Puha texasi zsemlék

Puha texasi zsemlék


A pék csak nem nyugszik, pedig tud már pár jó péksüteményt. Keresgél és talál is inspirációt. Most éppen egy létező, amerikai steak houseban felszolgált, frissen sütött zsemlét - Texas Roadhouse Roll - s a recept változata az eatcakefordinner blog jóvoltából most itt is van. Thanks, Jenn :) Először, de nem utoljára készültek. Pazar, lágy, kicsit édes zsemlék lettek, nutellával, vajas-mézes-fahájas combóval igencsak finomak. Vagy csak úgy, házi narancs lekvárral. 
Hozzávalók:

  • 120 ml langyos víz
  • 7 gr száraz élesztő
  • 850-900 gr liszt
  • 30 gr olvasztott vaj
  • 120 gr barna cukor
  • 480 ml langyos tej
  • 2 tojás
  • 1/2 tk só
  • tojás és kis tej a zsemlék lekenéséhez (opcionális)
Elkészítés:
  1. A langyos vízbe kiskanál cukrot keverünk és beleszórjuk az élesztőt. Tíz percig futtatjuk. 
  2. Hozzáadjuk a tejet, maradék cukrot és annyi lisztet (kb. a felét), hogy palacsinta tészta sűrűséget kapjunk. Géppel csomómentesre keverjük.
  3. Hozzáadjuk a tojásokat és az olvasztott vajat. Keverjük tovább. 
  4. Közben a maradék lisztet is adagoljuk szép lassan és egyre csak keverjük, most már a mi gépünk nem bírja - kézzel, fakanállal. 
  5. Annyi lisztet használunk fel, hogy a tésztánk már nem ragacsos kívül, de ruganyos, lágy, formálható. 
  6. Alaposan meggyúrjuk - ami nálunk nem több, mint 5 perc kézi gyúrás volt. 
  7. Kivajazott, nagyméretű kelesztőtálba tesszük, s meleg helyen, letakarva, duplájára kelesztjük. 
  8. Lisztezett felületre borítjuk és két felé vesszük a tésztát.
  9. Kicsit kézzel elnyomkodjuk, lapítjuk az adagokat. Tíz percig hagyjuk még pihenni. Majd felvágjuk.
  10. Kívánt zsemle alakra formázzuk (két tenyerünk között forgatva, finoman gyúrva) a darabokra vágott tésztát, vagy ahogy épp nálunk - pizzavágó segítségével kis dagi téglalapok, zsebek kerülnek kivágásra.
  11. Sütőpapírral bélelt tepsire kerülnek a zsemlék, egymástól közepes távolságra, ugyanis sütés közben közelebb fognak kerülni egymáshoz. Hagyjunk helyet, tehát. 
  12. Letakarva további 20 percet kellhetnek még - meleg helyen.
  13. A sütőt előmelegítjük 180 C-ra. Ha tudjuk, megoldjuk a párásítást (kis tálka az aljába, benne felforralt víz, mely a sütés közben elpárolog). 
  14. A forró (párás) sütőbe tesszük, de előtte mégmegkenjük felvert tojás és kis tej keverékével.
  15.  20-25 perc alatt, (légkeveréses program ideje) megsütjük.
Kívül ropogós, belül puha, finoman édes kis zsemléket kapunk. Együk meg gyorsan, valami édessel :) vagy sonkával, mert úgyis mindjárt ÁLDOTT HÚSVÉTOT MINDEN KEDVES OLVASÓNKNAK!!!!!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések