.... "bari bég a zöld gyepen." Zengő ABC .... A "P" betűk vonzása nem enged. Perec készült tegnap este, sós, puha (nem ropogós) és finom. Az eredeti recept azt mondja, hogy mártogassuk mustáros szószba. Bizonyára. Most azonban a reggeli kávémat támasztotta meg. Nem érdemtelenül. Egyszer főztem békebeli kiflit - kőkemény lett. Ez a perec viszont - puha. Van remény, lesz még feltámadás. Original: Brown Eyed Baker. Mercy. És a perec angolul: pretzel. Magyar, ugye ? Pedig német. A sör mellől.
- 360 ml meleg víz
- 1 ek cukor
- 2 tk (kóser) só
- 1 csomag (7 gr) szárított élesztő
- 526 gr liszt (BL-80 kenyérliszt került bele)
- 60 gr puha vaj
- 1 tojás sárgája kis vízzel elkeverve
- 2 tk szódabikarbóna a főzővízbe
Elkészítés
- A meleg vizet, sót és cukrot elkeverjük, s rászórjuk az élesztőt. Tíz percig hagyjuk futni.
- Hozzáadjuk a vajat és a lisztet. Géppel vagy kézzel alaposan eldolgozzuk. Ha ragacsos, kis lisztet még szórunk a tetejére. Gyúrjuk.
- Olajjal kicsit kikent tálba tesszük, lefedjük fóliával s meleg helyen duplájára kelesztjük - 1 óra.
- A kész tésztát nem lisztezzük (úgyis olajos kissé), megfelelő felületre helyezve - 8 felé vágjuk. 8 perec lesz belőle.
- Hosszúkás, dagi rudat sodrunk minden egyes tészta adagból. Ne legyen túl hosszú, mert akkor nagy lesz a perec, nehéz lesz a mozgatás. Tehát kb. 25 cm hosszú tészta hengert sodrunk, majd U betű formát hajlítunk belőle. A szárakat ívesen középre hajtjuk, egymásra tesszük. Perecet formázunk, nem tudom jobban írni. Fog az menni kérem. A három szál találkozásánál összenyomjuk, össze csippentjük. Egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a formázott pereceket.
- 2,5 liter vizet felteszünk forrni- beleteszünk 2 tk szódabikarbónát.
- Előmelegítjük a sütőt 230 C-ra.
- Ha már forr a víz, a pereceket óvatosan, hogy ne essenek szét, belehelyezzük a lobogó vízbe. Fazék függvénye, nálunk egyszerre, kényelmesen 3 perec fért el. 30-40 másodpercig főzzük őket. Fakanál segítségével kivesszük a pereceket s áttesszük egy másik, szintén papírral bélelt sütőlapra.
- Megkenjük felvert tojás sárgájával (amit lazíthatunk kis vízzel) s megszórjuk sóval a pereceket.
- 230 C-on, légkeverésen - aranybarnára sütjük. Ez 25 perc volt.
- Kivesszük, hagyjuk hűlni, majd jó hangosan megkérdezzük:
Nem gyerek, de szeretem!
VálaszTörlésEddig a "hagyományos" perecet sütöttem, de azt hiszem, ez is sorra kerül.
Hm, ez tök jól hangzik! :)
VálaszTörlésGyönyörűek és szeretem a perecet :)
VálaszTörlésÓ, de guszta! Máris mentem, tetszik!!!
VálaszTörléshmmmmm,köszönöm Nektek - bár valamiért azt hittem, hogy Ti perecben már mind KIRÁLYNŐK vagytok :)
VálaszTörlés