Ugrás a fő tartalomra

Puha texasi zsemlék

Puha texasi zsemlék


A pék csak nem nyugszik, pedig tud már pár jó péksüteményt. Keresgél és talál is inspirációt. Most éppen egy létező, amerikai steak houseban felszolgált, frissen sütött zsemlét - Texas Roadhouse Roll - s a recept változata az eatcakefordinner blog jóvoltából most itt is van. Thanks, Jenn :) Először, de nem utoljára készültek. Pazar, lágy, kicsit édes zsemlék lettek, nutellával, vajas-mézes-fahájas combóval igencsak finomak. Vagy csak úgy, házi narancs lekvárral. 
Hozzávalók:

  • 120 ml langyos víz
  • 7 gr száraz élesztő
  • 850-900 gr liszt
  • 30 gr olvasztott vaj
  • 120 gr barna cukor
  • 480 ml langyos tej
  • 2 tojás
  • 1/2 tk só
  • tojás és kis tej a zsemlék lekenéséhez (opcionális)
Elkészítés:
  1. A langyos vízbe kiskanál cukrot keverünk és beleszórjuk az élesztőt. Tíz percig futtatjuk. 
  2. Hozzáadjuk a tejet, maradék cukrot és annyi lisztet (kb. a felét), hogy palacsinta tészta sűrűséget kapjunk. Géppel csomómentesre keverjük.
  3. Hozzáadjuk a tojásokat és az olvasztott vajat. Keverjük tovább. 
  4. Közben a maradék lisztet is adagoljuk szép lassan és egyre csak keverjük, most már a mi gépünk nem bírja - kézzel, fakanállal. 
  5. Annyi lisztet használunk fel, hogy a tésztánk már nem ragacsos kívül, de ruganyos, lágy, formálható. 
  6. Alaposan meggyúrjuk - ami nálunk nem több, mint 5 perc kézi gyúrás volt. 
  7. Kivajazott, nagyméretű kelesztőtálba tesszük, s meleg helyen, letakarva, duplájára kelesztjük. 
  8. Lisztezett felületre borítjuk és két felé vesszük a tésztát.
  9. Kicsit kézzel elnyomkodjuk, lapítjuk az adagokat. Tíz percig hagyjuk még pihenni. Majd felvágjuk.
  10. Kívánt zsemle alakra formázzuk (két tenyerünk között forgatva, finoman gyúrva) a darabokra vágott tésztát, vagy ahogy épp nálunk - pizzavágó segítségével kis dagi téglalapok, zsebek kerülnek kivágásra.
  11. Sütőpapírral bélelt tepsire kerülnek a zsemlék, egymástól közepes távolságra, ugyanis sütés közben közelebb fognak kerülni egymáshoz. Hagyjunk helyet, tehát. 
  12. Letakarva további 20 percet kellhetnek még - meleg helyen.
  13. A sütőt előmelegítjük 180 C-ra. Ha tudjuk, megoldjuk a párásítást (kis tálka az aljába, benne felforralt víz, mely a sütés közben elpárolog). 
  14. A forró (párás) sütőbe tesszük, de előtte mégmegkenjük felvert tojás és kis tej keverékével.
  15.  20-25 perc alatt, (légkeveréses program ideje) megsütjük.
Kívül ropogós, belül puha, finoman édes kis zsemléket kapunk. Együk meg gyorsan, valami édessel :) vagy sonkával, mert úgyis mindjárt ÁLDOTT HÚSVÉTOT MINDEN KEDVES OLVASÓNKNAK!!!!!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke