Sütőtökös Palacsinta

A lehetőség adott, hogy ismét egy idény zöldség kerüljön édes köntösbe az asztalunkra. A sütőtök alapvetően édes zöldség, van akiknek mégis hiányzik róla a cukor. Karakteres íz és illat, főleg ha sütve kapjuk. Palacsintába ágyazva pedig egyértelműen győztes kombinációt hozunk létre. A cukkinis palacsinta után csak előre tekinthetünk, az ősz terméseit vizsgálva. Eredeti forrás: Brown Eyed Baker - amerikai recept, hajrá magyarok! 
 Hozzávalók:
- 150 gr sütőtök püré (frissen sült sütőtökből a legegyszerűbb)
- 240 ml tej
- 2 ek. olaj
- 1 tojás
- 1 ek. vanília eszencia
- 160 gr liszt
- 2 ek. barna cukor
- 2 tk. sütőpor
- csipet só
- 1/4 tk. őrölt fahéj
- 1/4 tk. őrölt gyömbér
- 1/4 tk. reszelt szerecsendió
- 1/4 tk. őrölt szegfűszeg
Elkészítés
  1. Egy nagy tálba keverjük össze a száraz hozzávalókat: liszt, cukor, sütőpor, só, fűszerek.
  2. Egy másik tálba keverjük össze a tejet, tojást, olajat, vaníliát és sütőtök pürét. 
  3. 5 percre tegyük félre.
  4. Melegítsünk elő közepes hőfokra egy tapadásmentes serpenyőt. 
  5. Keverjük össze a két tál tartalmát és robot géppel dolgozzuk egyenletes, illatos masszává.
  6. Nagyon kevés olajat, vajat olvasztunk a serpenyőben.
  7. Egy kisebb szedőkanál segítségével a serpenyőbe merjük a tésztát. Közepes hőfokon addig sütjük, míg pár buborék nem keletkezik a tetején. Ekkor megforgatjuk. Ez minden ilyen típusú palacsintánál alap. 
  8. Egymás tetejére rakjuk a palacsintákat. A rétegek közé vékony vajdarabok is kerülhetnek. 
  9. Lekvárral, juhar sziruppal, tejszínhabban, vagy csak úgy magában, olvasztott vajjal fogyasztjuk.
Hajrá ősz, hajrá sütőtök! 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések