A péksütemények gyakori variációs vendégek nálunk a különböző liszt arányú Türelmes (DNK) kenyerek mellett. Fokhagymás kifliből, joghurtos zsemléből, ropogós kifliből van néha ismétlés, de most érkezett egy új versenyző, akit már másodjára tálalok a családi asztalra. Van egy kis csavar a dologban, de attól még könnyű. A bonyolult dolgokat hétköznap estére nem tudom vállalni. Így. Egyszerűen. Recept ötlet az AranyTepsi oldalról, köszönet érte. Apróbb módosítások estek csak rajta.
Hozzávalók
- 50 dkg finom liszt
- 250 ml tej
- 25 gr friss élesztő
- 1 tk cukor
- 2 tk só
- 50 ml olaj
- 3 ek joghurt vagy 2 ek tejföl
- 15-17 dkg főtt, tört krumpli
- magok, mák, só a tetejére
Elkészítés
- A krumplit megtisztítjuk, apróra vágjuk és gyorsan megfőzzük, puhára. Villával összetörjük.
- 100 ml langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, s hozzáadjuk a cukrot. 10 perc alatt szépen felfut.
- Egy nagy dagasztó tálba tesszük a krumplit, s rá az összes többi összetevőt és az élesztőt.
- Alaposan elkeverjük, ha szükséges, adunk még hozzá lisztet, hogy ne legyen ragacsos a felülete.
- Lisztezett deszkán alaposan meggyúrjuk, legalább 10 percig. Nem ördöngösség, megéri.
- Visszatesszük a tálba, letakarjuk, s meleg helyen (radiátor) 60 percen át kelesztjük.
- Ismét lisztezett deszka következik. 8 egyenlő részre osztjuk.
- Mindegyik részt ügyesen 2 arasznyi rúddá (40-50 cm) formázzuk,sodorjuk. Most jön a csavar.
- A rudakat U alakba hajlítjuk, s a kanyarban megfogva, a két szárat egymásra csavarjuk. Végeik össze csippentve.
- A sütőt előmelegítjük 180 C, légkeverés. Tepsibe sütőpapír, arra nem túl szorosan a kis csavart zsemlék.
- 20 percet hagyjuk még tovább, újra kelni. Lepermetezzük vízzel, s mehet rá a díszítés, mák, só, egyéb.
- 25-30 perc alatt ropogósra sütjük. Rácson hagyjuk kicsit hűlni, ami nagyon nehéz feladat.
Mert pillanatok alatt megennénk az egészet, olyan ínycsiklandozó. Jó étvágyat!
Ez csodaszép lett! Tényleg készíthető hétköznap! :)
VálaszTörlésNagyon szépek lettek, kedves egészségetekre :-)
VálaszTörlés