Minden a muffinnal indult, réges-régen. 15-20 évvel ezelőtt, a gyors és egyszerű sütemények netovábbja volt. Még most is az, de egy bizonyos diéta, érdekes táplálkozási kísérlet, még a muffinra is hatással van. Zabból készült. A zab önmagában gluténmentes, viszont amint megőrlik, pelyhesítik, ott már ugyanabban a malomban dolgoznak, ahol előzőleg a búzát is őrölték. Szóval, megtévesztő lenne ezzel hirdetni a receptet.
Izrealben jártunk idén nyáron, s vendéglátóinktól tanultuk ezt a receptet. Ott az alapanyagok tekintetében kicsit más volt a végeredmény, de a második változatot készítve, immár bátran kijelenthetjük, újjászületett a(z egészséges) muffin. Legyetek bátrak, próbáljátok ki, más ez az érzés, más ez a muffin.
Izrealben jártunk idén nyáron, s vendéglátóinktól tanultuk ezt a receptet. Ott az alapanyagok tekintetében kicsit más volt a végeredmény, de a második változatot készítve, immár bátran kijelenthetjük, újjászületett a(z egészséges) muffin. Legyetek bátrak, próbáljátok ki, más ez az érzés, más ez a muffin.
Hozzávalók 12 muffinhoz
- 280 gr zabpehely (nálunk nagyszemű)
- 250 ml víz
- 250 ml mogyoró vagy kókusz tej (lehet persze víz ez a rész is)
- 1 tojás
- 4 ek. aszalt gyümölcs apróra vágva (datolya / vörös áfonya a két változatban)
- 2-3 ek. édesítő (tápióka szirup / agavé szirup a két változatban) méz vagy barna cukor is lehet
- kókusz zsír (a forma kenéséhez)
Elkészítés
- kókusz zsír (a forma kenéséhez)
- Az összetevőket kimérjük, majd egy nagy keverőtálba öntjük és alaposan összekeverjük.
- A sütőt elő melegítjük 180 C-ra (légkeverés).
- A 12-es muffin sütő formát vékonyan kikenjük kókusz zsírral vagy kibéleljük papír kapszlikkal.
- A bekevert nyers muffint (szándékosan nem tésztát írunk) egy kisebb szedőkanál segítségével 12 egyenlő részre, a muffin formákba merjük.
- 30 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a muffin már megszilárdult, de még nem száradt ki.
- Kicsit hagyjuk hűlni, még fogyasztás előtt.
Kérdés van? Hogy milyen ízű?
Hát nagyon jó ízű, olyan egészséges ízű. Ajánlom. Szeretjük.
Izgalmas recept :)
VálaszTörlésó ez így iskolakezdésre de nagyon kellett! a víz friss narancslé lesz, így talán az édesítés el is maradhat. remek alapreceptnek látszik. köszi!
VálaszTörlés