Ugrás a fő tartalomra

Tekerés: Túrós mini kifli

Most egy elindult a Tour de France, stílusosan egy tekerős recept került elő. Lehet bringázás közben is enni, nincs benne semmiféle tiltott szer, cukorban sem gazdag, viszont házi lekvárral igen finom. A KRESZ nem tiltja, mert még nem ismeri. A recept a Mennonite Girls Can Cook nagyszerű oldalról van, kicsit alakítva. 

Hozzávalók:
- 300 gr finom, áttört túró
- 250 gr finom liszt
- 100 gr puha vaj
- csipet só (opcionális)
Elkészítés
Az eredeti recepthez képest kicsit egyszerűsített változat következik most. A túrót, ha nagyon szemcsés - jó magyar túró - áttörjük, minél homogénebb legyen. 

Hozzákeverjük a lisztet és a vajat is. Ízlés szerint kicsi só is kerülhet bele. Alaposan összegyúrjuk. 4 gombócot formázunk belőle. Ha nem nagyon ragacsos, tovább is folytathatjuk a tekerést. Ha túl lágy (túró függvénye is), akkor be a hűtőbe max. egy órára. 
Kivesszük a hűtőből, a gombócokat egyesével (lisztezett felületen) kb. 20 cm átmérőjű körré nyújtjuk. Fogunk egy pizzavágót vagy egy éles kést. És mindegyik korongot nyolc felé vágjuk. A szeleteket pedig óvatosan feltekerjük. A szélesebb vége felől indulva a hegyes felé. TEKERÉS. 
Sütőpapírral bélelt tepsibe kerülnek. A sütőt előmelegítjük 180 C-ra, ami nálunk legtöbbször légkeveréses, villanyos. 20-30 percen keresztül sütjük a kis tekert jószágokat. Aztán kivesszük és lehetőségünk van egyfajta cukormázat rájuk tenni azon melegében. De jobb nélküle. Friss lekvárral, mártogatva kakaóba, bárhogy.


Egyszerűen: tekerés, sütés, megevés. Hajrá Tour!



Megjegyzések

  1. Jó kis egyszerű süti. Díjaznám.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Édeskonyha, valóban a megkapó egyszerűség a recept fő összetevője. Köszi a díjazást is.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke