Ugrás a fő tartalomra

Puha, Cukkinis Cookie

Ugye, hogy a "cookies" kifejezésről mindenkinek ugyanaz jut az eszébe? Félretéve a vicces nyelvi játékot (nehéz lesz ebből kikeveredni) a fenti kifejezés a leggyakrabban kemény, ropogós sütiket jelent. Kivéve, mondjuk, ha van benne cukkini is. Ismét egy jó ötlet, a zöldség rejtegetésére. Timi nagyon szkeptikus volt, mondhatni cookie-szkeptikus, de aztán csak hálálkodott, s jól megette, a felét :) Reggelire legyetek Ti is a vendégeink! A recept a pár hete kedvenc amerikai blogomról való: eatcakefordinner.blogspot.com, de a hozzávalókon bőven könnyítettem. És tényleg szereti a tejet, igazi  jó barát :)


Hozzávalók
- 110 gr puha vaj (nem margarin)
- 120 gr barna cukor
- 250 gr liszt
- 200 gr reszelt cukkini (héja nélkül) 
- 100 gr darabolt, jó minőségű étcsoki vagy apróra vágott datolya
- 1 tojás
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tk fahéj (elhagyható)
- 1/2 tk só


Elkészítés

A sütőt elő melegítjük 180 C-ra, légkeveréses módba a mi esetünkben. 2 tepsit kibélelünk sütőpapírral.

A tojás, és a puha vajat a cukorral alaposan összekeverem, habosra verem robotgéppel. Hozzáadjuk a sót, fahéjat és szódabikarbónát. Elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztet is, s óvatosan keverjük, mert könnyen liszt felhőbe kerülhetünk. Száraz, morzsás állagot kapunk, s ez jó is így. 

A meghámozott, lereszelt cukkinit hozzáadjuk, elkeverjük. Ragacsos sütimasszát kaptunk, nincs mitől félnünk. Hozzáadjuk az apróra darabolt csokit (datolyát vagy egyéb aszalt gyümölcsöt), s elkeverjük. 

Vizes, púpozott evőkanállal gombócokat szedünk, halmozunk a bélelt tepsikre, egymástól legalább 2 ujjnyi távolságra. Sütés közben nagyon szépen megnőnek, ne sajnáljuk a távolságot. Pont ezért kell 2 tepsi. Egy tepsire 10-11 cookie gombócot lehet kényelmesen lerakni.


Berakjuk az előmelegített sütőbe. Ahol a légkeverés nem működik, ott javaslom, hogy a 2 tepsi külön süljön meg, máskülönben könnyen túlsüthetitek...... 

14-19 percig sütjük. Fontos, hogy ne süssük túl. Legyen a felszíne már szilárd, nem remegő, a talpa semmiképpen ne égjen oda, de alapvetően még mindig puha cookie jön ki a sütőből. Tíz percet hagyjuk hűlni, akkor már nem éget.


Egy pohár tejjel nagyon fini kis reggeli, vacsora, uzsonna, könnyű ebéd utáni levezetés. Ellentétben az eredeti receptben leírtakkal, ez a süti másnap is nagyon finom, de persze, a friss, amikor még lágy benne az olvadt csoki, na....azt próbáljátok ki. 


Megjegyzések

  1. Hmmm. Már megint egy szuper recept. Köszönjük! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki. Én még csak muffint sütöttem cukkínival, de mivel keksz függők vagyunk ezt is kipróbálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erősen ajánlani tudom, ez már a második sütésünk, csak az esti fényviszonyok mellett nehéz a fotózás..... hasonlít a muffin tésztájára, mégsem az. Elő egy pohár tejet és mehet :)

      Törlés
  3. Hmmmm Beastie - megint nagyot alkottál!!!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke