Ugrás a fő tartalomra

Puha Perec Pénteken

.... "bari bég a zöld gyepen." Zengő ABC .... A "P" betűk vonzása nem enged. Perec készült tegnap este, sós, puha (nem ropogós) és finom. Az eredeti recept azt mondja, hogy mártogassuk mustáros szószba. Bizonyára. Most azonban a reggeli kávémat támasztotta meg. Nem érdemtelenül. Egyszer főztem békebeli kiflit - kőkemény lett. Ez a perec viszont - puha. Van remény, lesz még feltámadás. Original: Brown Eyed Baker. Mercy. És a perec angolul: pretzel. Magyar, ugye ? Pedig német. A sör mellől. 

 Hozzávalók - 8 perechez
  • 360 ml meleg víz
  • 1 ek cukor
  • 2 tk (kóser) só
  • 1 csomag (7 gr) szárított élesztő 
  • 526 gr liszt (BL-80 kenyérliszt került bele)
  • 60 gr puha vaj
  • 1 tojás sárgája kis vízzel elkeverve
  • 2 tk szódabikarbóna a főzővízbe

Elkészítés
  1. A meleg vizet, sót és cukrot elkeverjük, s rászórjuk az élesztőt. Tíz percig hagyjuk futni. 
  2. Hozzáadjuk a vajat és a lisztet. Géppel vagy kézzel alaposan eldolgozzuk. Ha ragacsos, kis lisztet még szórunk a tetejére. Gyúrjuk. 
  3. Olajjal kicsit kikent tálba tesszük, lefedjük fóliával s meleg helyen duplájára kelesztjük - 1 óra. 
  4. A kész tésztát nem lisztezzük (úgyis olajos kissé), megfelelő felületre helyezve - 8 felé vágjuk. 8 perec lesz belőle.
  5. Hosszúkás, dagi rudat sodrunk minden egyes tészta adagból. Ne legyen túl hosszú, mert akkor nagy lesz a perec, nehéz lesz a mozgatás. Tehát kb. 25 cm hosszú tészta hengert sodrunk, majd  U betű formát hajlítunk belőle. A szárakat ívesen középre hajtjuk, egymásra tesszük. Perecet formázunk, nem tudom jobban írni. Fog az menni kérem. A három szál találkozásánál összenyomjuk, össze csippentjük. Egy  sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a formázott pereceket.
  6. 2,5 liter vizet felteszünk forrni- beleteszünk 2 tk szódabikarbónát.
  7. Előmelegítjük a sütőt 230 C-ra.
  8. Ha már forr a víz, a pereceket óvatosan, hogy ne essenek szét, belehelyezzük a lobogó vízbe. Fazék függvénye, nálunk egyszerre, kényelmesen 3 perec fért el. 30-40 másodpercig főzzük őket. Fakanál segítségével kivesszük a pereceket s áttesszük egy másik, szintén papírral bélelt  sütőlapra.
  9. Megkenjük felvert tojás sárgájával (amit lazíthatunk kis vízzel) s megszórjuk sóval a pereceket. 
  10. 230 C-on, légkeverésen - aranybarnára sütjük. Ez 25 perc volt. 
  11. Kivesszük, hagyjuk hűlni, majd jó hangosan megkérdezzük:
GYEREKEK, GYEREKEK, SZERETIK A PERECET ?


Megjegyzések

  1. Nem gyerek, de szeretem!
    Eddig a "hagyományos" perecet sütöttem, de azt hiszem, ez is sorra kerül.

    VálaszTörlés
  2. Hm, ez tök jól hangzik! :)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörűek és szeretem a perecet :)

    VálaszTörlés
  4. Ó, de guszta! Máris mentem, tetszik!!!

    VálaszTörlés
  5. hmmmmm,köszönöm Nektek - bár valamiért azt hittem, hogy Ti perecben már mind KIRÁLYNŐK vagytok :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke