Ugrás a fő tartalomra

Kis Esti Palacsinta

Ma volt, illetve még tart a Palacsinta Nap, avagy húshagyó kedd. Nagyböjt kezdete előtti utolsó nap, amikor még a hagyomány szerint lehet bővelkedni finomságokban is, mintegy feltöltekezve, előre is (bár ilyet persze nem tudunk) palacsintával. Bár ha húshagyó, akkor a hortobágyi pont nem, ugye? :)

"Ezen a napon a régebbi időkben minden keresztény kötelező bűnbánatot tartott mielőtt gyónást és feloldozást nyert, innen ered  a „Gyóntató Kedd” elnevezés. Ez az utolsó lehetőség mindenféle ételek fogyasztására, a bőséges étkezés ugyanis nagyböjtben tilos. Tehát a házban megmaradt tojásokból, vajból, zsírból palacsintát készítettek, ezért ezt a napot Palacsinta Napnak nevezték."(forrás: http://www.brody.iif.hu/en/node/230) 

Valójában nem csak egy napot lehet a palacsintának szentelni, hanem számlatan továbbit is. A Bistro állandó vendégei se maradtak betevő palacsinta nélkül. Kíra, a 11 éves nagylány, konyhai tevékenységének első mérföldköve a palacsinta sütés önállóan. Szép, vékony, amolyan magyaros palacsintákat sütött, vagy 15 darabot, még tegnap este. Ma is jött, hogy megint sütne. Mondom, ne már, túlzásba ne essünk. Meg hát volt még palacsinta itthon, egy egészen újfajta. Zabpehellyel készített palacsinta: One perfect bite Mary adoptált receptjéből. 


Hozzávalók:
- 150 gr finomliszt
-   90 gr zabpehelyliszt (a bátrabbak darálóval is készíthetik zabpehelyből)
- 2 ek. barnacukor
- 2 tk. sütőpor
- kevés só
- 45 gr puha vaj
- 300 ml tej
- 100 gr zabpehely - megfőzni 400 ml vízben, kis sóval
- 1 tk méz
- 2 tojás
- kevés vaj a sütéshez

Elkészítés

Egy serpenyőbe tesszük a 100 gr zabpelyhet, a 400 ml vízet és a kis sót. Magas hőfokra állítjuk, majd amikor forrni kezd, levesszük a lángot. 5 percig főzzük, kevergetve, amíg mindenhol teljesen puha és krémes nem lesz. Akkor jó, ha teljesen beszívta a vizet. Félretesszük.

A lisztet, zablisztet, cukrot, sót és sütőport összekeverjük egy nagy tálban.

A vajat megolvasztjuk, s majd miután kicsit lehűlt, hozzáöntjük a tejet és a 2 tojást. Alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a főtt zabpelyhet és a mézet. Összekeverjük.

A nedves és a száraz matériákat egy nagy közös tálba öntjük, egyenletesen elkeverjük, csomómentesen.

Serpenyőt forrósítunk közepes lángon. Pici, fél tk vajdarabot dobunk a közepére. Nagyobb merőkanállal közepes (fél merőkanál) adagot teszünk a serpenyő közepébe. 2 percig sütjük, illetve addig, amíg nem kezdenek el apró lukak pukkanni a palacsinta felszínén. Ez a jel, lehet fordítani.

A második oldala már hamarabb megsül. 

A fenti mennyiségből 15 db finom, krémes, zabpelyhes palacsinta készül el, amit megint csak és továbbra is - csak ajánlani tudok. 


A palacsintákból még annyi jó féle és forma létezik, hogy itt a blogon is van még belőle pár.

Sütőtök, Banán, Cukkini, Libanoni, tovább is van, mondjam még? Mondjad! 



Megjegyzések

  1. Azt mondom kedd van és este megsütöm a palacsintád :)

    VálaszTörlés
  2. Egyet értek, egy Palcsi bármikor jöhet :-)) (na jó, kettô, három is, stb stb)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke