét belesimítjuk a forma aljába.
- A maradék két banánt meghámozzuk, felkarikázzuk és szépen elrendezzük a zab torta tetején.
- Rásimítjuk a keverék második felét, szépen, egyenletesen.
- Vízgőz fölött a feldarabolt csokoládét a kis olajjal megolvasztjuk. Hamar megvan.
- Ráöntjük és ecset segítségével egyentelesen beterítjük a torta felszínét.
- A sós, pörkölt földimogyorót kicsit megdaráljuk, vagy egy mozsárban apróbbra törjük.
- Megszórjuk a tortát a mogyoróval, nem baj, ha még a csoki meleg alatta.
- Várunk egy-két órát, hogy a pihe-puhaság elmúljon (úgy is nagyon finom, kóstolták húsvétkor a vendégek) hogy a zab kicsit felszívja a nedvességet.
- Levesszük a kapcsos formát, előtte kicsit késsel segítünk, hogy ne tapadjon oda a torta fele a formához. Így már könyebb lesz szeletelni.
Hűtőbe szerintem nem érdemes tenni (megkeményedik) és úgyis hamar elfogy.
Kalóriát nem számlálunk, jókedvűen fogyasztjuk!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése