Ugrás a fő tartalomra

Befőzés 2012 - Beastie Selection






Minden éven eldöntöm, hogy most aztán megállás nélkül be fogok főzni. De ez, egyszerű idő hiány miatt és változó családi fontossági sorrendek miatt, sosem sikerül minden. De sok mindent, ami piszkál belülről, már kipróbáltam. Van, hogy a recepthez szerzem be a hozzávalókat. Van, hogy a befőzött gyümölcsből most bontjuk az utolsót (júliusi főzés). Inspiráció ezerrel van mindenfelől. A családi vonal kissé konzervatív, de ha elfogy az "ultimate" baracklekvár - lesz miből választaniuk. Íme, az idei kínálat, zöldség és gyümölcs vegyesen.
                                                         
Citromos-vaníliás cukkini lekvár
Ez a lekvár nagyon érdekelt, a cukkini őrület közepén  (egész nyáron) fedeztem fel, el is készült hamar, és ami kimaradt az üvegekből - egyedül ettem. Pedig nagyon jól hangzott. Ennek ellenére ajánlom. Különleges.

Forrás: MondoFroni.blogspot.hu















Ajvár
A Balkán íze, tele finom kápiával, paradicsommal, padlizsánnal. Sokáig készül (külön grillezés a paprikának és a padlizsánnak). De olyan finom illata van, hogy simán, kenyérre kenve is jól fog fogyni. Természetesen grillezett húsok, csevap vagy pljeskjavica mellé is jó kíséret. A család még nem kóstolta, de szerintem nem fognak csalódni. Szerencsém van, egy sem forrt fel belőle. 

Forrás: Tomakonyha.blogspot.hu











                                                                 

Házi ételízesítő - vegeta
Vegetát nagyon régóta nem használunk, a levesek mindig zöldségből készülnek, egyáltalán nincs (nem volt) rá szükségünk. Van azonban helye az ételek ízesítésének. Főleg, ha esszenciálisan valódi zöldségekből készülnek. A nyarat sajnos nem tudtam igénybe venni, hogy napon szárított, aszalt fűszeres ételízesítőt készítsek, ellenben ez nyers, darált és sóval tartósított. Ezt még most is, bátran ajánlom. Egy kis üveggel már elfogyasztottunk belőle, a nagy fazék levest (húslevest) ezzel alapozva, nagyon ízletesre sikerült kiegészíteni. És nincs benne glutamát. Minek is ?

Forrás: Muskatlibufe.blogspot.hu










Otelló szőlő lekvár
Bringázás közben szoktam eltekerni egy  telek előtt, ahol a tulajdonos eléggé elhanyagolj a a szőlőjét, s ott sorakozik sok szép otelló fürt, a begazosodott kerítésen. Bringázás közben nincs is ennél finomabb csemege. A piacon viszont mostanság már 500 Ft/ kg, de ez sem tántoríthatott el attól, hogy illatos szőlőlekvárt főzzek. Cukor nélkül. 2 kg szőlőből, a darálás, magok és héj eltávolítása után maradt 1096 gr lekvár. Várom, hogy palacsintára kerülhessenek :)

Forrás: Muskatlibufe.blogspot.hu











Paprika lekvár kápiából
Hát erről már volt szó a blogon, olyan jól sikerült. Hihetetlen, hogy zöldségből ilyen intenzív, finom és különleges lekvár készíthető. Amikor elkészült, sokat eszegettük, amerikai palacsintán és vajas kalácson is jól szerepelt. Nyitottan kell hozzá állni, s meglepődik az ember, hogy miből is van, s hogy milyen finom. Tirolban voltunk családi esküvőn, s ott a másnapi közös reggelin körbe kóstoltattam. Meglepetés és dicséret. De szerintem senki nem készítette el egyből. Majd kapnak tőlem Karácsonyra :)

A blogon itt található: Paprika Lekvár
amúgy pedig : Maxkonyhaja.blogspot.hu










Gönci baracklekvár 
Fűszeres Eszter hirdette meg a nyáron, hogy a gönci barack feljön Budapestre, csak akkor és csak annyi, amit előre megrendelünk. S azon az áron, hibátlan minőségben. Úgy is lett. Szüleim kértek 20 kg-ot, mi csak 10-et. De rosszul tettük. 8 kg barack került befőzésre, a az utolsó üveget most bontottuk meg. Nagyon fogy. Kevés barna nád cukorral és befőző 3:1 fixálóval készül, nincs benne nagy titok, azon túl, hogy legjobban ezt szereti az egész család. Általában palacsinta tetején, ami ugye minden héten van, valamelyik verzió (amerikai, orosz, magyar).

Szóval, jövőre, ha az Isten is úgy akarja, s élünk - 30, azaz harminc kg barackot kell befőznünk. A többi próbálkozás csak ezt követően jöhet. Előbb a barack. 







Lecsó télire
A nyár ízei a barack lekvárban maradnak meg leginkább. De a másik nagy szerelem, a lecsó is gyakran hívogat, hogy készítsük már el. Ahogy elfogynak a finom, zamatos, napon érett zöldségek és pirosságok, nem lesz a lecsó sem az igazi. Sem az íze, sem az ára. De megpróbálhatjuk prolongálni a nyarat, üvegbe zárni íz ízeket, úgy, hogy a paprika még ropogós, a paradicsom ízes és nincs benne tartosítószer sem. Ezt, az igazat megvallva még nem kóstoltuk meg, palacsintára mégsem kívánja a család. Viszont sokat dolgoztam vele, 10 nagy üveggel készült, a blog és recept szerzőjével konzultálva, okosodva, ügyesedve. Még ezt is ajánlom, éppen az utolsó paradicsomokat el lehet csípni. S akkor üvegbe zárva várják a telet.








Házi ketchup
Ej, de régóta fentem erre a fakanalat. El kell készíteni, míg van jó házi, szabadföldi paraszt paradicsom. Koktélból, bolti víz ízűből ez nem sikerülne. A recept elsőre egyszerű, bár az összetevők igen figyelemre méltóak. Van benne pl. alma. Ezt megokoltam magamnak, kell a pektin a zselésítéshez. Halogattam a befőzését a ketchupnak, de a paradicsom is kezdett törődötté válni, így a kényszer nagy úr, este 8 és éjjel fél egy között megfőztem, ledaráltam, üvegbe töltöttem s bepakoltam az ágy aljába. Büszke vagyok magamra. A család még csak kóstolgat, amíg van, kérik inkább a Heinz gyártmányút. Mondom, ez csak megszokás, az a ketchup pl. kicsit csípősebb, mint az enyém. Ha is nem a klasszikus ketchup felhasználás lesz a sorsa (melegszendvics, sült krumpli) akkor is sokféle ételünket, levest és tésztát fog boldogítani a közel jövőben. 






Mentaszörp
Ami a lekvárokból a barack, a szörpből a menta. Hibátlan, gyorsan fogy, idén már háromszor készítettem 4,5 litert. Édes, menta ízű, frissít és üdít. Nem kell a bolti, de ott, ilyen úgysincs.
Idén , kísérleti jelleggel elkészült bazsalikommal is. De a menta. Csak a menta.

A bazsalikom, annak, akit: beastie.bistro.blogspot.hu

Az eredeti mentaszörp pedig sokfelé, de én : tucsokbogar.blogspot.hu












Most többet  nem tudok bemutatni. Készült még epres rebarbara, epres ribizli. Kis mennyiség, hamar elfogyott. Jönnek idén még az almák, esetleg sütőtök lekvár, ha jó napom lesz. 

Megjegyzések

  1. Köszönöm :) Nagyon örülök, hogy tudtam inspirációt adni!!!! Ági

    VálaszTörlés
  2. Csodaszépek!! Ínycsiklandozó mind!! Nálunk is készült pár dolog. A cukkini dömping miatt én is kipróbáltam a citromos lekvárt, de sajnos nem jött be túlzottan. Furcsa nekem:(

    VálaszTörlés
  3. szuper kis összefoglaló :)
    Nálam most zöldparadicsom lekvár készül.
    A szőlősre kíváncsi leszek :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke