Medvehagymás Naan Kenyér

Úgy gondoltam, hogy idén másként lesz. Mint ahogy a tavasz sem jött úgy. Úgy sehogy. Ezért nem erőltettem. De a marketing segített. Beköltözött az üzletekbe. Bio címkét és zacskót kapott, ami csak vadon nő. S belekerült egy kalácsba. Azt még nem láttátok. Egyes empirikus kutatások szerint, Svájcban is megtalálható. A medvehagyma. Allium Ursinum. Magyarul: nyami. Néni a Mecsekből hozta. 2 nagy csokorral vettünk. Kicsit felhasználtam belőle. India és a Medvehagyma találkozása a blogon. A recept a nagyszerű Kifőztük Magazin 2011 augusztus 20-i, Kenyeres különszámából van, ahol egy kenyér recept van innen is. De ez most Szamóca Recept-Oldaláról érkezett. S találkozott a medvehagymával. Szerintem nyami. 
Hozzávalók:
- 50 dkg finom liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1,5 dl joghurt
- 2 ek olíva olaj
- 1 tk só
- 1 tk cukor
- 1 + 1 dl langyos víz
- 10 levél medvehagyma


 Elkészítés

  1. 1 dl langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és egy evőkanál lisztet. Elkeverjük, fel futtatjuk (tíz perc).
  2. Kelesztő tálba (legyen elég nagy a gyúráshoz, kelesztéshez) kimérjük a lisztet, majd hozzá adjuk az olajat, sót, joghurtot és a felfutott élesztőt. Összekeverjük. 
  3. A medvehagymát megmossuk, a szárát levágjuk. A leveleket apróra vágjuk, s hozzákeverjük a tészta alapanyagaihoz. 
  4. Ezt követően, általában ilyenkor még hozzá kell adni kb. 1 dl langyos vizet, hogy a gyúrt tésztánk megfelelő állagú legyen. Az eredeti leírás szerint:  annyi langyos vizet adjunk hozzá, amitől nagyon puha, jól gyúrható de nem folyós tésztát kapunk. Pontosan.
  5. Langyos  helyen (konyha, radiátor) legalább fél órát kelesztjük, letakarva.
  6. Ezt követően lisztezett deszkára borítjuk, majd 12 db , nagyjából egyenlő méretű gombócot alkotunk belőle. Ismét letakarjuk 15-20 percre. 
  7. Egy vastag falú serpenyőt felteszünk a tűzhelyre és a közepesnél erősebb fokozaton felforrósítjuk. 
  8. A gombócokat egyenként levesszük a kelesztő deszkáról, majd először kézzel korong alakúra nyomkodjuk, majd gyúrófával folytatjuk, ha ehhez van kedvünk.
  9. Egyesével a száraz, forró vas serpenyőbe tesszük őket s elkezdjük sütni.
  10. Addig addig sütjük (max 2 perc) amíg el nem kezd alaposan felhólyagosodni a tésztánk. Ekkor megfordítjuk, s a másik felét már rövidebb idő alatt készre sütjük. 
  11. Amíg az egyik sül, a következő naan kenyeret készítjük elő, nyújtjuk. Szépen, sorjában.
  12. A 3. lepény sütését követően lehet, hogy a lepergett liszt elkezd majd füstölni a konyhánkban - ne essünk kétségbe. Ha nincs elszívó (nincs) akkor a tűzhelyről lehúzva, egy szalvétával kitöröljük az égett lisztet.
Próbálkoztam a naan kenyeret kis olajozott deszkán nyújtani, majd úgy sütni, de ezzel sajnos a hólyagosodását gátoltuk meg a lepénynek, a légies könnyedsége lett oda. És sütés közben, a kis hólyagok teteje ha megég, az sem baj. Úgy is finom .
Több féle módon lehet enni. Egyszer fűszeres, tejfölös, kurkumás öntetbe mártogattam - amolyan dip ként.
Vajjal megkenve, lazac szelet és brokkoli, lucerna csírával - kifejezetten intenzív érzés.
Illetve végül is valamilyen indiai csirke étel mellé is elképzelhető :)


Megjegyzések

  1. Azta, ez csodaguszta! Muszáj lesz sütnöm, amíg még van medvehagyma.

    VálaszTörlés
  2. Remek! És köszi :) Ma nézegettem a nagy kenyeres könyvem és eljátszottam a naan sütés ötletével. Medvehagyma van - saját termesztés! :) - most már biztos, hogy lesz medvehagymás naan is. Sós nasinak is tökéletes :)

    VálaszTörlés
  3. Lányok - köszönöm szépen - nagyon ajánlott ezt a finomságot megsütni - csupán a serpenyő sikálás ne lenne a végén :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések