A nagy és kizárólagosan érdemet tulajdonító szavakkal, értékelésekkel általában illik vitatkozni. Én sem a "best" címke miatt vettem meg ezt a receptet, hanem mert tetszett, illetve éppen cukkini őrület van, s édes felhasználású még kevés van a blogon. Na és persze a gyerekek csak süti formájában eszik a cukkinit. A recept a simplebites.com oldalról származik, great recipe, thanks for the inspiration. Lássuk hát.
Hozzávalók 6 kenyérkéhez:
száraz összetevők nedves összetevők
- 200 gr teljes kiörlésű liszt (itt tönköly) - 2 tojás, szoba hőmérsékletű
- 200 gr sima fehér liszt (BL-55) - 75 gr olaj (repce vagy olíva)
- 2 tk őrölt fahéj - 180 gr görög joghurt (10%-os)
- 1/4 tk őrölt szerecsendió - 60 gr író (tej + pár csepp ecet)
- 1 tk sütőpor - 180 gr barna cukor
- 1 tk szódabikarbóna - 2 tk vanília kivonat
- 1/2 tk só - 450 gr hámozott, reszelt cukkini
- 120 gr durvára vágott csokoládé
Elkészítés
- Kimérjük és egy nagy tálban összekeverjük a száraz összetevőket.
- Egy másik tálban felverjük a tojásokat, hozzákeverjük az olajat, tejet, joghurtot, cukrot és vaníliát.
- Hozzáadjuk a hámozott (ez nálunk most nem így készült) cukkinit és a durvára vágott csokit.
- Elkeverjük, majd az egészet összedolgozzuk a lisztes keverékkel.
- A sütőt előmelegítjük 180 C-ra. 6-os mini kenyér formát (ALDI-ban rendszeresen látok ilyet) , vagy muffin formát, vagy kisebb tepsit kibélelünk sütőpapírral, s egyenlő részletere osztva, belekanalazzuk a tésztát.
- 50 percig, tűpróbáig sütjük. Nálunk kicsit kinőtte a kenyérke a formáját, ám ez az esztétikai érzéken túl, senkit nem zavart.
- A sütőből kivéve, hagyjuk hűlni 20 percet, mert a benne található, forró, olvadt csoki bizony kellemetlen lehet reggeli helyett.
- Szeletekre vágva, vajjal megkenve (míg meleg, olvasztva) vagy házi lekvárral (meggy/ribizli és sárgabarack) olyan finomat tálalhatunk a család asztalára, hogy.
Én tegnap ebédre marcipános, tokaji aszús jégkrémmel és friss sárga barackkal ebédeltem egy ilyen kis veknit.
De jók ezek a kis formáid! Nagyon finom lehet ez a kenyérke...TV.-ben láttam egyszer a Vágó sütött ilyen süteményt, csak abban nem volt csoki...Oda voltak érte a vendégei...Recept mentve!
VálaszTörlésKöszi. A formák kenyérkére is jók, meg erre is, sőt szerintem emberes fasírtra is, baconnal megágyazva nekik :)
TörlésCsodás! Ha a család engedélyezi vacsira megsütöm.
VálaszTörlésSzuper! javaslom a cukkinik minél apróbbra reszelését s egyben a pucolását is, mert ez nálunk kimaradt, de amúgy ajánlott. Ezzel elveszíti a szép zöld színt, de biztonságosabb is lesz, mégis csak a földdel érintkezik.... amúgy hajrá :)
TörlésAnnyira fura a cukkini és a csoki képe, de nagyon tetszik, hétvégén veszek még cukkinit, kipróbálom. Elvégre, ha a sütőtök, répa jó sütibe, a cukkini sem lehet rossz. Majd nem mondom meg férjnek, mi van benne. :-P
VálaszTörlésMeghámoz, apróra reszel és már ott sincs. Ugyanez céklával, az még nagyobb királyság :) Oda viszont kell kakaópor, meg a csoki reszelve, s egyáltalán, semmi, de semmi nem vehető észre belőle.
TörlésHajrá :)
Hű ez szuper, ki fogom próbálni! NAgyon jó a sütőforma!:)
VálaszTörlésRemélem, hogy nyammm lett a vége!
Törlésekkora mennyiségben készítve azért minden elismerésem, egyébként pedig izgi, ha enyhül az idő, tuti, kipróbálom, köszke
VálaszTörlésKöszi a bizalmat és a blog követését. Éljen! és természetesen hajrá a cukkinikkel :)
TörlésOh, Drágám, tobzódunk a cukkíniban:D A medvehagyma felhalmozás után eszembe jutott, hogy vajon milyen lenne egy medvehagymás-cukkinis izé??? o.O Állítólag, le lehet fagyasztani a medvehagymát, és akkor, ilyenkor, elő lehetne venni. Remélem, a tócsni, remekül fog sikerülni, már alig várom a beszámolódat, hogy mekkora habzsi-dőzsi volt:))) És mellesleg, szerintem, szakmát tévesztettél;)
VálaszTörlésVan medvehagymám, fagyasztva, valószínű könnyen keverhető lenne, már csak annak ürügyén is, hogy már készült illatos, sült fokhagymás cukkini is - onnan meg csak egy lóugrás a medvehagyma, nem ? :) a tócsni még vár, most kicsit pihen a cukkini láz - bár a blogot naponta 300-an a cukkini miatt keresik fel - hála nékik :)
TörlésEz nagyon felkeltette az érdeklődésemet!
VálaszTörlésErdőkóstoló - csak bátorítani tudlak - csapj bele a sütőbe :)
TörlésNagyon szép blog! Érdekes és informatív. Köszönöm szépen.
VálaszTörlésIstván
szerkesztő
http://freehungarianvoice.blogspot.com/
Köszönöm szépen az értékelést, István. Bízom benne sokak hasznára válik konyhai tevékenységem itteni lenyomata :)
TörlésElkészítettem, köszönöm szépen a receptet! Ízletes, csokis, fűszeres, és nem utolsó szempont hogy a cukkinikészlet is csökkent általa! :)
VálaszTörlés