Ha Brazíliára gondolunk, nem a répa jut elsőre az eszünkbe, hanem valami egzotikusabb gyümölcs, netalán a tápióka. De miért éppen répa? Mert így a tavasz elején már van friss, fiatal répa is, szépen, színesen lehet vele sütni, ráadásul számos diétában fogyasztható. Nosza, akkor miért ne kóstoljunk meg egy brazil verziót? Ami torta. A recept eredeti brazil nagymama hagyatéka :)
Hozzávalók
- 3 tojás
- 225 gr barnacukor
- 160 ml olaj
- 250 gr reszelt répa
- 200 gr liszt
- 3 tk sütőpor
a csokoládé szószhoz
- 3 ek natúr kakaópor
- 6 ek tej
- 1,5 ek vaj
- 2 ek barnacukor
Elkészítés
A három répát megtisztítjuk, lereszeljük apró lukú reszelőn.
A három tojás és a cukrot robotgéppel habosra keverjük.
A sütőt mindeközben 180 C-ra elő melegítjük. Persze kezdhetjük rögtön ezzel is.
A habos cukros tojáshoz hozzáadjuk az olajat és a reszelt répát. Elkeverjük.
Egy másik tálban összekeverjük a lisztet és a sütőport. Hozzáadjuk a répás keverékhez.
Majd az egészet, alaposan. Elkeverjük. Eddig jó.
Egy 26-os torta forma alját kibéleljük sütőpapírral, majd az ismételten összekevert tészta alapot beleöntjük és elsimítjuk benne.
A sütőbe téve 35-40 percig sütjük. Tűpróbát követően kivesszük, s kicsit állni hagyjuk. A tortaforma maradjon csak rajta. Addig el is készíthetjük a csokiszószt a tetejére.
Egy lábasba tesszük az összes hozzávalót, alacsony hőfokon, kavargatva sűrű krémmé főzzük.
Amint a torta kicsit már kihűlt, és a tűzről lehúzott, szintén nem tűz forró csokoládés krémmel megkenjük a tetejét.
Ha megszilárdult a tetején a csokoládé, egy éles kés segítségével a torta szélét elválasztjuk a torta formától (ha kapcsos) kivesszük és szépen szeletelve mind megesszük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése