Ugrás a fő tartalomra

Sült Színes Rizotto

Ma reggel már elég hűvös volt, kutyasétáltatás közben, a rövidnadrág sajnos nem sokáig fog játszana (de kár). Lassan elfogynak a friss zöldségek, gyümölcsök, s itt a tél. Az ősz színeiben is szép. Ennyi tiszteletkör után most már át is köthetek a bejegyzés recept részére, ami sütőben sült, színes rizottó. Nagyon egyszerű, gyors és ízletes, ahogy az eredeti helyén (BBCGoodfood) írták: hét közepi, este nincs másra időm, de meleg étel azért legyen - ennivalóról, egytálételről beszélünk. Tényleg olyan.
Hozzávalók:
- 1 ek. olaj
- 1 fej hagyma apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma aprítva
- 2 vékony szelet bacon (opcionális) kockázva
- 300 gr risotto rizs
- 400 gr paradicsom felkockázva
- 200 gr kápia paprika kockázva
- 100 ml fehérbor (opcionális)
- 500 ml hús vagy zöldség leves alaplé
- csokor petrezselyem
- parmesan vagy egyéb sajt

Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 200 C-ra. Egy megfelelő, sütőbe rakható serpenyőbe tesszük az opcionális bacont kis kockákra vágva. Kicsit megpirítjuk. Kis olajat teszünk hozzá, majd az apróra vágott hagymát és a szintén felaprított fokhagymát. (ha használunk hozzá fehér bort, akkor azt most adjuk hozzá)  1 percig sütjük. Hozzáadjuk a megtisztított, felaprított kápia paprikát és a rizst. Közepes fokozaton, 3 percig megpirítjuk, gyakori kavargatás mellett.

Felöntjük 400 ml zöldség leves alaplével, hozzáadjuk a paradicsomot, összekeverjük. Fedővel a tetején, mehet is bele a sütőbe. 25-35 perc sütési idővel számolhatunk.


Kivesszük a sütőből, a fedelet levesszük, átkavarjuk. Hozzáöntjük a maradék, újra forrósított alaplevet, és a sajtot, jó sokat. Alaposan elkeverjük, kicsit pihentetjük, hagyjuk hűlni.

Majd, a jól végzett munka örömével szívünkben: megesszük.

Megjegyzések

  1. ez tetszik! megjegyzem a módszert!

    VálaszTörlés
  2. Tényleg jó módszer, nem árt észben tartani. A rizses dolgok nálunk is nyerőek!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke