Ma reggel már elég hűvös volt, kutyasétáltatás közben, a rövidnadrág sajnos nem sokáig fog játszana (de kár). Lassan elfogynak a friss zöldségek, gyümölcsök, s itt a tél. Az ősz színeiben is szép. Ennyi tiszteletkör után most már át is köthetek a bejegyzés recept részére, ami sütőben sült, színes rizottó. Nagyon egyszerű, gyors és ízletes, ahogy az eredeti helyén (BBCGoodfood) írták: hét közepi, este nincs másra időm, de meleg étel azért legyen - ennivalóról, egytálételről beszélünk. Tényleg olyan.
Hozzávalók:- 1 ek. olaj
- 1 fej hagyma apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma aprítva
- 2 vékony szelet bacon (opcionális) kockázva
- 300 gr risotto rizs
- 400 gr paradicsom felkockázva
- 200 gr kápia paprika kockázva
- 100 ml fehérbor (opcionális)
- 500 ml hús vagy zöldség leves alaplé
- csokor petrezselyem
- parmesan vagy egyéb sajt
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 200 C-ra. Egy megfelelő, sütőbe rakható serpenyőbe tesszük az opcionális bacont kis kockákra vágva. Kicsit megpirítjuk. Kis olajat teszünk hozzá, majd az apróra vágott hagymát és a szintén felaprított fokhagymát. (ha használunk hozzá fehér bort, akkor azt most adjuk hozzá) 1 percig sütjük. Hozzáadjuk a megtisztított, felaprított kápia paprikát és a rizst. Közepes fokozaton, 3 percig megpirítjuk, gyakori kavargatás mellett.
Felöntjük 400 ml zöldség leves alaplével, hozzáadjuk a paradicsomot, összekeverjük. Fedővel a tetején, mehet is bele a sütőbe. 25-35 perc sütési idővel számolhatunk.
Kivesszük a sütőből, a fedelet levesszük, átkavarjuk. Hozzáöntjük a maradék, újra forrósított alaplevet, és a sajtot, jó sokat. Alaposan elkeverjük, kicsit pihentetjük, hagyjuk hűlni.
Majd, a jól végzett munka örömével szívünkben: megesszük.
ez tetszik! megjegyzem a módszert!
VálaszTörlésTényleg jó módszer, nem árt észben tartani. A rizses dolgok nálunk is nyerőek!
VálaszTörlés