3 Jó Dolog: Póré, Spenót, Besamel

Folytassuk kalandozásunk a River Cottage alapítójának utolsó szakácskönyvéből, ahol a koncepció nem változott. Egyszerű ételek, három lényegi összetevőből, gyorsan, izgalmasan, finoman. A szerző leírása szerint, ez az egyik kedvence, ízorgia, igazi kényeztetés. És valóban. Selymes, a párosítás maga szokatlan és merész, ízletes és eteti magát. Viszont a két és fél éves közölte, hogy nem kér salátát, pedig csak a színe (zöld) volt megtévesztő. Mert nem saláta. Hanem.


Hozzávalók 4 fő részére
- 450 gr fagyasztott spenót
- 3-4 közepes szál póréhagyma
- besamelmártás 
  400 ml zsíros tej
  kis fej hagyma
  2 babérlevél
  50 gr vaj
  olívaolaj
  50 gr liszt
  só, bors

Elkészítés

Ha szezonja van, dolgozzunk friss spenótból, de most sajnos csak a fagyasztott van, amiből már eltávolították a keményebb, szálasabb részeket. Ha friss a spenót, megtisztítjuk, majd kevés vízzel kicsit pároljuk. A fagyasztottat serpenyőbe téve felolvasztjuk, kicsit leöntjük róla a keletkezett vizet. 

A besamelhez a tejet kis lábosba tesszük, belerakjuk a kis fej hagymát( megpucolva) , babérleveleket, s éppen gyöngyözésig melegítjük, majd félre tesszük. 

Serpenyőben ( egy másikban) megolvasztjuk a vajat egy kevés olívaolajjal. A megtisztított, felszeletelt póréhagymát ere az olajos keverékre tesszük, alacsony lángon, fedő alatt - pároljuk 10-12 percig.

Hozzákeverjük a lisztet, s így főzzük még pár percig. Hozzáadjuk a forró tej egy harmadát ( a hagymát és babér kivesszük), s simára dolgozzuk a lisztes póréval. Hozzáadjuk a maradék tejet is.

4-5 percig, lassú tűzön főzzük, gyakran kevergetve. Hozzáadjuk a spenótot, sózzuk, sorsozzuk. Melegen, frissen tálaljuk.  

Sült hús mellé, reszelt sajttal a tetején, vagy leturmixolva, pirítósra kenve - FENSÉGES! és nem saláta. Csak a két és fél évesek kedvéért. 

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések