Guess, who's back - kérdezné a művelt olvasó, miközben el sem mentem, ám nagyobb szünetet tartottam. A szünet nem alkotói szünet volt, hanem közlési. Volt mit mondani, de a forma kérette magát. Meg az idő is túl jó volt. 
Először is készült egy olyan finomság, amit waffle/gofri sütőben tudunk elkészíteni, már csak a bordázott sütőforma miatt is. És nem édesség. Viszont egy könnyű vacsorának megteszi. Salátával, mártogatóssal. Ötlet és inspiráció: www.yellowblissroad.com. Több, mint finom. Mégsem tócsni. 
Hozzávalók
- 600 gr krumpli megmosva, hámozva, lereszelve (hámozás után mérve) 
- 3 tojás
- 60 ml tej
- 115 gr reszelt kemény sajt (pl. Cheddar) 
- 10 gr apróra vágott metélőhagyma (lehetőleg friss) 
- só & bors ízlés szerint
- tejföl a mártogatós alapjának
- waffle/gofri sütő - nálunk éppen kör alakú sütőlappal
Elkészítés
Bekapcsoljuk a gofri sütőnket és jól előmelegítjük, üzemi hőmérsékletre. 
A megmosott/meghámozott krumplit lereszeljük, kis lukú reszelőn - robotgép segítségével is mehet. 
Keverő tálban feltörjük a tojásokat, kicsit felverjük és összekeverjük a tejjel. 
Mehet bele a reszelt krumpli (amit összekeverés előtt kicsit megnyomkodunk, kipréselve belőle a folyadék egy részét), a reszelt sajt, az aprított metélőhagyma, 1/4 kiskanál só, 1/4 kiskanál bors. 
A készre kevert masszából kis leveses kanállal egy adagot szedünk a nyitott és előmelegített gofri sütőnkbe, a közepére. (Ha nem bízunk a sütőnk felületének tapadásmentességében, kis zsiradékkal elősegíthetjük a későbbi,  gond nélküli elválást :)
A lényeg, hogy a hagyományos gofriktól eltérően, nem cél, hogy teljes formát süssünk, az összetevők kevéssé homogén formája miatt is nehéz lenne. Illetve az adag egyenletes elrendezése sem túl egyszerű. A széleken, ha nagy adagot szedünk, sajnos nehezebben sül meg. 
Tehát kis szedőkanálnyi adag a közepére és még nem csukjuk rá a tetejét mondjuk két percig. Ilyenkor nem csak az alja szilárdul, hanem a teteje is kezd. Rácsukjuk a tetejét és még további két-három percig sütjük.
Ez az idő természetesen sütőnként változhat. Ropogósra sütjük. És kész. Készíthetjük a mártogatóst, tejfölből, fűszerből. Tálaláskor megszórhatjuk még metélő hagymával. Csak mert jó. Kívül, belül. 
Jó ötlet: ha van sütő a közelben, legalacsonyabb hőfokra kapcsolva, mintegy melegen tarthatjuk a krumpli gofrikat, míg lesütjük az egész adagot. 
Ahogyan fogy a bekevert massza, egyre nagyobb részt fog képezni a folyadék, mert a hozzáadott só a krumplinál kifejti a hatását. Ha ügyesek vagyunk, csökkentjük a sütni való adagokban a folyadék mennyiségét, különben palacsinta szerű - nem gofrit kapunk, legalább is a széleken. 
Jó étvágyat, jó nyaralást! 
 


Megjegyzések
Megjegyzés küldése