Csavart Zsemle

A péksütemények gyakori variációs vendégek nálunk a különböző liszt arányú Türelmes (DNK) kenyerek mellett. Fokhagymás kifliből, joghurtos zsemléből, ropogós kifliből van néha ismétlés, de most érkezett egy új versenyző, akit már másodjára tálalok a családi asztalra. Van egy kis csavar a dologban, de attól még könnyű. A bonyolult dolgokat hétköznap estére nem tudom vállalni. Így. Egyszerűen. Recept ötlet  az AranyTepsi oldalról, köszönet érte. Apróbb módosítások estek csak rajta. 

Hozzávalók
  • 50 dkg finom liszt
  • 250 ml tej
  • 25 gr friss élesztő
  • 1 tk cukor
  • 2 tk só
  • 50 ml olaj
  • 3 ek joghurt vagy 2 ek tejföl
  • 15-17 dkg főtt, tört krumpli
  • magok, mák, só a tetejére 
Elkészítés
  1. A krumplit megtisztítjuk, apróra vágjuk és gyorsan megfőzzük, puhára. Villával összetörjük. 
  2. 100 ml langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, s hozzáadjuk a cukrot. 10 perc alatt szépen felfut.
  3. Egy nagy dagasztó tálba tesszük a krumplit, s rá az összes többi összetevőt és az élesztőt.
  4. Alaposan elkeverjük, ha szükséges, adunk még hozzá lisztet, hogy ne legyen ragacsos a felülete.
  5. Lisztezett deszkán alaposan meggyúrjuk, legalább 10 percig. Nem ördöngösség, megéri. 
  6. Visszatesszük a tálba, letakarjuk, s meleg helyen (radiátor) 60 percen át kelesztjük.
  7. Ismét lisztezett deszka következik. 8 egyenlő részre osztjuk. 
  8. Mindegyik részt ügyesen 2 arasznyi rúddá (40-50 cm) formázzuk,sodorjuk. Most jön a csavar.
  9. A rudakat U alakba hajlítjuk, s a kanyarban megfogva, a két szárat egymásra csavarjuk. Végeik össze csippentve. 

  • A sütőt előmelegítjük 180 C, légkeverés. Tepsibe sütőpapír, arra nem túl szorosan a kis csavart zsemlék. 
  • 20 percet hagyjuk még tovább, újra kelni. Lepermetezzük vízzel, s mehet rá a díszítés, mák, só, egyéb. 
  • 25-30 perc alatt ropogósra sütjük. Rácson hagyjuk kicsit hűlni, ami nagyon nehéz feladat. 
Mert pillanatok alatt megennénk az egészet, olyan ínycsiklandozó. Jó étvágyat! 

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések