Ötperces Baguette

Baguette. Francia szó, a legtöbb ember fejében van hozzá íz és forma társítás. Legyen hosszú, ropogós, belül puha, másnaposan pedig már kemény, mint egy kard. Átmérője 5-6 cm, hossza akár 65 cm is lehet. Hagyományos módon készíteni baguettet izgalmas dolog. De most nem olyat készítünk. Az "Ötperces" kifejezés ne legyen megtévesztő, ez egy időkímélő recept átdolgozott, saját igényre és ízlésre alakított verziót takar. Nem öt perc alatt készül el, viszont nagyobb mennyiségű tésztával foglalatoskodva, több napra elosztva és átlagolva, a befektetett munka kb. ennyi. Plusz sütés. Az alaptechnika pedig dagasztás nélküli megoldást ígér. Lássunk hát hozzá.


Hozzávalók 6 baguette sütéséhez:

- 100 ml kefír
- 570 ml langyos víz
- 9 gr porélesztő vagy 18 gr friss élesztő
- 20 gr só (tengeri vagy adalékmentes parajdi só)
- 435 gr BL 50 fehér finom liszt
- 435 gr BL 80 fehér kenyér liszt
- baguette sütő forma vagy nagy tepsi


Elkészítés

Nagy keverő, kelesztő tálat veszünk elő. Számoljunk azzal, hogy a tésztánk minimum a duplájára fog megkelni, tehát legyen bőven hely ehhez a folyamathoz.

 1. A folyadékokkal kezdjük. Kimérjük a kefírt, majd a langyos vizet és összekeverjük az élesztővel és sóval. Kicsit hagyjuk pihenni. Pár perc. 
 2. A kimért liszteket 3 adagban adjuk hozzá a folyadékhoz. Minden adagot alaposan, csomómentesre keverünk. Én kézi habverőt szoktam ehhez a művelethez használni. 
 3. Az utolsó keverést követően még egyszer ellenőrizni tudjuk, van-e elegendő hely a kelesztésnek. Lágy tésztát kapunk, ezen ne lepődjünk meg.
 4. Fóliával befedjük a tál tetejét, de nem légmentesen zárunk, kis levegő juthat be a szélénél.
 5. A konyhában, szobahőmérsékleten (3-) 8 órát kelesztjük, de nem dagasztjuk. 
 6. Lisztezett deszkára borítjuk a megkelt, buborékos tésztát, és könnyedén megforgatjuk, de csak a felszínét, ne gyúrjuk át most sem. Tessék ellenállni a kísértésnek. 
 7. Éles késsel kétfelé vágjuk. Ha csak két vagy három baguettet szeretnénk, a teljes tészta felére van szükség. A másik fele kisebb, fóliával fedett tálba téve, mehet a hűtőszekrénybe, későbbi felhasználásra.
 8. A felezett tésztánkat három felé vágjuk. Ha ragadósnak érezzük a tésztát, egészen kevés liszttel még csökkenthetjük ezt az érzetet. 
 9. A harmadokból kézzel sodorva, görgetve a sütő formánk méretének megfelelő, hosszúkás baguetteket formázunk. Nem gyúrjuk át, nem lapítjuk el. Hagyjuk, hogy a benne lévő élesztési lukak megmaradjanak. Ruganyos a tészta, kicsit kell csak megnyomni, hogy hosszában nyújtható legyen. Szigorúan kézzel. A végeket összecsípjük, lezárjuk. 
 10. Ha van baguett formánk (javaslom a beszerzését, minden egyéb érdekeltség nélkül, mert formásabb, ropogósabb lesz a végeredmény lukacsos lemezformában sütve) abba terítsünk sütőpapírt és helyezzük bele a baguetteket. Egyéb esetben nagy tepsi, sütőpapír és egymástól minimum ujjnyi távolságot javaslok a kelesztéshez. 
 11. Konyhai óra indul, hagyjuk 45 percet kelni, újra éledni a tésztát. 
 12. 20 perccel az újra kelesztés befejeződése előtt melegítsük előre a sütőnket. Elektromos, légkeveréses sütőben ez nálunk 230 C. Javaslom a párásítást is, ami egy nagyobb tepsit jelent, a sütő aljába téve, vele együtt előmelegítve. A sütés kezdete előtt felforralt, lobogó vizet ( 3-4 dl) öntünk ebbe a tepsibe, majd gyorsan visszazárjuk az ajtót. Hip-hop gőzt képeztünk, ami jót tesz a baguettek sütésének. 
 13. Éles késsel a megkelt tészta felületét kicsit bevágjuk, akár több helyen is, de nem túl mélyen.
 14. Az előmelegített, gőzölős sütőbe téve, 30-35 perc alatt ropogósra sütjük. A sütők teljesítménye, sütési egyenletessége változhat. Tepsiben sütve az alja kicsit laposabb lesz, de az is a miénk :)
 15. Kivesszük és meghallgatjuk, ahogyan a "hideg" levegővel érintkezve pattogó hang kíséretében elkezd kihűlni a baguettünk. Ezt máshol éneklésnek hívják :)
 16. Félbe törjük, elvágjuk, gyönyörködünk benne, megesszük. A reggel sütött baguette este is jó még, belül puha , kívül ropog, mi kell még?             

Jó étvágyat hozzá!Megjegyzések

 1. Már csak egy forma kell :) A dagasztás nélküli kenyér ízét is imádom, ezt a baguettet is nagyon tudnám szeretni! Köszi a részletes leírást!

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések