Ma volt, illetve még tart a Palacsinta Nap, avagy húshagyó kedd. Nagyböjt kezdete előtti utolsó nap, amikor még a hagyomány szerint lehet bővelkedni finomságokban is, mintegy feltöltekezve, előre is (bár ilyet persze nem tudunk) palacsintával. Bár ha húshagyó, akkor a hortobágyi pont nem, ugye? :)
"Ezen a napon a régebbi időkben minden keresztény kötelező bűnbánatot tartott mielőtt gyónást és feloldozást nyert, innen ered a „Gyóntató Kedd” elnevezés. Ez az utolsó lehetőség mindenféle ételek fogyasztására, a bőséges étkezés ugyanis nagyböjtben tilos. Tehát a házban megmaradt tojásokból, vajból, zsírból palacsintát készítettek, ezért ezt a napot Palacsinta Napnak nevezték."(forrás: http://www.brody.iif.hu/en/node/230)
Valójában nem csak egy napot lehet a palacsintának szentelni, hanem számlatan továbbit is. A Bistro állandó vendégei se maradtak betevő palacsinta nélkül. Kíra, a 11 éves nagylány, konyhai tevékenységének első mérföldköve a palacsinta sütés önállóan. Szép, vékony, amolyan magyaros palacsintákat sütött, vagy 15 darabot, még tegnap este. Ma is jött, hogy megint sütne. Mondom, ne már, túlzásba ne essünk. Meg hát volt még palacsinta itthon, egy egészen újfajta. Zabpehellyel készített palacsinta: One perfect bite Mary adoptált receptjéből.
Hozzávalók:
- 150 gr finomliszt
- 90 gr zabpehelyliszt (a bátrabbak darálóval is készíthetik zabpehelyből)
- 2 ek. barnacukor
- 2 tk. sütőpor
- kevés só
- 45 gr puha vaj
- 300 ml tej
- 100 gr zabpehely - megfőzni 400 ml vízben, kis sóval
- 1 tk méz
- 2 tojás
- kevés vaj a sütéshez
Elkészítés
Egy serpenyőbe tesszük a 100 gr zabpelyhet, a 400 ml vízet és a kis sót. Magas hőfokra állítjuk, majd amikor forrni kezd, levesszük a lángot. 5 percig főzzük, kevergetve, amíg mindenhol teljesen puha és krémes nem lesz. Akkor jó, ha teljesen beszívta a vizet. Félretesszük.
A lisztet, zablisztet, cukrot, sót és sütőport összekeverjük egy nagy tálban.
A vajat megolvasztjuk, s majd miután kicsit lehűlt, hozzáöntjük a tejet és a 2 tojást. Alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a főtt zabpelyhet és a mézet. Összekeverjük.
A nedves és a száraz matériákat egy nagy közös tálba öntjük, egyenletesen elkeverjük, csomómentesen.
Serpenyőt forrósítunk közepes lángon. Pici, fél tk vajdarabot dobunk a közepére. Nagyobb merőkanállal közepes (fél merőkanál) adagot teszünk a serpenyő közepébe. 2 percig sütjük, illetve addig, amíg nem kezdenek el apró lukak pukkanni a palacsinta felszínén. Ez a jel, lehet fordítani.
A második oldala már hamarabb megsül.
A fenti mennyiségből 15 db finom, krémes, zabpelyhes palacsinta készül el, amit megint csak és továbbra is - csak ajánlani tudok.
A palacsintákból még annyi jó féle és forma létezik, hogy itt a blogon is van még belőle pár.
Sütőtök, Banán, Cukkini, Libanoni, tovább is van, mondjam még? Mondjad!
Azt mondom kedd van és este megsütöm a palacsintád :)
VálaszTörlésEgyet értek, egy Palcsi bármikor jöhet :-)) (na jó, kettô, három is, stb stb)
VálaszTörlés