Ugrás a fő tartalomra

Cukkini Brownie Liszt Nélkül

Amint olvasok egy új receptet, s megragad, elmentem, néhány esetben menthetetlen vagyok. Addig mesterkedem, míg valahogy, valamikor, de elkészül. A legjobb természetesen azon nyomban, de erre a napi rutin mellett kicsi az esély. A cukkini még mindig foglalkoztat. Rátaláltam egy lisztmentes cukkini brownie receptre. Miért ne? Érdekelt, hogy PALEO alapokon és cukkinivel, milyen lesz a brownie. Céklás már volt, jöjjön a lisztmentes cukkinis. Az előkészület sokáig tartott, de megérte. Íme.


Úgy kezdődik, hogy "végy pár marék mandulát"..... Mandulavajat készítünk belőle. 

- 250 gr mandula, megpirítva
- 40 gr kókusz reszelék
- 1/2 tk tengeri só




A mandulákat vastag aljú serpenyőben, kis lángon 20 percig pirítjuk, míg kicsit megbarnulnak s érződik a pörkölés/pirítás illata. Késes mixerbe töltjük, hozzáadva a sót és kókusz reszeléket. A mixerrel addig aprítjuk, mígnem az olaj tartalma ki nem csapódik belőle Krémes, majdnem teljesen homogén, MANDULAVAJAT készítettünk épp. Aki eddig eljutott, fel ne adja, túl vagyunk a nehezén.


- tehát van egy csésze, azaz 250 gr mandula vajunk. Édes, tömény, finom. 
- 300  gr hámozott, magozott, reszelt cukkini
- 100 gr méz - ami most simán csökkenteném a negyedével
- 1 tojás
- 1 tk. vanília
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tk őrölt fahéj
- 1/2 tk szerecsendió
- 170 gr reszelt, jó minőségű (akár gluténmentes) étcsokoládé



26 cm-es pite (vagy bármilyen, de ennél nem nagyobb) formát kivajazunk.
Sütő előmelegítjük 180 C-ra. Nálunk légkeveréssel ment. Sima gázsütőben is sikerülni fog.
Az össze összetevő (igen, még a mandulavajat is) alaposan elkeverjük egy nagy tálban.
Beleöntjük a kivajazott formába.
35-45 perc alatt, tűpróbáig, készre, szépre sütjük.

Kicsit hagyjuk kihűlni. Nálunk ez este 10-re készült el, (ugye, a mandulavaj miatt), de reggelig direkt nem bontottuk meg. Érdemes volt megsütni. Működik liszt nélkül is. Bár ez igazából csak a kíváncsiságnak szólt. Mert cukkinivel. Rosszat készíteni. NEM LEHET. Nemsokára készítek lekvárt belőle :)





Megjegyzések

  1. ZSENIÁLIS ötlet. Mentem. Kár hogy a diétámba most nem fér bele.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. cukor és liszt mentes.... remélem azért lesz alkalom a kipróbálásra :)

      Törlés
  2. Augusztus végén, talán már lesz Mo-on is sütőm. Az lesz az első, hogy kipróbálom:PPP Naggyon jól néz ki!!!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mert most éppen merre pörög a forgószél? Ha nem Mo-n ? :)

      Törlés
  3. Érdekes:)) Mentem kipróbálásra!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fú, várom a visszajelzést, ha sikerül nekifogni s meg is sütni... ami nem könnyű az előkészületek miatt :)

      Törlés
  4. Méz helyett lehet édesítőt tenni bele?

    VálaszTörlés
  5. Méz helyett édesítőt is lehet használni?:O

    VálaszTörlés
  6. Szerintem működne. A méz itt elsősorban az édességért felel. Tégy próbát, s ha sikerül, írd meg :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke