Puha texasi zsemlék
A pék csak nem nyugszik, pedig tud már pár jó péksüteményt. Keresgél és talál is inspirációt. Most éppen egy létező, amerikai steak houseban felszolgált, frissen sütött zsemlét - Texas Roadhouse Roll - s a recept változata az eatcakefordinner blog jóvoltából most itt is van. Thanks, Jenn :) Először, de nem utoljára készültek. Pazar, lágy, kicsit édes zsemlék lettek, nutellával, vajas-mézes-fahájas combóval igencsak finomak. Vagy csak úgy, házi narancs lekvárral.
Hozzávalók:- 120 ml langyos víz
- 7 gr száraz élesztő
- 850-900 gr liszt
- 30 gr olvasztott vaj
- 120 gr barna cukor
- 480 ml langyos tej
- 2 tojás
- 1/2 tk só
- tojás és kis tej a zsemlék lekenéséhez (opcionális)
Elkészítés:
- A langyos vízbe kiskanál cukrot keverünk és beleszórjuk az élesztőt. Tíz percig futtatjuk.
- Hozzáadjuk a tejet, maradék cukrot és annyi lisztet (kb. a felét), hogy palacsinta tészta sűrűséget kapjunk. Géppel csomómentesre keverjük.
- Hozzáadjuk a tojásokat és az olvasztott vajat. Keverjük tovább.
- Közben a maradék lisztet is adagoljuk szép lassan és egyre csak keverjük, most már a mi gépünk nem bírja - kézzel, fakanállal.
- Annyi lisztet használunk fel, hogy a tésztánk már nem ragacsos kívül, de ruganyos, lágy, formálható.
- Alaposan meggyúrjuk - ami nálunk nem több, mint 5 perc kézi gyúrás volt.
- Kivajazott, nagyméretű kelesztőtálba tesszük, s meleg helyen, letakarva, duplájára kelesztjük.
- Lisztezett felületre borítjuk és két felé vesszük a tésztát.
- Kicsit kézzel elnyomkodjuk, lapítjuk az adagokat. Tíz percig hagyjuk még pihenni. Majd felvágjuk.
- Kívánt zsemle alakra formázzuk (két tenyerünk között forgatva, finoman gyúrva) a darabokra vágott tésztát, vagy ahogy épp nálunk - pizzavágó segítségével kis dagi téglalapok, zsebek kerülnek kivágásra.
- Sütőpapírral bélelt tepsire kerülnek a zsemlék, egymástól közepes távolságra, ugyanis sütés közben közelebb fognak kerülni egymáshoz. Hagyjunk helyet, tehát.
- Letakarva további 20 percet kellhetnek még - meleg helyen.
- A sütőt előmelegítjük 180 C-ra. Ha tudjuk, megoldjuk a párásítást (kis tálka az aljába, benne felforralt víz, mely a sütés közben elpárolog).
- A forró (párás) sütőbe tesszük, de előtte mégmegkenjük felvert tojás és kis tej keverékével.
- 20-25 perc alatt, (légkeveréses program ideje) megsütjük.
Kívül ropogós, belül puha, finoman édes kis zsemléket kapunk. Együk meg gyorsan, valami édessel :) vagy sonkával, mert úgyis mindjárt ÁLDOTT HÚSVÉTOT MINDEN KEDVES OLVASÓNKNAK!!!!!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése