Fazzoletti Dolci - olasz reggeli

Persze, a klasszikus reggeli az a ristretto, de magyarok vagyunk, tudunk enni, nem csak rántottát :) Elnézést a sztereotip bevezetés kapcsán. Gyorsan elkészíthető, reggelinek kiváló, könnyű finomság. Az elkészítéshez pizza vágó is fog kelleni. Mondtam, hogy olasz. Az ötlet és az inspiráció (food52).


Hozzávalók (12 darab) :
- 1 csomag friss leveles tészta (230 gr, bolti verzió is megfelel)
- 200 gr apró szemű vagy áttört, zsíros túró (eredetiben ricotta) 
- 1 tojás, fehérje külön választva
- 65 gr cukor
- 1 citrom vagy narancs (kezeletlen) héja reszelve 
- 1 kis rum
- 30 gr kandírozott narancs apróra vágva (opcionális) 

Elkészítés


  1. Előmelegítjük a sütőt 180 C-ra.
  2. Sütőlemezt vagy nagy tepsit kibélelünk papírral. Célszerű nem a leveles tészta csomagoló papírját használni, nem éppen a célnak megfelelő, ám kéznél van.
  3. A leveles tésztát kitekerjük a csomagolásából és ügyesen 12 egyenlő részre, kockákra vágjuk. Ha tudjuk. Ez a legnehezebb rész az egészben, ugyanis a legtöbb tészta téglalap alakúra van elkészítve, s abból takarékosan kockákat vágni, nem egyszerű. Egy téglalapot ha a hosszú oldala mentén keresztbe elvágunk, két háromszöget kapunk. Abba már egészen jól lehet csomagolni a tölteléket. Bár nem kocka.
  4. A túrót áttörjük és elkeverjük a cukorral, kevés rummal és a tojás sárgájával. Hozzáadjuk a reszelt citrus héjat és ha van, a kandírozott gyümölcsöt. Összekeverjük.
  5. Ebből a krémből a kis tészta háromszögek közepébe teszünk csapott evőkanállal kis adagokat.
  6. A tojás fehérjét kicsit felverjük és lekenjük vele a tészta darabok széleit, hogy jobban, egybe tudjon megsülni. 
  7. A téglalapból kivágott háromszögeket félbehajtjuk, vigyázva, hogy ne nagyon lapítsuk ki a tölteléket. A széleket villával óvatosan lenyomkodjuk.
  8. A bélelt sütőlemezre helyezzük őket, nem túl szorosan. 15 percig sütjük. 
  9. Kivesszük, és frissen tálaljuk. 
  10. Megszórhatjuk porcukorral és előkészíthetünk egy kis házi lekvárt, ha esetleg a süteményünk sarkát mártogatnánk valamibe. 
Megjegyzések

Népszerű bejegyzések