Nem gondoltam volna, hogy ilyen csiga is fog készülni a Bisztróban. Mert ugye, Magyarország csiga nagyhatalom, adott témában lenyomja a a francia nyugdíjasokat is :). Kakaós , túrós, sajtos, pizzás meg egyéb csigákkal vannak tele a boltok, de még jobb, hogy a blogok is. Jöjjön tehát egy frissítő, nyári, barackos finomság Amerikából, Liz Berg blogjáról átdolgozva, ahol a csiga inkább "roll" de ez minket, a titkok tudóit, nem zavar, ugye?
Hozzávalók a tésztához:
- 187 ml meleg (nem forró) tej
- 27 gr szárított élesztő (jó, maradhat 30)
- 3 db szoba hőmérsékletű tojás
- 531 gr fehér liszt
- 70 gr kukorica keményítő
- 100 gr barna cukor
- 1,5 tk só
- 169 gr vaj, szoba hőmérsékleten, 12 darabra vágva
A töltelékhez:
- 3 hámozott nectarine vagy barack
- 200 gr cukor
- 1,5 tk őrölt fahéj
- csipet só
- 56 gr puha vaj
Elkészítés
- A meleg tejet és a szárított élesztőt összekeverjük. Hozzáadjuk a tojásokat egyenként. Elkeverjük.
- Külön tálban összekeverjük a száraz összetevőket: kukorica keményítőt, cukrot, sót és a lisztet.
- Nagy keverőtálban a tojásos keverékhez adagoljuk a lisztes keveréket és ha van, megfelelően erős konyhai dagasztó géppel, simára keverjük. Ha nincs, fakanállal, majd kézzel keverjük, gyúrjuk.
- Hozzáadjuk egyenként a 12 kocka vajat is. Nincs mese, teljesen meggyúrjuk, homogén, sima felületűre a tésztánkat. Nálunk kis liszt még került rá, hogy jobban felvegye a nedvességet, s nem legyen ragacsos a felület. Gyúrjuk 10 percig, ne sajnáljuk magunkat.
- Kis zsiradékkal, olajjal kikent, nagyméretű kelesztő kosárba, tálba tesszük a tésztát és meleg helyen, letakarva, a duplájára kelesztjük. 2 órát számoljunk rá.
- Összekeverjük a töltelék száraz összetevőit: a fahéjat, a cukrot és a sót. Meghámozzuk és felkockázzuk a barackokat. Magját kivesszük.
- Enyhén lisztes felületre tesszük a megkelt tésztát, kinyújtjuk kb. 45 cm átmérőjű körré. Megkenjük a puha vajjal. Rászórjuk a fahéjas, cukros keveréket. Megszórjuk a barack darabkákkal.
- A tőlünk távolabb eső végétől kezdve, magunk felé haladva, szorosan feltekerjük a tésztát, mint egy beiglit. A széleket kicsit behajtjuk, oda a kör forma miatt nem jut túl sok tészta, de töltelék sem. 12 egyenlő darabra vágjuk a tekercset és készen is van a csigásítás.
- Kibélelünk egy nagy, magas falú tepsit sütőpapírral. A csigákat "talpukra" állítva helyezzük el benne, egymás közt legalább 2 ujjnyi távolságot hagyva. Lásd második kép. Konyharuhával letakarjuk, indulhat a második kelesztés, ami kb. 1 óra hosszan tart. Megint cél, a duplája.
- 176-180 C-ra előmelegítjük a sütőt. 35-40 percig sütjük a csigákat, amíg szépen le nem barnulnak.
- Ajánlatos kicsit hűlni hagyni őket. Ami nagyon nehéz, mert már az illatától jól lakik az éhes családtag.
Your snails look delicious!!! I'm so glad your tried this yummy recipe :)
VálaszTörlésThanks Liz. Your recipe is just too good to miss it :)
TörlésGergő, hogy tudsz ilyeneket kimérni, hogy 531 meg 139 gramm? Patikamérleged van? Az én fali konyhamérlegem most adta be a kulcsot, úgyhogy egyenlőre a műanyag mércés adagolómat használom. Azzal meg örülök, ha nagyjából a 10 dekákat eltalálom.
VálaszTörlésdigitális a mérleg, +/- 1 gr pontosság, semmi extra. Ezek a mennyiségek pedig bögréről vannak átfordítva grammra,azért ilyen érdekesek :)
Törlés