Fokhagymás pizzakenyér - karfiolból

Ez egy nagyon érdekes dolog. Hogy biztos nem finom. Bizalmatlanság, szkepszis. Karfiolból, mi? Persze. S közben igaza van. A recept nagyon jól működik. Nincs benne liszt. Fogjuk neki. Mert úgy befalta a család, hogy nem tudom, miért volt kérdés, egyáltalán. Ne higgy el mindent, amit látsz. Ez viszont tutti. Szerintem majdnem paleo :)


Hozzávalók
- 320 gramm karfiol (kisebb fej)
- 2 tk olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 tojás
- 300 gramm mozzarella sajt
- 2 ek. olasz fűszerkeverék (bazsalikom, majoranna, oregano, kakukkfű, rozmaring)
- 2 csipet só
- 2 csipet bors

Elkészítés
A karfiolt rózsáira szedjük, leveleit és torzsáját eltávolítjuk és késes mixerben finomra daráljuk. Lehet sajtreszelőn is, de szerintem úgy nehezebb. Hőálló tálba tesszük és mikrohullámú sütőben (lehet máshogy is, de még utána kell néznem) , víz hozzáadása nélkül, puhára főzzük. Néha keverjük. Ez 6,5 percet vett igénybe, 800 W teljesítményen. Egy mélyebb müzlis tálkára való lett. Hagyjuk nagyjából kihűlni. 

Kis serpenyőben olajat hevítünk s ráreszeljük a fokhagymákat. 1 percig pároljuk, sütjük. 

Lereszeljük a mozzarella sajtokat, összekeverjük egy külön tálba a fűszer keveréket. A két tojást lazán felverjük. 

Összekeverjük a kihűlt karfiolt, a tojásokat, a fokhagymás olajat és a sajtok 2/3-át. Hozzáadjuk a fűszerkeverékünk felét. Sót és borsot.  Alaposan elkeverjük. 

A sütőt 180 C-ra előmelegítjük, nálunk légkeverésen. Egy sütőformát (26 cm-es kerámia) kibélelünk sütőpapírral, amit vékonyan lekenünk olajjal. Belesimítjuk a karfiolos, fűszeres keveréket. 35 percen át sütjük. Szép barna lett a teteje, de még nem elég szilárd. 

Kivesszük a sütőből és egy másik sütőpapírt terítünk a tetejére. Egy tepsi vagy lapos, nagy fedő segítségével megfordítjuk a tésztánkat. Az eddigi teteje kerül most alulra. Levesszük óvatosan a sütőformát, majd a papírt is. Mehet vissza a sütőbe, 15 percre. Sütés közben pazar fokhagyma illatban úszik a konyha. 

Mindkét oldalát szép barnára sütöttük a pizzakenyerünknek. Kivesszük a tepsit és ujjnyi szeletekre, darabokra vágjuk. Egymástól kicsit eltávolítjuk, hogy jobban átsülhessenek. A maradék fűszerrel megszórjuk a szeleteket és a reszelt mozzarella maradékát (100 gramm) is szépen elrendezzük a tetején.

Bekapcsoljuk a grillt 200 C-ra, s addig sütjük, amíg a sajt teljesen meg nem olvad és szépen el nem kezd barnulni. Nos, ekkor vagyunk kész.

Kivesszük és hűlni hagyjuk. Legalább tíz percet szánjunk rá. Fűszeres paradicsom szószt kínálhatunk hozzá, vagy ahogy nálunk, ajvárt kentünk rá, mártogattunk. 



Megjegyzések

  1. Egyedül a mozzarella az, ami nem paleo, mert lágy sajt, de el tudom képzelni kemény sajttal is. A karfiolt pedig a mikró helyett lehet párolni is, gőz fölött. Kb. ugyanannyi idő, talán még kevesebb is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Alexandra :) A pontos definíciókkal illene tisztában lennem. Érdekes és ízletes kísérlet volt. Ismétlésre vár. A keményebb sajt és a gőz fölötti párolást is szívesen kipróbálom. Köszi a tanácsokat.

      Törlés
  2. Nagyon jó ötlet - hamarosan ki kell próbálnom - köszi

    VálaszTörlés
  3. Gergő, a receptnek nagy sikere van a paleos FB csoportban (a te oldaladat osztottam meg) :) Már többen kipróbálták pizzának sütve és áradoznak róla :) A napokban én is megcsinálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez nagyon kedves :) köszi szépen, akkor onnan van a nagy rakat látogató.

      Sziasztok Paleosok :)

      Törlés
  4. Helló Gergő! Isteni a recepted! Ákosnak is ízlik :) Már én is megosztottam az FB csoportomban :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések