Ugrás a fő tartalomra

Medvehagymás Naan Kenyér

Úgy gondoltam, hogy idén másként lesz. Mint ahogy a tavasz sem jött úgy. Úgy sehogy. Ezért nem erőltettem. De a marketing segített. Beköltözött az üzletekbe. Bio címkét és zacskót kapott, ami csak vadon nő. S belekerült egy kalácsba. Azt még nem láttátok. Egyes empirikus kutatások szerint, Svájcban is megtalálható. A medvehagyma. Allium Ursinum. Magyarul: nyami. Néni a Mecsekből hozta. 2 nagy csokorral vettünk. Kicsit felhasználtam belőle. India és a Medvehagyma találkozása a blogon. A recept a nagyszerű Kifőztük Magazin 2011 augusztus 20-i, Kenyeres különszámából van, ahol egy kenyér recept van innen is. De ez most Szamóca Recept-Oldaláról érkezett. S találkozott a medvehagymával. Szerintem nyami. 
Hozzávalók:
- 50 dkg finom liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1,5 dl joghurt
- 2 ek olíva olaj
- 1 tk só
- 1 tk cukor
- 1 + 1 dl langyos víz
- 10 levél medvehagyma


 Elkészítés

  1. 1 dl langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és egy evőkanál lisztet. Elkeverjük, fel futtatjuk (tíz perc).
  2. Kelesztő tálba (legyen elég nagy a gyúráshoz, kelesztéshez) kimérjük a lisztet, majd hozzá adjuk az olajat, sót, joghurtot és a felfutott élesztőt. Összekeverjük. 
  3. A medvehagymát megmossuk, a szárát levágjuk. A leveleket apróra vágjuk, s hozzákeverjük a tészta alapanyagaihoz. 
  4. Ezt követően, általában ilyenkor még hozzá kell adni kb. 1 dl langyos vizet, hogy a gyúrt tésztánk megfelelő állagú legyen. Az eredeti leírás szerint:  annyi langyos vizet adjunk hozzá, amitől nagyon puha, jól gyúrható de nem folyós tésztát kapunk. Pontosan.
  5. Langyos  helyen (konyha, radiátor) legalább fél órát kelesztjük, letakarva.
  6. Ezt követően lisztezett deszkára borítjuk, majd 12 db , nagyjából egyenlő méretű gombócot alkotunk belőle. Ismét letakarjuk 15-20 percre. 
  7. Egy vastag falú serpenyőt felteszünk a tűzhelyre és a közepesnél erősebb fokozaton felforrósítjuk. 
  8. A gombócokat egyenként levesszük a kelesztő deszkáról, majd először kézzel korong alakúra nyomkodjuk, majd gyúrófával folytatjuk, ha ehhez van kedvünk.
  9. Egyesével a száraz, forró vas serpenyőbe tesszük őket s elkezdjük sütni.
  10. Addig addig sütjük (max 2 perc) amíg el nem kezd alaposan felhólyagosodni a tésztánk. Ekkor megfordítjuk, s a másik felét már rövidebb idő alatt készre sütjük. 
  11. Amíg az egyik sül, a következő naan kenyeret készítjük elő, nyújtjuk. Szépen, sorjában.
  12. A 3. lepény sütését követően lehet, hogy a lepergett liszt elkezd majd füstölni a konyhánkban - ne essünk kétségbe. Ha nincs elszívó (nincs) akkor a tűzhelyről lehúzva, egy szalvétával kitöröljük az égett lisztet.
Próbálkoztam a naan kenyeret kis olajozott deszkán nyújtani, majd úgy sütni, de ezzel sajnos a hólyagosodását gátoltuk meg a lepénynek, a légies könnyedsége lett oda. És sütés közben, a kis hólyagok teteje ha megég, az sem baj. Úgy is finom .
Több féle módon lehet enni. Egyszer fűszeres, tejfölös, kurkumás öntetbe mártogattam - amolyan dip ként.
Vajjal megkenve, lazac szelet és brokkoli, lucerna csírával - kifejezetten intenzív érzés.
Illetve végül is valamilyen indiai csirke étel mellé is elképzelhető :)


Megjegyzések

  1. Azta, ez csodaguszta! Muszáj lesz sütnöm, amíg még van medvehagyma.

    VálaszTörlés
  2. Remek! És köszi :) Ma nézegettem a nagy kenyeres könyvem és eljátszottam a naan sütés ötletével. Medvehagyma van - saját termesztés! :) - most már biztos, hogy lesz medvehagymás naan is. Sós nasinak is tökéletes :)

    VálaszTörlés
  3. Lányok - köszönöm szépen - nagyon ajánlott ezt a finomságot megsütni - csupán a serpenyő sikálás ne lenne a végén :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke