Vége van a nagy melegnek, legalábbis egy időre. Pont megfelelő, hogy valami könnyű, finom, ízletes újdonsággal térjünk vissza a blogra. Kenyér gyakran készül, legtöbbször az egyszerűség kedvéért, a türelmes fajta, dagasztás nélkül. A kapcsolat a mostani finom kis zsemlékkel is ez, a dagasztás nélküliség. Ha este sütjük ki, érdemes megenni még éjfél előtt, mert később mind megeszik a családtagok. A recept eredetije a thekitchn.com oldaról van, thanks for sharing these delicious rolls.
Hozzávalók 12 zsemléhez
- 1 csésze (2 dl) forró, krumpli főző víz
- 50 gr barna cukor
- 1 teáskanál só
- 115 gr puha vaj
- 1 teáskanál reszelt citromhéj (elhagyható)
- 4 evőkanál meleg víz
- 1/2 teáskanál cukor
- 7 gr szárított élesztő (1 tasak)
- 2 felvert tojás
- 500 gr fehér liszt (BL-50)
- liszt a zsemlék formázásához
- író vagy tej a zsemlék lekenéséhez
A forró krumpli főző vizet (az a víz, amiben krumplit főzünk, vagy egy pohár lobogó víz + 1 kanál burgonyapehely) összekeverjük a cukorral, reszelt citromhéjjal, sóvaj, vajjal. Hagyjuk kézmelegre hűlni. Ha a vaj nem olvadna eléggé, kevergetve segítjük. Közben, a 4 ek. meleg vizet, az élesztőt és a kis cukrot összekeverjük, felfuttatjuk.
Összekeverjük a krumplis folyadékot az élesztővel, hozzá adjuk a felvert tojásokat, majd a liszt mennyiség felét. Alaposan elkeverjük. Géppel is lehet, sőt könnyebb. Ekkor már nagyon ragacsos a tésztánk. Hozzáadjuk a liszt második felét s ezt is alaposan eldolgozzuk. Több lisztet nem érdemes elhasználnunk, cél a ragacsos, sűrű, ámde továbbra is könnyű kelt tészta alap.
Egy megfelelő méretű tepsit kikenünk vajjal, vagy mint esetünkben, igénybe vesszük a 12-es muffin sütő formát. Ami adja magát. A tészta felületét, illetve a kezünket kicsit lisztezzük s egy kanál segítségével 12 , nagyjából egyforma nagyságú darabot veszünk ki a tésztából. Tenyerünk között gyorsan gombós formára görgetjük őket (még mindig ragacsos kicsit) s elhelyezzük a kikent formában. Letakarva, 1 órát hagyjuk kelni, kb. a duplájára.
A sütőt - nálunk elektromos, légkeveréssel - 190C-ra állítjuk, előmelegítjük. A megkelt gombócokat (a muffin formából kicsit kijöttek, legközelebb tepsibe kerülnek) tetszés szerint lekenhetjük tejjel, íróval, tojás fehérjével. Szép színt ad nekik. 20 perc alatt szépen megpirultak, megsültek. Egészen könnyedén kijöttek a formákból, s mindenütt finom, ropogós réteg sült rajtuk. Belül puhák, kicsit kalács szerűek, kedvesen édesek.
Friss, házi vajjal, lekvárral, vagy csak úgy, magában, isteniek. Hogy a titok a krumplifőző vízben van-e azt nem tudom, de bátran ajánlom mindenkinek, aki szeretné meglepni magát, családját, kiskutyáját.
Wow Beastie! Ez megint csodás látvány. Megyek szerzek valami reggelit, kár hogy nincs időm ilyen klassz zsemléket sütni.
VálaszTörlésÉdeskonyha - köszi! Ez olyan egyszerű dolog, hogy estére. Keverés, kis kelesztés, sütés : 90 perc alatt meg is lehet :) Át kéne javítanom a címét, mert abszolút kalács állagú lett :)
TörlésNagyon tetszenek ezek a kis finom zsemlék! :)
VálaszTörlésAzt hiszem nem fog eltelni sok idő és kifogom próbálni. :)
Bizonyosan ízleni fog Nektek is :) Hajrá!
TörlésMilyen ötletes! És nem kell szeletelni sem, mindenki kap egyet és elvonulhat vele:) vagy kettőt:) nagyon szépek!
VálaszTörlésKöszi :) azért a lányoknak ketté vágtam, hogy meg tudják kenni vajjal, lekvárral - de így, kis gombócokban, valóban jól osztható, morzsálás nélkül.
VálaszTörlés