Puha Perec Pénteken

.... "bari bég a zöld gyepen." Zengő ABC .... A "P" betűk vonzása nem enged. Perec készült tegnap este, sós, puha (nem ropogós) és finom. Az eredeti recept azt mondja, hogy mártogassuk mustáros szószba. Bizonyára. Most azonban a reggeli kávémat támasztotta meg. Nem érdemtelenül. Egyszer főztem békebeli kiflit - kőkemény lett. Ez a perec viszont - puha. Van remény, lesz még feltámadás. Original: Brown Eyed Baker. Mercy. És a perec angolul: pretzel. Magyar, ugye ? Pedig német. A sör mellől. 

 Hozzávalók - 8 perechez
  • 360 ml meleg víz
  • 1 ek cukor
  • 2 tk (kóser) só
  • 1 csomag (7 gr) szárított élesztő 
  • 526 gr liszt (BL-80 kenyérliszt került bele)
  • 60 gr puha vaj
  • 1 tojás sárgája kis vízzel elkeverve
  • 2 tk szódabikarbóna a főzővízbe

Elkészítés
  1. A meleg vizet, sót és cukrot elkeverjük, s rászórjuk az élesztőt. Tíz percig hagyjuk futni. 
  2. Hozzáadjuk a vajat és a lisztet. Géppel vagy kézzel alaposan eldolgozzuk. Ha ragacsos, kis lisztet még szórunk a tetejére. Gyúrjuk. 
  3. Olajjal kicsit kikent tálba tesszük, lefedjük fóliával s meleg helyen duplájára kelesztjük - 1 óra. 
  4. A kész tésztát nem lisztezzük (úgyis olajos kissé), megfelelő felületre helyezve - 8 felé vágjuk. 8 perec lesz belőle.
  5. Hosszúkás, dagi rudat sodrunk minden egyes tészta adagból. Ne legyen túl hosszú, mert akkor nagy lesz a perec, nehéz lesz a mozgatás. Tehát kb. 25 cm hosszú tészta hengert sodrunk, majd  U betű formát hajlítunk belőle. A szárakat ívesen középre hajtjuk, egymásra tesszük. Perecet formázunk, nem tudom jobban írni. Fog az menni kérem. A három szál találkozásánál összenyomjuk, össze csippentjük. Egy  sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a formázott pereceket.
  6. 2,5 liter vizet felteszünk forrni- beleteszünk 2 tk szódabikarbónát.
  7. Előmelegítjük a sütőt 230 C-ra.
  8. Ha már forr a víz, a pereceket óvatosan, hogy ne essenek szét, belehelyezzük a lobogó vízbe. Fazék függvénye, nálunk egyszerre, kényelmesen 3 perec fért el. 30-40 másodpercig főzzük őket. Fakanál segítségével kivesszük a pereceket s áttesszük egy másik, szintén papírral bélelt  sütőlapra.
  9. Megkenjük felvert tojás sárgájával (amit lazíthatunk kis vízzel) s megszórjuk sóval a pereceket. 
  10. 230 C-on, légkeverésen - aranybarnára sütjük. Ez 25 perc volt. 
  11. Kivesszük, hagyjuk hűlni, majd jó hangosan megkérdezzük:
GYEREKEK, GYEREKEK, SZERETIK A PERECET ?


Megjegyzések

  1. Nem gyerek, de szeretem!
    Eddig a "hagyományos" perecet sütöttem, de azt hiszem, ez is sorra kerül.

    VálaszTörlés
  2. Hm, ez tök jól hangzik! :)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörűek és szeretem a perecet :)

    VálaszTörlés
  4. Ó, de guszta! Máris mentem, tetszik!!!

    VálaszTörlés
  5. hmmmmm,köszönöm Nektek - bár valamiért azt hittem, hogy Ti perecben már mind KIRÁLYNŐK vagytok :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések