Libanoni palacsinta - Katayef

Folytassuk tovább Timi kalandjait az ajándék, nemzetközi szakácskönyvvel (messziről jött budapestiek - így főzünk mi).    Ismét valami egyszerű ám mégis sosem tapasztalt különlegesség került az asztalunkra.

Katayef - libanoni palacsinta
Rögtön megtetszett a látványa, annyira guszta volt. Az, hogy még egyszerű is, már csak jutalom. :-) Előrebocsátom, hogy az eredeti receptet módosítottam, már az első elkészítésnél, hogy is mondjam, kicsit közelítettem a magyar ízekhez. De ez szerintem csak a javára vált. Még a papunk is megdicsérte! :-)

Tészta: 
18 dkg liszt
0,5 dl langyos tejhez 1 kávéskanál cukor és 15 g élesztő belemorzsolva:10 perc alatt szépen magától felfut
1 csipet só
3 dl tej
1 kávéskanál sütőpor
Mindezeket egybeöntjük, a 3 dl tejet utolsónak öntve hozzá és szépen egybeturmixoljuk robotgéppel. Néhány perc alatt szép sima, sűrű tésztát kapunk. 1 órát lefedve pihentetjük. Vajon sütjük ki, mégpedig úgy, hogy egész kevés mennyiséget csorgatunk a serpenyő közepére, épphogy 10 cm átmérőjű köröcske legyen. A lényeg, hogy csak az egyik oldalt sütjük meg, vagyis addig sütjük, míg a felénk eső oldala lyukacsos és matt nem lesz (már nem folyékony). Nem fordítjuk meg, hanem rakjuk tányérra. Alacsony hőfokon érdemes sütni, különben megéghet a másik oldal.

Krém:
12,5 dkg mascarpone
25 dkg túró (a legjobb minőséget, nem szabad száraznak és darabosnak lennie: mi Nádudvarit használtunk)
2 evőkanál porcukor
Ízlés szerint sűrített tej (ami megmaradt a Fekete Herceg torta készítésekor)
Ezeket simára összekeverjük. Érdemes a túrót először kicsit egymagában kevergetni, villával nyomkodni, hogy minél simább legyen, mert a kép alapján sima krém kell. Azért fontos ez, mert a krém kicsi helyre fog kerülni, s ha darabos, nem fog a helyén maradni. A végeredmény egy kellemesen-enyhén édes, friss krém.

Összeállítás:
A megsült palacsintatésztát kétoldalt összecsippentjük, s az ujjunknál lévő végénél összenyomjuk annyira, hogy összeragadjon. (A sült fele van kívül a tésztának.) Mivel ezt az oldalát nem sütöttük át, így könnyedén összeragadnak. Ezután habzsákba töltve a krémet belenyomjuk a keletkezett kis zsebecskébe. Így teszünk minden egyes palacsintával. Megy, mint a karikacsapás.

Extra:
3 dkg durvára őrölt, héj nélküli pisztácia
Ezzel megszórjuk a palacsintában a krémet.

Jó étvágyat! (Ebből a mennyiségből a recept szerint 20 db palacsintának kell kijönnie. Nekem 10 sikerült.)

A könyvből ingyenes kóstolót kaphattok a Menedék egyesület honlapjáról

Megjegyzések

  1. Gyönyörűséges! Azt hiszem ebbe a szakácskönyvbe nekem is bele kellene néznem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hello! Pont bele is tudsz nézni a szakácskönyvbe, a bejegyzés alján elhelyeztem egy betekintő linket, amolyan kóstolót.

      Törlés
  2. Gergő! Nem írtad el a liszt mennyiségét? 18 g?????????

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Észrevettem, javítottam sűrű bocsánat az éhezőktől :) köszi a figyelmet :)

      Törlés
  3. Szia!

    A liszt mennyisége így jó? A 18 g nekem nagyon kevésnek tűnik...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Köszönöm az észrevételt, javítottam, természetesen 18 dkg a liszt :) köszi, hogy szóltál.

      Törlés
  4. Nagyon szép! Imádom az ilyen látványos sütiket, amik ráadásul finomak is! És nem is annyira bonyolult az elkészítése. Köszi, hogy megosztottad!

    VálaszTörlés
  5. Romániába úton-útfélen árulják a "kataif" lapokat(vagy akár elkészítve) cukorsziruppal leöntik, és többnyire tejszínhabbal tálalják.
    Ez itt meg katayef, nem tudom... ha érdekel itt megnézheted amiről beszélek; http://www.petitchef.ro/retete/kataifi-rolls-rulada-cataif-cu-alune-fid-1418507

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi. Jól néz ki az a kataif is, hasonlít első ránézésre a görög-török-arab mézzel készített finomságokra, a baklavára :)

      Törlés
  6. Nagyon tetszik, érdekes recept, ki fogom próbálni biztosan! :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések