12 Barackos, Fahéjas Csiga #TwelveLoaves

Nem gondoltam volna, hogy ilyen csiga is fog készülni a Bisztróban. Mert ugye, Magyarország csiga nagyhatalom, adott témában lenyomja a a francia nyugdíjasokat is :). Kakaós , túrós, sajtos, pizzás meg egyéb csigákkal vannak tele a boltok, de még jobb, hogy a blogok is. Jöjjön tehát egy frissítő, nyári, barackos finomság Amerikából, Liz Berg blogjáról átdolgozva, ahol a csiga inkább "roll" de ez minket, a titkok tudóit, nem zavar, ugye? 


Hozzávalók a tésztához:
- 187 ml meleg (nem forró) tej
- 27 gr szárított élesztő (jó, maradhat 30)
- 3 db szoba hőmérsékletű tojás
- 531 gr fehér liszt
- 70 gr kukorica keményítő
- 100 gr barna cukor
- 1,5 tk só
- 169 gr vaj, szoba hőmérsékleten, 12 darabra vágva
A töltelékhez:
- 3 hámozott nectarine vagy barack
- 200 gr cukor
- 1,5 tk őrölt fahéj
- csipet só
- 56 gr puha vaj


Elkészítés
  1. A meleg tejet és a szárított élesztőt összekeverjük. Hozzáadjuk a tojásokat egyenként. Elkeverjük.
  2. Külön tálban összekeverjük a száraz összetevőket: kukorica keményítőt, cukrot, sót és a lisztet. 
  3. Nagy keverőtálban a tojásos keverékhez adagoljuk a lisztes keveréket és ha van, megfelelően erős konyhai dagasztó géppel, simára keverjük. Ha nincs, fakanállal, majd kézzel keverjük, gyúrjuk. 
  4. Hozzáadjuk egyenként a 12 kocka vajat is. Nincs mese, teljesen meggyúrjuk, homogén, sima felületűre a tésztánkat. Nálunk kis liszt még került rá, hogy jobban felvegye a nedvességet, s nem legyen ragacsos a felület. Gyúrjuk 10 percig, ne sajnáljuk magunkat. 
  5. Kis zsiradékkal, olajjal kikent, nagyméretű kelesztő kosárba, tálba tesszük a tésztát és meleg helyen, letakarva, a duplájára kelesztjük. 2 órát számoljunk rá. 
  6. Összekeverjük a töltelék száraz összetevőit: a fahéjat, a cukrot és a sót. Meghámozzuk és felkockázzuk a barackokat. Magját kivesszük.
  7. Enyhén lisztes felületre tesszük a megkelt tésztát, kinyújtjuk kb. 45 cm átmérőjű körré. Megkenjük a puha vajjal. Rászórjuk a fahéjas, cukros keveréket. Megszórjuk a barack darabkákkal. 


  8. A tőlünk távolabb eső végétől kezdve, magunk felé haladva, szorosan feltekerjük a tésztát, mint egy beiglit. A széleket kicsit behajtjuk, oda a kör forma miatt nem jut túl sok tészta, de töltelék sem. 12 egyenlő darabra vágjuk a tekercset és készen is van a csigásítás. 
  9. Kibélelünk egy nagy, magas falú tepsit sütőpapírral. A csigákat "talpukra" állítva helyezzük el benne, egymás közt legalább 2 ujjnyi távolságot hagyva. Lásd második kép. Konyharuhával letakarjuk, indulhat a második kelesztés, ami kb. 1 óra hosszan tart. Megint cél, a duplája. 


  10. 176-180 C-ra előmelegítjük a sütőt. 35-40 percig sütjük a csigákat, amíg szépen le nem barnulnak. 
  11. Ajánlatos kicsit hűlni hagyni őket. Ami nagyon nehéz, mert már az illatától jól lakik az éhes családtag.



Megjegyzések

  1. Your snails look delicious!!! I'm so glad your tried this yummy recipe :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Thanks Liz. Your recipe is just too good to miss it :)

      Törlés
  2. Gergő, hogy tudsz ilyeneket kimérni, hogy 531 meg 139 gramm? Patikamérleged van? Az én fali konyhamérlegem most adta be a kulcsot, úgyhogy egyenlőre a műanyag mércés adagolómat használom. Azzal meg örülök, ha nagyjából a 10 dekákat eltalálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. digitális a mérleg, +/- 1 gr pontosság, semmi extra. Ezek a mennyiségek pedig bögréről vannak átfordítva grammra,azért ilyen érdekesek :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések