Ugrás a fő tartalomra

Legény Torta (burgonyából)

Találkoztunk ismerősökkel, akikkel egy évben csak egyszer szoktunk. Meséltem nekik a cukkinis, céklás, stb. sütikről. Vittem is ajándékba az anyósom szülinapjára. Hát hogy ő azt nem kóstolja meg, mert nem szereti a cukkinit. Úgy egyáltalán. Aztán persze erősködtem. Megkóstolta. S még egyszer. Még egyszer. Rájöttem azóta, hogy én az ilyen furcsa, nem szokványos kajákban nagy fantáziát látok. Keresem őket, s ők megtalálnak engem. Valahogyan így akadtunk egymásra a következő, kivételesen nem édes, ám laktató zöldség tortával. Pórias egyszerűség, a hó vége jegyében, vagy csak, mert a férfi/legény is tud tortát sütni. Valahogy. Első randira azért merész. 

Hozzávalók: 
- 650 gr burgonya
- 1 közepes fej hagyma (lila vagy vörös, akár keverve is) 
- 4 ek. olaj
- só, frissen őrölt bors
- tetejére tejföl


Elkészítés
  1. A krumplikat megmossuk, s feltesszük héjával együtt főni egy megfelelő lábosban. A vízbe teszünk egy kis sót, s mindössze 10 percig főzzük a krumplit. Leöntjük róla a vizet, s hagyjuk kihűlni.
  2. A héjukat szépen lehúzzuk és nagy lukú reszelőn lereszeljük őket (a szinonima szótáramban nem volt erre jobb kifejezés). Reszelőn reszelünk. Pont. 
  3. Serpenyőben olajat hevítünk. Rátesszük az apróra vágott hagymát és megpirítjuk. 
  4. Rászórjuk a reszelt krumplit, sót, borsot és alaposan összekeverjük a hagymás olajjal. 
  5. Egy lapos tányérral lenyomjuk a tetejét, tömörítjük a széleken is a krumplis keveréket.
  6. 8-10 percig, közepes lángon, a tányérral a tetején - sütjük. 
  7. Konyharuha vagy kesztyű segítségével megfordítjuk a tortánkat. Ez úgy történik, hogy a tányérra tesszük a konyharuhát, majd egy gyors mozdulattal fejjel lefelé fordítjuk a serpenyőt. Tányér alul, rajta az egyik oldalán sült "torta".
  8. A serpenyőt visszatesszük a tűzre. A "tortára egy másik tányér kerül, s így megforgatva, megy is vissza a serpenyőbe. Most az eddig sült fele van felül.
  9. További 8 percig sütjük még. 
  10. Ha vége, levesszük a tűzről, tányérra csúsztatjuk s hagyjuk kicsit kihűlni.
  11. Mint egy tortát, szeletekre vágva, sós, fokhagymás tejföllel meghintve fogyasztjuk.
  12. Gratulálunk a férfinak/legénynek, hogy ez igen, kitett magért. Készülhet a következő szintre :)



Megjegyzések

  1. Biztosan elkészítem, ha nem is legényesen. lányosan.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a leányok bicskája sem fog bele törni :) köszi.

      Törlés
  2. Ha még egy kis liszt is került volna bele már-már cicege lenne...Persze egy nagy torta-cicege:))

    VálaszTörlés
  3. Ez roszti. Es azt megneznem, amikor a ferjem a "tanyerral leboritom es megforditom" mutatvanyt eloadja. A kutyak is elveznek a konyhapadlo felnyalasat :)))
    Nalunk ferfifozesnek marad a fott teszta konzerv szosszal (leginkabb pesto, mert ha kiserletezik, az altalaban remes, mint a lecsos tonhal :P)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk a röszti valahogy más. Persze google jóbarát, van aki a lapcsánka/röszti vonalat is keveri, illetve tojás nélkül is megoldja. A tányéros trükk pedig olyan egyszerű. Inkább bátorság kell hozzá, mintsem szaktudás. Meg óvatosság, hogy ne égesse meg magát vele az ember.

      Egyszer gyártottam májkrémes palacsintát édes-savanyú mártással - nem kért belőle senki. Ezt itt fenn ellenben - fogyasztják. Pedig férfi sütötte :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke