Ugrás a fő tartalomra

3 Jó Dolog: Póré, Spenót, Besamel

Folytassuk kalandozásunk a River Cottage alapítójának utolsó szakácskönyvéből, ahol a koncepció nem változott. Egyszerű ételek, három lényegi összetevőből, gyorsan, izgalmasan, finoman. A szerző leírása szerint, ez az egyik kedvence, ízorgia, igazi kényeztetés. És valóban. Selymes, a párosítás maga szokatlan és merész, ízletes és eteti magát. Viszont a két és fél éves közölte, hogy nem kér salátát, pedig csak a színe (zöld) volt megtévesztő. Mert nem saláta. Hanem.


Hozzávalók 4 fő részére
- 450 gr fagyasztott spenót
- 3-4 közepes szál póréhagyma
- besamelmártás 
  400 ml zsíros tej
  kis fej hagyma
  2 babérlevél
  50 gr vaj
  olívaolaj
  50 gr liszt
  só, bors

Elkészítés

Ha szezonja van, dolgozzunk friss spenótból, de most sajnos csak a fagyasztott van, amiből már eltávolították a keményebb, szálasabb részeket. Ha friss a spenót, megtisztítjuk, majd kevés vízzel kicsit pároljuk. A fagyasztottat serpenyőbe téve felolvasztjuk, kicsit leöntjük róla a keletkezett vizet. 

A besamelhez a tejet kis lábosba tesszük, belerakjuk a kis fej hagymát( megpucolva) , babérleveleket, s éppen gyöngyözésig melegítjük, majd félre tesszük. 

Serpenyőben ( egy másikban) megolvasztjuk a vajat egy kevés olívaolajjal. A megtisztított, felszeletelt póréhagymát ere az olajos keverékre tesszük, alacsony lángon, fedő alatt - pároljuk 10-12 percig.

Hozzákeverjük a lisztet, s így főzzük még pár percig. Hozzáadjuk a forró tej egy harmadát ( a hagymát és babér kivesszük), s simára dolgozzuk a lisztes póréval. Hozzáadjuk a maradék tejet is.

4-5 percig, lassú tűzön főzzük, gyakran kevergetve. Hozzáadjuk a spenótot, sózzuk, sorsozzuk. Melegen, frissen tálaljuk.  

Sült hús mellé, reszelt sajttal a tetején, vagy leturmixolva, pirítósra kenve - FENSÉGES! és nem saláta. Csak a két és fél évesek kedvéért. 

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke