Ugrás a fő tartalomra

Tejszínes házi májkrém

A májkrém mindig is nagy kísértés volt a család számára. A dobozos Globus-on nőttünk fel, amikor nagy ritkán asztalunkra került. Aztán néha jöttek a prémium, műanyagba, bélbe töltött drágaságok, de azok között is egyre több vált elfogadhatatlanná. Árban, minőségben. És nemzeti ünnep tájékán pedig szívesen próbálok ki új receptet, mert májast enni, friss, házi, még meleg kenyéren - egyszerűen jó. Most olyat sikerült készíteni, amely talán nem csak nekem ízlik. Timi már leigazolta, a többi lányokra még várok. A recept Edi munkája, amire a NoSaltyn találtam rám, Ötös, csillagos. 


Hozzávalók:
- 50 dkg máj (itt és most - sertés)
- 2 dl tejszín (házi nyers tejről lemerve)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 12 dkg vaj (nem margarin)
- 2 db babérlevél (kihagyni - nem ér)
- rozmaring (1 ág vagy őrölt)
- só
- bors
- 6 ek házi zsír


Elkészítés
  1. A májat megmossuk, alaposan megtisztítjuk és apróra vágjuk.
  2. Az apróra vágott hagymát, fokhagymát, májat, rozmaringot, babérlevelet, borsot beletesszük egy serpenyőbe, s rá öntjük a tejszínt. Só most nem kerül még bele (Show must go off)
  3. Közepes lángon (5-ös fokozat elektromos) puhára főzzük a májat s minden hagymafélét is. 
  4. A vajat hagyjuk a hűtőben (eredetileg fagyasztani kellene kis darabokban, de másképp is sikerült) pihenni.
  5. A májat és a tejszínes, fűszeres öntetet késes mixerbe öntjük. A babérleveleket kivesszük. 
  6. A késes mixerrel vagy botmixerrel alaposan elkeverjük a májat és a tejszínes hagymákat.
  7. Kis darabonként hozzáadjuk a vajat és még tovább keverjük, aprítjuk, krémesítjük.
  8. 3 kisebb pohárba, tálkába töltjük és kicsit hagyjuk hűlni. 
  9. A házi zsírt megolvasztjuk s ráöntjük a májas tetejére, mintegy záró réteget képezve belőle.
  10. Teljesen hagyjuk kihűlni. Mikor kenyérre kenjük, az a kis zsír a tetejéről nem fogja megzavarni élvezetünket. Együk meg nyugodtan. 


Megjegyzések

  1. Ajjaj, ez nagyon jól néz ki! Mindenképpen megcsinálom ezt a verziót is, mert nálunk állandóan kell lennie itthon májkémnek. Sokszor csinálok én is csirkemájból vagy disznómájból. Nagyon tetszik ez is, úgy hogy máris mentve! Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Finom lehet, kipróbálom alkalmasint!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke