Tejszínes házi májkrém

A májkrém mindig is nagy kísértés volt a család számára. A dobozos Globus-on nőttünk fel, amikor nagy ritkán asztalunkra került. Aztán néha jöttek a prémium, műanyagba, bélbe töltött drágaságok, de azok között is egyre több vált elfogadhatatlanná. Árban, minőségben. És nemzeti ünnep tájékán pedig szívesen próbálok ki új receptet, mert májast enni, friss, házi, még meleg kenyéren - egyszerűen jó. Most olyat sikerült készíteni, amely talán nem csak nekem ízlik. Timi már leigazolta, a többi lányokra még várok. A recept Edi munkája, amire a NoSaltyn találtam rám, Ötös, csillagos. 


Hozzávalók:
- 50 dkg máj (itt és most - sertés)
- 2 dl tejszín (házi nyers tejről lemerve)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 12 dkg vaj (nem margarin)
- 2 db babérlevél (kihagyni - nem ér)
- rozmaring (1 ág vagy őrölt)
- só
- bors
- 6 ek házi zsír


Elkészítés
  1. A májat megmossuk, alaposan megtisztítjuk és apróra vágjuk.
  2. Az apróra vágott hagymát, fokhagymát, májat, rozmaringot, babérlevelet, borsot beletesszük egy serpenyőbe, s rá öntjük a tejszínt. Só most nem kerül még bele (Show must go off)
  3. Közepes lángon (5-ös fokozat elektromos) puhára főzzük a májat s minden hagymafélét is. 
  4. A vajat hagyjuk a hűtőben (eredetileg fagyasztani kellene kis darabokban, de másképp is sikerült) pihenni.
  5. A májat és a tejszínes, fűszeres öntetet késes mixerbe öntjük. A babérleveleket kivesszük. 
  6. A késes mixerrel vagy botmixerrel alaposan elkeverjük a májat és a tejszínes hagymákat.
  7. Kis darabonként hozzáadjuk a vajat és még tovább keverjük, aprítjuk, krémesítjük.
  8. 3 kisebb pohárba, tálkába töltjük és kicsit hagyjuk hűlni. 
  9. A házi zsírt megolvasztjuk s ráöntjük a májas tetejére, mintegy záró réteget képezve belőle.
  10. Teljesen hagyjuk kihűlni. Mikor kenyérre kenjük, az a kis zsír a tetejéről nem fogja megzavarni élvezetünket. Együk meg nyugodtan. 


Megjegyzések

  1. Ajjaj, ez nagyon jól néz ki! Mindenképpen megcsinálom ezt a verziót is, mert nálunk állandóan kell lennie itthon májkémnek. Sokszor csinálok én is csirkemájból vagy disznómájból. Nagyon tetszik ez is, úgy hogy máris mentve! Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Finom lehet, kipróbálom alkalmasint!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések