Ugrás a fő tartalomra

Brazil Csokis Répatorta

Ha Brazíliára gondolunk, nem a répa jut elsőre az eszünkbe, hanem valami egzotikusabb gyümölcs, netalán a tápióka. De miért éppen répa? Mert így a tavasz elején már van friss, fiatal répa is, szépen, színesen lehet vele sütni, ráadásul számos diétában fogyasztható. Nosza, akkor miért ne kóstoljunk meg egy brazil verziót? Ami torta. A recept eredeti brazil nagymama hagyatéka :)

Hozzávalók

  • 3 tojás
  • 225 gr barnacukor
  • 160 ml olaj
  • 250 gr reszelt répa
  • 200 gr liszt
  • 3 tk sütőpor
a csokoládé szószhoz
  • 3 ek natúr kakaópor
  • 6 ek tej
  • 1,5 ek vaj
  • 2 ek barnacukor
Elkészítés

A három répát megtisztítjuk, lereszeljük apró lukú reszelőn.
A három tojás és a cukrot robotgéppel habosra keverjük. 
A sütőt mindeközben 180 C-ra elő melegítjük. Persze kezdhetjük rögtön ezzel is. 
A habos cukros tojáshoz hozzáadjuk az olajat és a reszelt répát. Elkeverjük.
Egy másik tálban összekeverjük a lisztet és a sütőport. Hozzáadjuk a répás keverékhez. 
Majd az egészet, alaposan. Elkeverjük. Eddig jó. 

Egy 26-os torta forma alját kibéleljük sütőpapírral, majd az ismételten összekevert tészta alapot beleöntjük és elsimítjuk benne. 
 
A sütőbe téve 35-40 percig sütjük. Tűpróbát követően kivesszük, s kicsit állni hagyjuk. A tortaforma maradjon csak rajta.  Addig el is készíthetjük a csokiszószt a tetejére.

Egy lábasba tesszük az összes hozzávalót, alacsony hőfokon, kavargatva sűrű krémmé főzzük. 
Amint a torta kicsit már kihűlt, és a tűzről lehúzott, szintén nem tűz forró csokoládés krémmel megkenjük a tetejét. 

Ha megszilárdult a tetején a csokoládé, egy éles kés segítségével a torta szélét elválasztjuk a torta formától (ha kapcsos) kivesszük és szépen szeletelve mind megesszük. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke