Ugrás a fő tartalomra

Mini Lángos Vacsora

Van olyan, hogy téli fagyi. Akkor van olyan, hogy téli lángos. Ami nem a strandon van, hanem saját, fűtött kis konyhánkat borítjuk be enyhe, delejező olajszagba :) Ez a lángos kárpótol. Ez a lángos hamar megvan. Működik kevés olajban is a sütés. Vacsorára ajánlom. Mert utána kis bor/sör segíti az emésztést. Meg a fokhagyma, ugye. Amit másnap is megérez a főnök, amikor közel hajolsz. A receptet Chez Sandrának köszönöm, első lángosunk, a család nagy örömére. Gyors és finom. Teljes kiőrlésű liszttel.


Hozzávalók:
- 1 doboz - 450 ml joghurt
- 300 gr fehér liszt
- 200 gr teljes kiőrlésű liszt
- 100 gr burgonya
- 10 gr friss élesztő
- só
- olaj a sütéshez
- sajt, tejföl, fokhagyma

Elkészítés

  • A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, apróra vágjuk és enyhén sós vízben puhára főzzük. 
  • Megfelelő méretű tálba öntjük a lisztet, joghurtot, élesztőt és sót ízlés szerint. Hozzáadjuk a főtt krumplit. Néha a krumpliról nem öntöm le teljesen a vizet, s abban töröm még apróbbra, s adom a tésztához. 
  • Meleg helyen, letakarva, fél óráig állni hagyjuk. Reméljük megkel. 
  • Lisztezett deszkán a kelesztést követően átgyúrjuk és 5 mm vastagra nyújtjuk. 
  • Fánk szaggató híján nagyobb bögrével kiszúrjuk a korongokat. Ezeket kézzel vagy nyújtó fával még egy kicsit nyújtjuk. 
  • Forró olajban, mindkét oldalát, alaposan megsütjük. Ne lepődjünk meg, az első oldal sütés közben hajlamos jól felpúposodni, felfúvódni. A lángos fordítását követően egy kicsit segíthetünk neki visszatérni az olajhoz. 
  • Tejföllel, reszelt sajttal, tört, olajjal elkevert fokhagymával tálaljuk.
  • A fenti mennyiségből, ha kicsi, mini lángosokat sütünk, simán kijön akár tíz darab is. Frissen az igazi, de lett már belőle másnapi munkahelyi ebéd is. Ohne fokhagyma. 







Megjegyzések

  1. Annyira de annyira szeretnék enni egyet vagy kettôt!
    Es nincs kifogás itt recept, köszi :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hey Puma, örülök, hogy tetszik..... csak javasolom,
      az ízek és illatok úgysem hagynak majd sokáig nyugalmat Neked..... meg kell sütnöd :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke