Ugrás a fő tartalomra

Zab Muffin liszt nélkül

Minden a muffinnal indult, réges-régen. 15-20 évvel ezelőtt, a gyors és egyszerű sütemények netovábbja volt. Még most is az, de egy bizonyos diéta, érdekes táplálkozási kísérlet, még a muffinra is hatással van. Zabból készült. A zab önmagában gluténmentes, viszont amint megőrlik, pelyhesítik, ott már ugyanabban a malomban dolgoznak, ahol előzőleg a búzát is őrölték. Szóval, megtévesztő lenne ezzel hirdetni a receptet.

Izrealben jártunk idén nyáron, s vendéglátóinktól tanultuk ezt a receptet. Ott az alapanyagok tekintetében kicsit más volt a végeredmény, de a második változatot készítve, immár bátran kijelenthetjük, újjászületett a(z egészséges) muffin. Legyetek bátrak, próbáljátok ki, más ez az érzés, más ez a muffin.


Hozzávalók 12 muffinhoz
- 280 gr zabpehely (nálunk nagyszemű)
- 250 ml víz
- 250 ml mogyoró vagy kókusz tej (lehet persze víz ez a rész is)
- 1 tojás
- 4 ek. aszalt gyümölcs apróra vágva (datolya / vörös áfonya a két változatban) 
- 2-3 ek. édesítő (tápióka szirup / agavé szirup a két változatban) méz vagy barna cukor is lehet
- kókusz zsír (a forma kenéséhez)

Elkészítés

  1. Az összetevőket kimérjük, majd egy nagy keverőtálba öntjük és alaposan összekeverjük. 
  2. A sütőt elő melegítjük 180 C-ra (légkeverés).
  3. A 12-es muffin sütő formát vékonyan kikenjük kókusz zsírral vagy kibéleljük papír kapszlikkal.
  4. A bekevert nyers muffint (szándékosan nem tésztát írunk) egy kisebb szedőkanál segítségével 12 egyenlő részre, a muffin formákba merjük.
  5. 30 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a muffin már megszilárdult, de még nem száradt ki. 
  6. Kicsit hagyjuk hűlni, még fogyasztás előtt. 
Kérdés van? Hogy milyen ízű? 

Hát nagyon jó ízű, olyan egészséges ízű. Ajánlom. Szeretjük. 



Megjegyzések

  1. ó ez így iskolakezdésre de nagyon kellett! a víz friss narancslé lesz, így talán az édesítés el is maradhat. remek alapreceptnek látszik. köszi!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke