Ugrás a fő tartalomra

Csokoládé Depresszió Torta

Már a név is elkápráztat, ugye? Hát mivel lehet a depressziót kúrálni, időszakosan, tünetileg? Egy kis csokival. Vagy egy kicsit több csokival. Ha nincs depresszió, akkor csak úgy csokival. 

Ennek a tortának a története valahogyan visszanyúlik a Nagy Gazdasági Világválsághoz, Egyesült Államok, 30-as évek. Nincs benne tojás és a pár kanál tejet is kicserélhetjük mandulatejre. A mostani verzióban. A recept egy nagyon csokis oldalról van, kicsit alakítva. Thanks a lot. 

Augusztusban készült először ez a torta, couchsurfing nyaraláskor, épp kifogyott otthon a tojás. 
Hozzávalók: 
    • 190 gr fehér liszt
    • 200 gr cukor (barna vagy fehér, akár eritrit is lehet, azzal is próbáltam)
    • 30 gr 20-22%-os holland kakaópor
    • 1/2 teáskanál só
    • 1 teáskanál szódabikarbóna
    • 1 teáskanál sütőpor
    • 1 teáskanál vanília esszencia
    • 1 teáskanál fehér ecet
    • 70 ml növényi olaj (kevésbé aromás étolaj is jó)
    • 240 ml víz                                                                                                                              a mázhoz
    • 30 gr olvasztott vaj
    • 35 gr 20-22%-os holland kakaópor
    • 125 gr porcukor (vagy eritrit)
    • 2 evőkanál tej vagy mandulatej
    • 1/4 teáskanál vanília esszencia


Elkészítés

Összekeverjük a lisztet, sót, cukrot, kakaóport, szódabikarbónát, sütőport egy keverőtálban. 

Egy másik tálban a vaníliát, ecetet, vizet és olajat. Hozzáadjuk a száraz összetevőkhöz és gépi mixer segítségével alaposan elkeverjük. Csomómentesre. 

20 x 20-as tepsit vagy kerek, csatos tortaformát veszünk, az alját kibéleljük papírral, az oldalát vajjal kenjük. Beleöntjük a tésztánkat . 

A sütőnket, ha légkeveréses, 175 C-ra állítjuk, tűpróbáig, 30-35 percig sütjük. Ha nem légkeveréses, akkor is megsütjük, de lehet kicsit rövidebben, mert az alja ilyenkor könnyebben odaéghet. 


A sütőből kivesszük és hagyjuk teljesen kihűlni.

A mázt nagyon egyszerűen elkészíthetjük. A vajat kis serpenyőben megolvasztjuk. Hozzáadjuk a kakaóport. Közepes keverőtálba tesszük a krémet, hozzáadjuk a porcukrot, vaníliát és tejet. Közepes sebességgel, kézi mixerrel krémesre, homogénre keverjük. 

Megkenjük a tortánk tetejét . Ha ezt követően a torta hűtőbe kerül, az sem gond, így is jól szeletelhető marad a behűtött mázzal a tetején. Megosztjuk szeretteinkkel, barátainkkal. És ha számít, elmondhatjuk, hogy figyu, ebben nincs tojás és mégis süti :)



Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisz...

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. V...

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket...