Ugrás a fő tartalomra

Karácsonyi süti: Moszkauer!

Minden a szokásos módon történt. A figyelemfelkeltés 3 évvel ezelőtt kezdődött, amikor Timi meglátott egy nyúlfarknyi receptet valamelyik Praktika magazinban. Kivágta, kitűzte a falra. Azóta lakás festés, helyiségek újra osztása, új konyha, volt minden. De a recept újból és újból előkerült. Vettem hozzá diót. Kandírozott narancshéj persze nem volt. Vettem bionarancsot. Nekiálltunk kandírozni. Ragacs mindenütt. Jöhet a süti? 

Hozzávalók - 50/60 darabhoz

- 20 dkg dió
- 10 dkg kandírozott narancshéj (bio narancs, saját kandírozás)
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 10 ek. tejszín (nyers tejről legyűjtött finomság)
- 4 ek. liszt
- 10 dkg étcsokoládé (fog maradni)
- 2 ek. olaj

Elkészítés

A diót apróra daráljuk (késes mixer). A kandírozott narancshéjat szintén apróra vágjuk. Ragacsos meló, ha háziból készül. A tejszín, vajat és cukrot egy lábasban felforraljuk, majd levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a diót és narancshéjat, elkeverjük. 


Hozzáadjuk a lisztet, folytatjuk a keverést. Készen is vagyunk.

Begyújtjuk a sütőt, 170 C-ra. Több tepsit előkészítünk, kibélelve sütőpapírral. Már csak egy kiskanálra van szükségünk. A kiskanállal apró gombócokat szedünk a masszából és a sütőpapírra halmozzuk. Egymáshoz nem túl közel. Ezért is kell a három tepsi. 10-12 percig sütjük, addig, míg a kis sütik alján már látszik, hogy megsültek, a tetejük ránézésre szilárd.

Ekkor még ne szedjük le őket a tepsiről, mert még nem elég kemények, összetörhetnek. Pár perc hűlést követően, hasukra fordítva kerültek a rácsra. Míg a harmadik tálca kisült, elkészítjük a csoki mázat.

Edénybe vizet forralunk. Tetejére került kis jénai üveg teteje, abba a 10 dkg csoki, apróra törve. Gőz fölött megolvasztottuk a csokit, majd hozzákevertük az olajat is. 

A sütik talpát lekenjük csoki mázzal, majd vissza a tálcára, száradhatnak reggelig. Aztán, pofás celofán csomagolást kapnak, mondjuk 10-esével és készen is van a karácsonyi finomság - szigorúan ajándékba.





Megjegyzések

  1. Válaszok
    1. Én még csak meg sem kóstoltam a készterméket, mert valóban ajándék lesz. Nyersen, sütés előtt -kiváló volt :)

      Törlés
  2. Még sosem ettem, de most NAGYON megkóstolnám, különösen hogy saját kandírozású narancshéj van benne. Izgalmasan hangzik. Jó dolga van felétek a megajándékozottaknak, remélem tudják :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :) az ajándékozottak egy része biztosan olvassa, aztán remélem nem lesz csalódás, ha tényleg megkapják :)

      Törlés
  3. Szemezek vele, nagyon guszták! Hogy tudod megállni, hogy ne kapkodd be?:-) A kandírozáson átestem, az már adott:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Böjt van ugye, meg hát tényleg ajándékok lesznek.... nem könnyű kibírni.... a nyers tészta is bajnok volt :)

      Törlés
  4. Már majdnem megfeledkeztem erről a csodafinomságról! :) Anno, mikor ment fölfelé, Büdipest felé a busz, mindig megállt Érden a Csókolom bácsinál, ahol felszerelkeztünk belőle. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csókolom, Moszkauer van ? :)Én eddig csak a nevét hallottam. De most már nem feledem.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke