Ugrás a fő tartalomra

Csavart Zsemle

A péksütemények gyakori variációs vendégek nálunk a különböző liszt arányú Türelmes (DNK) kenyerek mellett. Fokhagymás kifliből, joghurtos zsemléből, ropogós kifliből van néha ismétlés, de most érkezett egy új versenyző, akit már másodjára tálalok a családi asztalra. Van egy kis csavar a dologban, de attól még könnyű. A bonyolult dolgokat hétköznap estére nem tudom vállalni. Így. Egyszerűen. Recept ötlet  az AranyTepsi oldalról, köszönet érte. Apróbb módosítások estek csak rajta. 

Hozzávalók
  • 50 dkg finom liszt
  • 250 ml tej
  • 25 gr friss élesztő
  • 1 tk cukor
  • 2 tk só
  • 50 ml olaj
  • 3 ek joghurt vagy 2 ek tejföl
  • 15-17 dkg főtt, tört krumpli
  • magok, mák, só a tetejére 
Elkészítés
  1. A krumplit megtisztítjuk, apróra vágjuk és gyorsan megfőzzük, puhára. Villával összetörjük. 
  2. 100 ml langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, s hozzáadjuk a cukrot. 10 perc alatt szépen felfut.
  3. Egy nagy dagasztó tálba tesszük a krumplit, s rá az összes többi összetevőt és az élesztőt.
  4. Alaposan elkeverjük, ha szükséges, adunk még hozzá lisztet, hogy ne legyen ragacsos a felülete.
  5. Lisztezett deszkán alaposan meggyúrjuk, legalább 10 percig. Nem ördöngösség, megéri. 
  6. Visszatesszük a tálba, letakarjuk, s meleg helyen (radiátor) 60 percen át kelesztjük.
  7. Ismét lisztezett deszka következik. 8 egyenlő részre osztjuk. 
  8. Mindegyik részt ügyesen 2 arasznyi rúddá (40-50 cm) formázzuk,sodorjuk. Most jön a csavar.
  9. A rudakat U alakba hajlítjuk, s a kanyarban megfogva, a két szárat egymásra csavarjuk. Végeik össze csippentve. 

  • A sütőt előmelegítjük 180 C, légkeverés. Tepsibe sütőpapír, arra nem túl szorosan a kis csavart zsemlék. 
  • 20 percet hagyjuk még tovább, újra kelni. Lepermetezzük vízzel, s mehet rá a díszítés, mák, só, egyéb. 
  • 25-30 perc alatt ropogósra sütjük. Rácson hagyjuk kicsit hűlni, ami nagyon nehéz feladat. 
Mert pillanatok alatt megennénk az egészet, olyan ínycsiklandozó. Jó étvágyat! 

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke