Az egyik legjobb cukkini kenyér

A nagy és kizárólagosan érdemet tulajdonító szavakkal, értékelésekkel általában illik vitatkozni. Én sem a "best" címke miatt vettem meg ezt a receptet, hanem mert tetszett, illetve éppen cukkini őrület van, s édes felhasználású még kevés van a blogon. Na és persze a gyerekek csak süti formájában eszik a cukkinit. A recept a simplebites.com oldalról származik, great recipe, thanks for the inspiration. Lássuk hát. 


Hozzávalók 6 kenyérkéhez:
száraz összetevők                                             nedves összetevők
- 200 gr teljes kiörlésű liszt (itt tönköly)              - 2 tojás, szoba hőmérsékletű
- 200 gr sima fehér liszt (BL-55)                        - 75 gr olaj (repce vagy olíva)
- 2 tk őrölt fahéj                                                - 180 gr görög joghurt (10%-os)
- 1/4 tk őrölt szerecsendió                                 - 60 gr író (tej + pár csepp ecet)
- 1 tk sütőpor                                                    - 180 gr barna cukor
- 1 tk szódabikarbóna                                        - 2 tk vanília kivonat
- 1/2 tk só                                                         - 450 gr hámozott, reszelt cukkini
                                                                         - 120 gr durvára vágott csokoládé

Elkészítés

  • Kimérjük és egy nagy tálban összekeverjük a száraz összetevőket. 
  • Egy másik tálban felverjük a tojásokat, hozzákeverjük az olajat, tejet, joghurtot, cukrot és vaníliát.
  • Hozzáadjuk a hámozott (ez nálunk most nem így készült) cukkinit és a durvára vágott csokit.
  • Elkeverjük, majd az egészet összedolgozzuk a lisztes keverékkel.
  • A sütőt előmelegítjük 180 C-ra. 6-os mini kenyér formát (ALDI-ban rendszeresen látok ilyet) , vagy muffin formát, vagy kisebb tepsit kibélelünk sütőpapírral, s egyenlő részletere osztva, belekanalazzuk a tésztát.
  • 50 percig, tűpróbáig sütjük. Nálunk kicsit kinőtte a kenyérke a formáját, ám ez az esztétikai érzéken túl, senkit nem zavart.
  • A sütőből kivéve, hagyjuk hűlni 20 percet, mert a benne található, forró, olvadt csoki bizony kellemetlen lehet reggeli helyett.
  • Szeletekre vágva, vajjal megkenve (míg meleg, olvasztva) vagy házi lekvárral (meggy/ribizli és sárgabarack) olyan finomat tálalhatunk a család asztalára, hogy.


 Timi azt mondta tegnap este, hogy soha többet ne süssek ilyet, mert olyan finom volt, hogy még akár egy egész tepsit el bírna tüntetni. Ez azért ritka dicséret, jól el is teszem :)


 Aki pedig valami hasonlóra vágyik, hát bátran vegyen elő pár zsenge cukkinit, az idősebbek magját belereszelni kicsit naturista, anarchista dolog -  s süssön belőle sütit. Kicsit muffin szerű, de nem az.


Én tegnap ebédre marcipános, tokaji aszús jégkrémmel és friss sárga barackkal ebédeltem egy ilyen kis veknit. 

Megjegyzések

  1. De jók ezek a kis formáid! Nagyon finom lehet ez a kenyérke...TV.-ben láttam egyszer a Vágó sütött ilyen süteményt, csak abban nem volt csoki...Oda voltak érte a vendégei...Recept mentve!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi. A formák kenyérkére is jók, meg erre is, sőt szerintem emberes fasírtra is, baconnal megágyazva nekik :)

      Törlés
  2. Csodás! Ha a család engedélyezi vacsira megsütöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szuper! javaslom a cukkinik minél apróbbra reszelését s egyben a pucolását is, mert ez nálunk kimaradt, de amúgy ajánlott. Ezzel elveszíti a szép zöld színt, de biztonságosabb is lesz, mégis csak a földdel érintkezik.... amúgy hajrá :)

      Törlés
  3. Annyira fura a cukkini és a csoki képe, de nagyon tetszik, hétvégén veszek még cukkinit, kipróbálom. Elvégre, ha a sütőtök, répa jó sütibe, a cukkini sem lehet rossz. Majd nem mondom meg férjnek, mi van benne. :-P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meghámoz, apróra reszel és már ott sincs. Ugyanez céklával, az még nagyobb királyság :) Oda viszont kell kakaópor, meg a csoki reszelve, s egyáltalán, semmi, de semmi nem vehető észre belőle.

      Hajrá :)

      Törlés
  4. Hű ez szuper, ki fogom próbálni! NAgyon jó a sütőforma!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem, hogy nyammm lett a vége!

      Törlés
  5. ekkora mennyiségben készítve azért minden elismerésem, egyébként pedig izgi, ha enyhül az idő, tuti, kipróbálom, köszke

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a bizalmat és a blog követését. Éljen! és természetesen hajrá a cukkinikkel :)

      Törlés
  6. Oh, Drágám, tobzódunk a cukkíniban:D A medvehagyma felhalmozás után eszembe jutott, hogy vajon milyen lenne egy medvehagymás-cukkinis izé??? o.O Állítólag, le lehet fagyasztani a medvehagymát, és akkor, ilyenkor, elő lehetne venni. Remélem, a tócsni, remekül fog sikerülni, már alig várom a beszámolódat, hogy mekkora habzsi-dőzsi volt:))) És mellesleg, szerintem, szakmát tévesztettél;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van medvehagymám, fagyasztva, valószínű könnyen keverhető lenne, már csak annak ürügyén is, hogy már készült illatos, sült fokhagymás cukkini is - onnan meg csak egy lóugrás a medvehagyma, nem ? :) a tócsni még vár, most kicsit pihen a cukkini láz - bár a blogot naponta 300-an a cukkini miatt keresik fel - hála nékik :)

      Törlés
  7. Ez nagyon felkeltette az érdeklődésemet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erdőkóstoló - csak bátorítani tudlak - csapj bele a sütőbe :)

      Törlés
  8. Nagyon szép blog! Érdekes és informatív. Köszönöm szépen.

    István
    szerkesztő

    http://freehungarianvoice.blogspot.com/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen az értékelést, István. Bízom benne sokak hasznára válik konyhai tevékenységem itteni lenyomata :)

      Törlés
  9. Elkészítettem, köszönöm szépen a receptet! Ízletes, csokis, fűszeres, és nem utolsó szempont hogy a cukkinikészlet is csökkent általa! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések