Ugrás a fő tartalomra

Fokhagymás pizzakenyér - karfiolból

Ez egy nagyon érdekes dolog. Hogy biztos nem finom. Bizalmatlanság, szkepszis. Karfiolból, mi? Persze. S közben igaza van. A recept nagyon jól működik. Nincs benne liszt. Fogjuk neki. Mert úgy befalta a család, hogy nem tudom, miért volt kérdés, egyáltalán. Ne higgy el mindent, amit látsz. Ez viszont tutti. Szerintem majdnem paleo :)


Hozzávalók
- 320 gramm karfiol (kisebb fej)
- 2 tk olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 tojás
- 300 gramm mozzarella sajt
- 2 ek. olasz fűszerkeverék (bazsalikom, majoranna, oregano, kakukkfű, rozmaring)
- 2 csipet só
- 2 csipet bors

Elkészítés
A karfiolt rózsáira szedjük, leveleit és torzsáját eltávolítjuk és késes mixerben finomra daráljuk. Lehet sajtreszelőn is, de szerintem úgy nehezebb. Hőálló tálba tesszük és mikrohullámú sütőben (lehet máshogy is, de még utána kell néznem) , víz hozzáadása nélkül, puhára főzzük. Néha keverjük. Ez 6,5 percet vett igénybe, 800 W teljesítményen. Egy mélyebb müzlis tálkára való lett. Hagyjuk nagyjából kihűlni. 

Kis serpenyőben olajat hevítünk s ráreszeljük a fokhagymákat. 1 percig pároljuk, sütjük. 

Lereszeljük a mozzarella sajtokat, összekeverjük egy külön tálba a fűszer keveréket. A két tojást lazán felverjük. 

Összekeverjük a kihűlt karfiolt, a tojásokat, a fokhagymás olajat és a sajtok 2/3-át. Hozzáadjuk a fűszerkeverékünk felét. Sót és borsot.  Alaposan elkeverjük. 

A sütőt 180 C-ra előmelegítjük, nálunk légkeverésen. Egy sütőformát (26 cm-es kerámia) kibélelünk sütőpapírral, amit vékonyan lekenünk olajjal. Belesimítjuk a karfiolos, fűszeres keveréket. 35 percen át sütjük. Szép barna lett a teteje, de még nem elég szilárd. 

Kivesszük a sütőből és egy másik sütőpapírt terítünk a tetejére. Egy tepsi vagy lapos, nagy fedő segítségével megfordítjuk a tésztánkat. Az eddigi teteje kerül most alulra. Levesszük óvatosan a sütőformát, majd a papírt is. Mehet vissza a sütőbe, 15 percre. Sütés közben pazar fokhagyma illatban úszik a konyha. 

Mindkét oldalát szép barnára sütöttük a pizzakenyerünknek. Kivesszük a tepsit és ujjnyi szeletekre, darabokra vágjuk. Egymástól kicsit eltávolítjuk, hogy jobban átsülhessenek. A maradék fűszerrel megszórjuk a szeleteket és a reszelt mozzarella maradékát (100 gramm) is szépen elrendezzük a tetején.

Bekapcsoljuk a grillt 200 C-ra, s addig sütjük, amíg a sajt teljesen meg nem olvad és szépen el nem kezd barnulni. Nos, ekkor vagyunk kész.

Kivesszük és hűlni hagyjuk. Legalább tíz percet szánjunk rá. Fűszeres paradicsom szószt kínálhatunk hozzá, vagy ahogy nálunk, ajvárt kentünk rá, mártogattunk. 



Megjegyzések

  1. Egyedül a mozzarella az, ami nem paleo, mert lágy sajt, de el tudom képzelni kemény sajttal is. A karfiolt pedig a mikró helyett lehet párolni is, gőz fölött. Kb. ugyanannyi idő, talán még kevesebb is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Alexandra :) A pontos definíciókkal illene tisztában lennem. Érdekes és ízletes kísérlet volt. Ismétlésre vár. A keményebb sajt és a gőz fölötti párolást is szívesen kipróbálom. Köszi a tanácsokat.

      Törlés
  2. Nagyon jó ötlet - hamarosan ki kell próbálnom - köszi

    VálaszTörlés
  3. Gergő, a receptnek nagy sikere van a paleos FB csoportban (a te oldaladat osztottam meg) :) Már többen kipróbálták pizzának sütve és áradoznak róla :) A napokban én is megcsinálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez nagyon kedves :) köszi szépen, akkor onnan van a nagy rakat látogató.

      Sziasztok Paleosok :)

      Törlés
  4. Helló Gergő! Isteni a recepted! Ákosnak is ízlik :) Már én is megosztottam az FB csoportomban :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke